З початку виборчої кампанії в Дніпропетровській області виявлено 154 фактів ймовірного порушення виборчого законодавства, 75 з них зафіксували спостерігачі ОПОРИ. Вперше в Україні розпочали роботу виборчі омбудсмени.

У Дніпропетровській області зареєстровано близько 2,5 мільйонів виборців. З початку виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ фіксують велику зацікавленість та агітаційну активність з боку кандидатів на пост Президента України.

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області  зазначає: «З 44 зареєстрованих кандидатів на посаду Президента вісім є вихідцями з Дніпропетровської області: Олександр Балашов, Олександр Вілкул, Володимир Зеленський, Віктор Кривенко, Віталій Купрій, Юлія Литвиненко, Володимир Петров, Юлія Тимошенко. З початку лютого Дніпропетровську області відвідали Юлія Тимошенко, Олександр Вілкул, Сергій Тарута, Олег Ляшко. До кінця місяця ми очікуємо високу особисту активність кандидатів у порівнянні з іншими регіонами, оскільки в нашій області розташована найбільша кількість виборців».

З початку виборчого процесу довготермінові спостерігачі ОПОРИ зареєстрували 75 фактів ймовірного порушення виборчого законодавства, з них 19 – в лютому. Найбільш типовими порушеннями є неналежне оформлення агітаційних матеріалів. Одним з цікавих фактів є швидке реагування на виявлене ймовірного порушення в смт. Царичанка

«Спостерігач ОПОРИ зафіксував білборди з меседжами на підтримку кандидата на посаду Президента Петра Порошенка і поки він реєстрував заяву до поліції, вже за 40 хвилин була переклеєна агітація на «Видатні олімпійці регіону». Такі ж факти були виявлені в Солонянському районі. На білбордах були розміщені лейби, які вказували, що власниками білбордів можуть бути структурні підрозділи Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Ці факти повинні встановити правоохоронні органи і відповідно відреагувати. Якщо дані факти підтвердяться, то це може означати, що органи влади мають певне упереджене ставлення до якихось кандидатів».

Також до спостерігачів ОПОРИ надійшло відео, яке невдовзі буде передано правоохоронцям. На відео можна побачити як під час мітингу на підтримку Юлії Тимошенко певні особи передають гроші. Правоохоронці мають встановити, чи ці події мають відношення до кандидатки. Спонукання виборців через надання послуг, робіт, лотерей на пільгових умовах заборонено законодавством України.

У Кривому Розі спостерігачі ОПОРИ фіксують в закладах комунальної власності агітаційні матеріали на підтримку кандидата на посаду Президента України Олександр Вілкула. Відповідні заяви передані до правоохоронців.

Також в області проводиться культурна програма кандидата на пост Президента Володимира Зеленського. Зокрема, гумористичні концерти відбулись в Кривому Розі та Дніпрі. В Кривому Розі під час концерту спостерігачі ОПОРИ зафіксували застосування «сірих технологій» до ряду кандидатів, в Дніпрі спостерігачі таких фактів не виявили.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській області розповіла, як виборці зможуть взаємодіяти з нею. «Нами був підписаний Меморандум із Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Зокрема була підготовлена інструкція з виборчих прав для осіб, які перебувають в місцях несвободи, слідчих ізоляторах або перебувають під вартою після винесення вироку. Ці особи є дуже незахищеними, вони перебувають в такому становищі, що на них може чинитися тиск, хтось може впливати на їх право вибору. Крім того, було підписано Меморандум з Координаційним центром безкоштовної правової допомоги стосовно реалізації проекту «Я маю голос», для того, щоб захистити виборчі права громадян», – розповіла вона.

Максим Очеретяний, начальник управління превентивної діяльності ГУНП в Дніпропетровській області повідомив, що з 31 грудня 2018 року в Дніпропетровській області зареєстровано 154 звернення громадян, які стосуються виборчого процесу. За цими зверненнями порушено 4 кримінальні провадження за статтею 160 Кримінального кодексу України, три з них зафіксовані в місті Дніпрі та одне в місті Нікополі. Також складено 24 адміністративні протоколи за статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Найбільшу кількість правопорушень виявлено в містах Дніпро та Кривий Ріг.

«Приємно, що громадяни переймаються цим питанням, дуже активно беруть участь у виявленні таких правопорушень. Також активно долучаються представники Громадянської мережі ОПОРА. Разом ми бачимо загальну кількість цих правопорушень і вона зростає. Немає нічого страшного в 154 зафіксованих фактах ймовірних порушень. Тому, чим активніші громадяни в їх виявленні сьогодні, тим спокійніше вибори пройдуть в березні», – підсумував Максим Очеретяний.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.