Внесення депутатів та депутаток місцевих рад до переліку осіб, яким заборонено виїзд з України, було спричинене бажанням уряду швидко відреагувати на суспільний запит. Проте Постанова КабМіну №69 стала ще одним приводом до інформаційної паніки через неоднозначність формулювань та неврегульованість низки процедур. Про це в ексклюзивному коментарі у випуску «Говорить ОПОРА» розказав радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

«Такий широкий перелік осіб, виїзд яких обмежується, обумовлений тим, що уряд поспіхом реагував на суспільний запит і підготував цю постанову. Коли ми говоримо про депутатів місцевих рад,- ці люди виконують свою роботу на громадських засадах, вони не отримують за це винагороду і зазначати їх у цьому переліку не зовсім було продумано», — зазначив юрист.

Він нагадав, що в уряду є повноваження щоб скасувати, або внести зміни у свою постанову.

«Ключовим недоліком цієї постанови є те, що уряд продовжує практику обмеження реалізації прав людини шляхом підзаконного регулювання, що з точки зору Конституції є доволі сумнівним, адже обмеження допускаються виключно на підставі Конституції України та законів, а не підзаконних актів», — наголосив Романюк.

Також він висловив побоювання щодо ефективності реалізації обмежень через те, що прикордонна служба не матиме достатньо інструментів для ідентифікації таких осіб. «Для працівників ДПС потрібно забезпечити доступ до інформації. Крім, того, щоб не було неправомірних обмежень, потрібно, щоб ця інформація регулярно оновлювалась. Адже якщо інформація буде застарівати, і ці люди вже не належатимуть до переліку, кому обмежено виїзд (наприклад, чиновник звільнився, а інформація не оновилася), то права людей будуть обмежуватися неправомірно», — пояснив юрист.

Ще один нюанс, на який звертає увагу Павло Романюк стосується складення повноважень депутатами місцевих рад. «Щоб скласти повноваження депутатом місцевої ради – потрібне схвалення рішенням місцевої ради. Після повномасштабного вторгнення в деяких місцевих радах важко зібрати кворум, тим більше, зібрати голоси на підтримку рішення», — зазначив він.

Повну відеоверсію інтерв’ю щодо масової заборони жінкам-депутаткам та жінкам-чиновницям різних рівнів виїжджати за кордон під час воєнного стану дивіться на YouTube-каналі «Говорить ОПОРА» 2 лютого о 19:00.

Детальніше про те, на кого поширюється дія рішення уряду щодо заборони виїзду за кордон під час воєнного стану читайте у матеріалі ОПОРИ.