20 лютого 41 столичний поліцейський пройшов навчання, організовані ОПОРОЮ в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу». Учасники тренінгу обмінялись досвідом роботи під час виборів, здійснили аналіз виборчого законодавства й обговорили принципи його застосування.

Навчання тривали протягом дня і були розділені на дві сесії. В першій частині взяли участь співробітники відділів превенції управлінь поліції (21 особа), у другій – київські слідчі (20 осіб). Тренери не лише повторили разом з учасниками особливості виборчого законодавства, але й розібрали конкретні приклади правопорушень. Головне завдання тренінгу – підвищити ефективність роботи правоохоронців щодо реагування на порушення виборчого законодавства.

За словами регіонального координатора, тренера та керівника проекту ОПОРИ «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу», щоб вибори відбулися в законодавчому полі, необхідна ефективна робота правоохоронної системи. «Тренінг має допомогти поліцейським зрозуміти особливості виборчого процесу, зокрема ми акцентували увагу на тих його етапах, на яких можливі правопорушення. Прагнули передусім навчити правоохоронців ідентифікувати правопорушення й ефективно збирати доказову базу, щоб унеможливити випадки, коли порушника не вдається притягнути до відповідальності. Загалом тренінг залишив по собі позитивні враження. Поліцейські виявили великий інтерес до матеріалу. Зокрема, співробітники поліції превенції вже мають певний практичний досвід й стикалися з багатьма схожими до описаних нами ситуацій. Однак часом їм не вистачає розуміння принципів застосування норм виборчого законодавства щодо конкретних випадків. Ці прогалини ми й намагались заповнити», – розповідає він.

Керівника проекту вважає, що поліцейські, які працюють під час виборів, часто змушені стикатися з недосконалостями законодавства. «Наприклад, йдеться про проблему фейкових журналістських посвідчень, які в період виборів з’являються в молодиків спортивної зовнішності. Крім того, через велику кількість зареєстрованих кандидатів на цих виборах може бути дуже багато офіційних спостерігачів. Цим людям не вистачатиме приміщень. До всього цього поліція має бути готова», – пояснює він .

За словами тренера Громадянської мережі ОПОРА, якщо поліція превенції найчастіше працює з адміністративними правопорушеннями (розміщення незаконної агітації, надання незаконних переваг в користуванні приміщеннями тощо), то слідчі зазвичай розслідують злочини, які відбуваються в день виборів. «Слідчі повинні знати про проблеми, які можуть виникнути в суді, якщо вони неефективно проведуть досудове розслідування. Головне завдання слідчих  – збирати і правильно оформлювати докази в цих справах», – пояснює він.

Як вважає фахівець, можливі загрози під час наступних виборів значною мірою перетинаються з ситуаціями, з якими правоохоронці стикалися під час попередніх кампаній. «Мова, зокрема, йде про створення мереж підкупу, про застосування адмінресурсу на великих підприємствах, де керівництво має вплив на підлеглих. На жаль, законодавство дуже відстає від реального життя. Поліцейські часто стикаються з випадками, які можна трактувати як порушення, але за які важко притягнути до відповідальності. За значну частину виборчих злочинів передбачені дуже незначні санкції. Також в поліції немає права проводити негласні слідчі дії, що могли б допомогти виявляти осіб, причетних до підкупу або організації зриву виборів. Вважаю також необхідним внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення з метою встановлення відповідальності за винесення печатки головою виборчої комісії, за фотографування бюлетенів тощо. На жаль, поки що політичної волі для прийняття цих змін немає», – вважає тренер.

Серед учасників тренінгу було чимало молодих співробітників, для яких робота під час наступних виборів буде новим досвідом. Однак відвідали захід й більш досвідчені правоохоронці. Так, за словами начальника відділу превенції Шевченківського управління поліції Володимира Катруші, на виборах він працює з 2000 року – спершу як рядовий співробітник безпосередньо на дільницях, згодом – як керівник.

«Протягом цього періоду доводилось мати справу з багатьма порушеннями. Наприклад, часто виборці не знаходили себе в списках. Деякі члени дільничних комісій невчасно відкривали дільниці, а після голосування залишали приміщення й поліцейським доводилось охороняти бюлетені. Були випадки, коли члени комісій взагалі не з’являлись на робочому місці й нам доводилось шукати їх по домівках. Щодо кваліфікації, то у нашій практиці зазвичай йдеться про адміністративні правопорушення, зокрема про агітаційні матеріали, розклеєні в невідповідних місцях і без вихідних даних. Аналогічні випадки вже мали місце й під час цієї кампанії», – розповідає Володимир Катруша.

Правоохоронець позитивно оцінює тренінг, організований ОПОРОЮ. «Переконаний, що такі заходи необхідно проводити якомога частіше. Було б також чудово, якби їх відвідували члени окружних та дільничних виборчих комісій. На жаль, дуже часто їм бракує знань, щоб ухвалювати адекватні рішення щодо виборчого процесу. І зміст, і формат тренінгу вважаю доречними, зокрема сподобалось, що була можливість поставити запитання», – розповідає Володимир Катруша.

Водночас, як розповів один з учасників тренінгу на умовах анонімності, зазвичай правоохоронці не в захваті від роботи зі справами, які пов’язані з виборами. Адже, з одного боку, до таких проваджень завжди існує підвищений інтерес керівництва, а з другого – їх дуже непросто довести до суду. Крім того, за словами співрозмовника, оскільки вибори відбуваються лише раз на п’ять років, поліцейським просто бракує досвіду, щоб їх ефективно розслідувати.

Як розповіла слідча організаційно-методичного відділу слідчого управління Головного управління національної поліції в м. Києві Лілії Куфель, під час цьогорічної виборчої кампанії в Києві, зокрема, вже були зареєстровані провадження за частинами 2, 3 та 4 ст. 296 «Хуліганство» Кримінального Кодексу України. Також мав місце випадок, кваліфікований за статтею 160 «Підкуп виборця, учасника референдуму» ККУ, який розслідується в Солом’янському управлінні поліції.

«Доволі часто також реєструємо звернення громадян щодо можливого підкупу. Людям телефонують з прихованого номера й нібито пропонують гроші, але жодних координат не залишають. Щоб вирахувати таких зловмисників, правоохоронцям потрібна відповідна технічна підтримка. Деякі випадки складно кваліфікувати через нечітко прописані законодавчі норми. Наприклад, частина 1 статті 157 ККУ говорить про «перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі (...) поєднане з обманом». Але що саме мається на увазі під «обманом» законодавець не уточнює. Це, звісно, не полегшує роботу правоохоронцям», – пояснює Лілія Куфель.

За словами слідчої, їй імпонує, що один з тренерів сам раніше працював в правоохоронних органах.

«Як бачите, сьогодні на тренінг прийшли переважно молоді слідчі, які не мають особливого досвіду. Розслідувати кримінальні провадження, пов’язані з виборами, завжди непросто, тим паче, якщо робиш це чи не вперше. Саме тому переконана, що такі заходи потрібні. Обмін практичним досвідом – це дуже важливий спосіб навчання», – розповідає Лілія Куфель.

Нагадаємо, що раніше тренери ОПОРИ провели навчання для правоохоронців на Волині, Одещині та в Запоріжжі. Найближчим часом аналогічні тренінги в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» відбудуться в усіх областях країни.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.