17 травня Харківська міська рада достроково позбавила депутатських повноважень позафракційного депутата Андрія Лесика. Відповідне рішення було ухвалене на 6 (позачерговій) сесії, ініціативу підтримали 63 депутати. Наступного дня, 18 травня, відбулося засідання Харківської МВК, на якому ухвалено визнання обраним депутатом Харківської міської ради 7 скликання наступного за списком – Юрія Медведєва.

Під час засідання Харківської міської виборчої комісії було розглянуто низку  проблемних питань щодо легітимності реєстрації наступного за черговістю кандидата в депутати у виборчому списку Харківської міської організації партії «Відродження».

Гостру дискусію серед представників виборчої комісії викликало рішення Харківської міської ради про дострокове припинення повноважень депутата. Як зазначив член Харківської МВК Микола Чернічкін, рішення про дострокове припинення повноважень А. Лесика винесено необґрунтовано. Зазначимо, що у якості правової підстави винесення рішення Харківською міською радою про дострокове припинення повноважень депутата є посилання на норми Закону України «Про місцеве самоврядування», а саме п. 14 ч. 1 ст. 26 (виключна компетенція сільських, селищних, міських рад) та ст. 59 Закону (акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування). Статтями передбачено виключно процедурні моменти винесення рішень місцевими радами, тому посилання на них як обґрунтування дострокового припинення повноважень є недопустимим.

Окремим  питанням є оприлюднення даного рішення міської ради. Незважаючи на те, що ст. 3 Регламенту Харківської міської ради 7 скликання визначає, що гласність засідань міської ради забезпечується шляхом оприлюднення всіх прийнятих міською радою рішень на офіційному сайті Харківської міської ради в мережі Інтернет, наразі публікація документа відсутня. Більше того, Перелік рішень шостої (позачергової) сесії Харківської міської ради 7 скликання від 17.05.2016 містить у друкованому варіанті всі рішення, окрім № 236/16 «Про дострокове припинення повноважень депутата Харківської міської ради 7 скликання».

misk rada 600x800

Ще одним предметом суперечки стало звернення Андрія Лесика до Харківського окружного адміністративного суду з позивною заявою до Харківської міської ради (третя сторона – Харківська міська виборча комісія) про незаконність дострокового припинення повноважень депутата. Нагадаємо, що відповідно до п. 2 ч. 2 ст.5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», повноваження  депутата  місцевої  ради  можуть припинятися достроково також за рішенням відповідної ради у зв'язку з особистою заявою депутата місцевої  ради  про  складення ним депутатських повноважень. Натомість у позивній заяві депутат зазначив, що жодних усних або письмових заяв про складення депутатських повноважень ним надано не було, що ставить питання про законність винесеного рішення. Слід зазначити, що пізніше під час засідання ХМВК до розгляду було залучена ухвала Харківського окружного адміністративного суду, у якому йдеться про повернення позовної заяви позивачу у зв’язку із її непідсудністю цьому адміністративному суду згідно з п. 6 ч. 3 ст. 108 КАС України.

Керуючись рішенням Харківської міської ради та Ухвалою Харківського адміністративного суду міська виборча комісія м. Харкова постановила призначити Юрія Медведєва депутатом міської ради, що є прямим порушенням норм Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України «Про місцеві вибори», щодо неможливості ухвалення рішення міською виборчою комісією до моменту набрання рішенням міської ради законної сили.

sud pro pozov2

sud pro opzpv

Зазначимо, що ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з моменту її проголошення, керуючись нормами Закону, а саме ч. 3 ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України, та набирає законної сили після строків закінчення подання апеляційної скарги.