У Черкасах невідомі знищили два сітілайти із зображеннями кандидата в Президенти Євгенія Мураєва та із символікою партії «Опозиційний блок», а також пошкодили білборд із зображенням кандидата Олександра Вілкула.

07 02 19 Cherkasy poshkodzeniy bord opozyciyniy block

Так, сітілайт із символікою партії «Опозиційний блок» (розміщений в центрі міста біля перехрестя бульвару Шевченка та вулиці Смілянської) був підпалений. Інший (розташований в районі перехрестя бул. Шевченка та вулиці Іллєнка) містив фото Євгенія Мураєва і був розбитий. Відео, як нищиться другий сітілайт, було опубліковане в соцмережі Instagram. На самому відео видно, що невідома особа в нічний час розбиває конструкцію. Відео опублікував користувач Sukhovey2307, у аккаунті якого містяться фото із символікою «Національного корпусу».

ОПОРА сконтактувала із власниками рекламних площин. Зокрема, власник підпаленого сітілайта в центрі міста повідомив, що планує звернутися в поліцію.

Зазначимо, що світлини знищених рекламних об’єктів у «Фейсбуці» поширюють представники партії «Національний корпус», наприклад, голова партійного осередку Дмитро Кухарчук.

«Невідомі патріоти» почали нищити сепаратистські рекламні носії. Далі буде», - написав він.

07 02 19 Cherkasy skrinshot Kukharchuk

Також згодом у «Фейсбуці» з’явилося відео, на якому невідомий чоловік пошкоджує білборд із зображенням кандидата в Президенти Олександра Вілкула. Відео поширює користувач Артем Тертичний, на сторінці якого присутні матеріали та символіка партії «Національний Корпус» та «Національних дружин». Користувач вказує, що «відео від очевидців».

ОПОРА звернулася за коментарем щодо цих інцидентів в прес-службу обласного осередку «Національного Корпусу». Там нам повідомили наступне:

«Вважаємо, що пошкодження сітілайтів спричинили виключно ті, хто на них зображений. Не виключено, що черкащани, яким набридли обличчя політиків із відверто проросійською риторикою, почали виражати свій протест».

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА наголошує, що відповідно чинного законодавства такі дії невідомих осіб  можуть мати ознаки порушення норм передбачених ч.2 ст. 157 Кримінального кодексу України.

«Це перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна. Такі дії караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк».

Нагадаємо, у січні партія «Національний Корпус» закликала власників рекламних об’єктів ліквідувати рекламу «екс-регіоналів». Інакше – пригрозили робити це самостійно, починаючи із 1 лютого.

Опісля активістами ОПОРИ були зафіксовані сітілайти із символікою партії «Наш край», на яких містилися листівки із написами «У співпраці з Національним Корпусом». У коментарі ОПОРІ представники НК заявили, що це не їх рук справа.

(#вибори; #opora; #опора)