В місті Полтава 1 лютого відбулись навчання для «волонтерів», зі слів лекторів, до команди Петра Порошенка, котрі за фінансову винагороду будуть знаходити лояльних до чинного Президента України виборців, та «працювати» з ними до виборів. На навчанні побували представники ОПОРИ.

Набір «волонтерів» розпочався з середини січня. Інформація про «підробіток на виборах» розповсюджується через знайомих.

«Ми проводимо набір людей, котрі будуть працювати агітаторами в команді нині діючого Президента. Це не офіційно, просто можливість додатково підзаробити», – пояснили в розмові співробітники такого офісу.

Реєструють «агітаторів» за місцем прописки. Якщо прописаний в іншому місті – відмовляють. За кожним «агітатором» буде закріплена певна ділянка – від 40 до 50 адрес, за якими необхідно провести соцопитування, основна мета якого – визначити виборців, котрі підтримують Президента або вагаються у своєму виборі. Таких виборців необхідно занести до анкети з їхніми персональними даними – ПІБ, адреса, телефон. Надалі необхідно працювати з такими людьми: запрошувати їх на зустрічі, роздавати інформаційні матеріали, перед днем голосувань нагадати про вибори та запросити прийти здійснити волевиявлення. За таку роботу обіцяють фінансову нагороду по 1 000 гривень протягом січня, лютого та березня. Якщо людина погоджується, їй дають заповнити «анкету однодумця» з логотипом «#команда Порошенка».

6 02 ugoda pro zobovyazannya

Одне з навчань для «волонтерів» пройшло 1 лютого в Полтаві в конференц-залі ТРЦ «Київ». Про нього представники ОПОРИ дізнались з оголошення в мережі Інтернет, де був вказаний номер телефону для бажаючих. За вказаним телефонним номером представнику ОПОРИ повідомили про місце та час навчання. Щоб потрапити на саме навчання, потрібно було пройти реєстрацію – пред’явити документ, що підтверджує особу, після чого записували ім’я, прізвище та номер телефону.

Присутні, що проходили навчання, поділялися на групи: КВДД (кампанія від дверей до дверей), МАГ (мобільна агітаційна група) та ТА (територіальний агітатор). Метою даного заходу було навчання техніці роботи із запереченнями, техніці безпеки під час роботи в «полях» та обговорення детального інструктажу, що саме потрібно робити під час роботи з громадянами. Крім цього, тренер навчання наголосив, що присутні є «волонтерами», та повідомив, що вони не повинні спілкуватись з представниками ЗМІ та давати можливість зробити фото чи відеофіксацію документів.

Серед обов’язків «волонтера» – розповсюдження роздаткового матеріалу, визначення підтримки громадянина щодо кандидатів та виявлення прихильників Петра Порошенка, забезпечення явки «лояльних» виборців в день голосування. Жодних роздаткових матеріалів під час навчання «волонтерам» не роздавали.

Наразі ОПОРА не зафіксувала жодного випадку проведення даного соцопитування в Полтавській області. Як повідомили на навчанні, орієнтовно робота розпочнеться після 7 лютого.

ОПОРА зазначає, що відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» прямо забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації. Крім цього, згідно з частинами 2 та 3 статті 37 Закону: «Кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, для фінансування передвиборної агітації зобов'язаний утворити свій виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів передвиборної агітації з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями - суб’єктами виборчого процесу чи кандидатами на пост Президента України, забороняється».

Станом на 6 лютого ЦВК ще не зареєструвала Петра Порошенка в якості кандидата. Проте документи Порошенко подав і до 8 лютого включно ЦВК має сформувати остаточний список кандидатів.

Подібні навчання представники ОПОРИ фіксувала й в інших областях України, зокрема на Хмельниччині, Дніпропетровщині, Сумщині та Миколаївщині.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)