На відміну від першого тижня вступної кампанії до ВНЗ, другий ознаменувався більшою активністю абітурієнтів, які подавали заяви на участь у конкурсному відборі, та бажанням вступників скасувати подану ними електронну заяву. До Вашої уваги пропонуємо висновки, підготовлені спостерігачами ОПОРИ на основі результатів спостереження у 43 вищих навчальних закладах України, а також звернень на телефон «гарячої лінії» ОПОРИ.

Маніпуляції з державним замовленням

Як не дивно, проблемою цього року стало невчасне затвердження та оприлюднення квот державного замовлення. Зокрема, кількість державних місць до вишів, які підпорядковані Міністерству аграрної політики та продовольства України, було доведено 3 липня (Наказ МАППУ від 3.07.13 №406), Міністерству охорони здоров’я – лише 12 липня (наказ МОЗУ від 12.07.13 р. № 594). Звертаємо також увагу, що ВНЗ, підпорядковані Міністерству культури, хоч і були ознайомлені з обсягом державного замовлення ще в червні (Наказ МКУ від 5.06.13 №201/7-4/43-13), проте на веб-сайтах деяких з них досі нема обсягу державного замовлення (наприклад, на сайті Київського національного університету культури і мистецтв оприлюднено лише план прийому студентів, затверджений ректором).

Проблеми з оприлюдненням квот державного замовлення існують і в навчальних закладах, підпорядкованих профільному міністерству – освіти й науки. Незважаючи на те, що Міністерство довело до відома всіх ВНЗ обсяг замовлення ще до 1 липня, деякі виші оприлюднили його тільки через тиждень-два. Так, лише 10 липня були оприлюдненні квоти у Вінницькому національному технічному університеті. А от Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара оприлюднив квоти державного замовлення на стенді приймальної комісії та в ІС «Конкурс»  лише 15 липня. На веб-сайті вишу такої інформації досі немає. До цього часу в ІС «Конкурс» відображалися дані про планові показники, які навчальний заклад очікував отримати від МОН (причому, вони були значно вищі від затверджених). А тому вчора, коли ВНЗ подав до ЄДЕБПО оновлену інформацію про держзамовлення, на «гарячу лінію» ОПОРИ почали звертатися абітурієнти з проханням роз’яснити ситуацію. На жаль, такі вступники були фактично введені в оману університетом, оскільки орієнтувалися на вказаний раніше обсяг держзамовлення. В університеті радять вступникам не панікувати з цього приводу, адже виш все-таки розраховує на збільшення місць держзамовлення і вже подав відповідний лист до міністерства.

Для спостерігачів ОПОРИ лишається незрозумілою така затримка з оприлюдненням квот державного замовлення в університетах, а також відмова МОН оприлюднювати  відповідний наказ (із усіма додатками) на власному веб-сайті, або хоча б надання такої інформації у відповідь на запит, який ОПОРА направляла у МОН ще 21 червня.  Наявність інформації про обсяги державного замовлення у вільному доступі дозволила б абітурієнтам адекватно оцінити свої можливості вступу по кожному окремому напряму підготовки і дозволила б уникнути таких непорозумінь як у Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара.

За окремим винятками, черг у вишах немає

Порівняно з минулими роками, спостерігачі ОПОРИ зауважують зменшення черг у навчальних закладах під час подачі документів для участі у конкурсному відборі. Пік подачі заяв припадав на понеділок-вівторок, 8-9 липня, коли окремі вузи реєстрували більше 2000 заяв щоденно. Поряд з тим, у деяких приймальних комісіях черги та напружена ситуація спостерігалася впродовж двох тижнів вступної кампанії. Серед основних чинників виникнення таких проблем лишається, по-перше, необізнаність абітурієнтів з основними процедурами вступної кампанії. Члени приймальних комісій скаржаться на те, що вступники часто не можуть уважно заповнити заяву, переписуючи її по декілька разів, приносять не всі чи зайві документи, вимагають дій, на які приймальна комісія не уповноважена.

По-друге, часто вищі навчальні заклади самі ускладнюють процес подачі документів, що призводить до довготривалих вистоювань вступників у чергах. Так, у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця, незважаючи на роз’яснювальний лист МОНу, від неповнолітніх абітурієнтів продовжують вимагати дозвіл на обробку персональних даних від їх батьків. Цікавим є те, що якщо все ж батьків немає поруч, просять отримувати усний дозвіл по телефону. Таких дозвіл «на словах» не має юридичної сили, проте забирає багато часу. Здебільшого, бажання зробити процес подачі заяв швидшим, ВНЗ змушують абітурієнтів пройти багаторівневу перевірку документів у різних кабінетах. Проте такі дії мають протилежний результат і  це лише створює величезні черги. Спостерігалися черги під час подачі документів і на окремих факультетах Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Функціонування ЄДЕБПО

Тенденція  покращення функціонування роботи ЄДЕБО зберігається, проте все ж маємо проблемні ситуації, які не дають можливості абітурієнтам оцінити свої шанси стати студентом конкретного навчального закладу. Мова, насамперед, йде про неправильне внесення даних до ЄДЕБПО адміністраторами та працівниками приймальних комісій про різні категорії вступників. Як результат - у інформаційній системі «Конкурс» (єдиній системі, яка відповідно до Умов прийому, здійснює інформування громадськості про подання заяв до ВНЗ) відсутні позначки тих вступників, які мають право на першочергове зарахування чи позаконкурсний вступ. Вищезазначені проблеми мають місце у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Причиною таких проблем є неналежна робота приймальних комісій з ЄДЕБПО.

Трапляються випадки, коли члени приймальних комісій скаржаться на періодичне «зависання» системи, що не дозволяє оперативно вносити дані у базу в присутності абітурієнта, тому дехто вдається до минулорічної практики - внесення інформації до ЄДЕБПО вночі, коли система не має великого навантаження (Національний медичний університет імені О.О.Богомольця). Ті ж виші, які працюють з власними системами та передають дані до Бази єдиним пакетом, стикаються з проблемою неповної, або ж невірної синхронізації даних.

Окремою, ще більшою проблемою, є неможливість відображення у системі «Конкурс» категорії осіб, що мають цільове направлення. Такі дані не передаються з ЄДЕБПО до Інформаційної системи «Конкурс». Оскільки зарахування абітурієнтів, які мають цільове направлення, здійснюється за окремим конкурсом з врахуванням обсягів державного замовлення та квот для відповідних регіонів, відсутність інформації про ці категорії осіб дезорієнтує вступників, які братимуть участь у відборі до ВНЗ на загальних засадах та спотворює загальну конкурсну ситуацію.

Неналагодженим лишається відображення даних вступників на ОКР «спеціаліст» та «магістр». На «гарячу лінію» звертаються вступники, які повідомляють про часткове подання даних до ЄДЕБПО, або ж неподання взагалі.

Існує також проблема з несвоєчасною видачею випускникам бакалаврату дипломів та додатків до них (Національний авіаційний університет, Львівський інститут МАУП). ВНЗ  максимально відтягують з видачею документів про здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», що зменшує шанси випускників вступити  в інший  навчальний заклад для продовження навчання у магістратурі.

Намагання скасувати заяву про участь у конкурсі

Як повідомляла Громадянська мережа ОПОРА раніше, кількість абітурієнтів, які скористалися можливістю подати заяву до навчального закладу в електронному вигляді, зростає, а подекуди сягає ледь не половини від загальної кількості.

Разом з тим, збільшується і кількість звернень щодо можливості скасувати зареєстровану заяву у одному ВНЗ, та подати її до іншого. Так, вступники часто пояснюють своє рішення тим, що передумали вступати на раніше обраний напрямок підготовки чи виш. Однак, варто зауважити, що така можливість не передбачена Умовами прийому у 2013 році та Порядком подання та розгляду заяв у електронній формі. Тому радимо вступникам не поспішати з подачею документів та робити свій вибір на користь певного ВНЗ чи спеціальності, обдумано. Адже, прийом документів від абітурієнтів триватиме ще два тижні - до 31 липня.

Перешкоджання громадському спостереженню

На жаль, спостерігачі ОПОРИ констатують факт упередженого ставлення деяких вишів до громадського спостереження, що не сприяє відкритості та прозорості при проведенні прийому до вищих навчальних закладів. Нагадуємо, що Громадянська мережа ОПОРА отримала право вести спостереження за роботою приймальних комісій (лист МОНУ №1/11-10619 від 26.06.13). В умовах прийому до ВНЗ визначено, що приймальні комісії зобов’язані створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях, а також надати їм можливість ознайомлення з документами, що надаються членам комісії, до засідання.

Зокрема, відмовляються повідомляти про час та місце засідання приймальної комісії у Київському національному університеті культури і мистецтв, а відповідальна особа в приймальній комісії уникає зустрічі зі спостерігачем.

Також спостерігачі ОПОРИ зверталися до вишів з проханням дозволити спостерігати за проведенням творчих конкурсів. Попри те, що поки не всі ВНЗ надали відповіді, деякі виші вже не дозволили представникам ОПОРИ бути присутніми на таких випробування (Херсонський державний університет, Херсонський національний технічний університет, Донецький національний університет, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).

Увага! У попередній версії матеріалу від 16 липня були подані некоректні дані щодо оприлюднення квот державного замовлення Таврійським національним університетом ім. В.І. Вернадського. Просимо вибачення у адміністрації ВНЗ за неточність.