ОПОРА вже чотири роки досліджує тему розподілу державних субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між одномандатними виборчими округами в Україні. Аналіз даних у 2016-2019 роках засвідчує наявність політичних факторів у процесі адміністрування державних субвенцій, непрозорий та нерівномірний їх розподіл між різними областями та округами в межах однієї області. Крім того, сама субвенція стала інструментом, за допомогою якого уряд забезпечує лояльність депутатів-мажоритарників до рішень та політики, яку він реалізує.

Ще однією важливою проблемою є те, що народні депутати використовували субвенції у цілях передвиборчої агітації, яка є однією з форм бюджетного адміністративного ресурсу. Так, у період з червня 2018 року по липень 2019 року спостерігачі ОПОРИ зафіксували 2 724 випадки піару на бюджетних ресурсах з боку 147 парламентарів, які були обрані в мажоритарних округах, і 27 – за партійними списками.

Зважаючи на це, ОПОРА неодноразово звертала свою увагу на те, що процес розподілу має відбуватися прозоро, на основі чітких та зрозумілих критеріїв, бути рівномірним та неупередженим, а народні депутати не повинні піаритися на залученні коштів на свої округи. Нові уряд та парламент, можливо, змінять існуючу непрозору практику розподілу субвенцій, але на даний момент є ризики, що ситуація може залишитися без змін.

18 жовтня парламент підтримав у першому читанні проєкт Закону про бюджет на 2020 рік. За це рішення проголосувало 255 народних депутатів. ОПОРА раніше вже писала, що в цьому документі кошти на субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій не були закладені. Проте ми тоді прогнозували, що вони можуть з’явитися в тексті документа вже на етапі підготовки законопроєкту до другого читання. Є ймовірність, що так і станеться, зважаючи на останні події, які мали місце на закритій зустрічі членів фракції “Слуга народу” та Прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Так, на порталі “Українська правда” з'явилася інформація про те, що на цьому засіданні зранку 18 жовтня відбувся конфлікт між парламентарями та прем'єром через розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток.

"Нашим мажоритарникам розповідали, що ніяких субвенцій не буде, а сьогодні виявляється, що якась робоча група Мінфіну та бюджетного комітету поділили соцеконом за 2019 рік. Фактично 100 "мажорів" залишилося без грошей! Ось вони й обурювалися, сварилися",  – зазначив один із депутатів “Слуги народу” в розмові з УП.

У цей же день у телеграм-каналі шеф-редакторки видання “Левый берег” Соні Кошкіної була оприлюднена таблиця запитів депутатів щодо фінансування своїх округів за рахунок субвенцій соціально-економічного розвитку на наступний бюджетний рік. У списку 67 депутатів. Більшість з них представляють фракцію “Слуга народу”. Загальна сума – трохи більше 2 мільярдів гривень.

Після того, як таблиця з цифрами потрапила в мережу, у цьому ж телеграм-каналі з'явилася інформація, що народний депутат із “Батьківщини” Іван Крулько (навпроти прізвища якого стоїть сума у 185 мільйонів гривень) пояснив, що він робив запит лише на 5 мільйонів на Черкаси, а інші 180 мільйонів – це зібрані запити депутатів, які проходили через нього як заступника голови бюджетного комітету.

На нашу думку, збереження непрозорої системи розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток є неприпустимою практикою, яка йде всупереч тому політичному курсу, який декларує новий уряд та керівництво держави.

З огляду на це, Громадянська мережа ОПОРА закликає:

  1. Зробити процес розподілу субвенцій на соцеконом прозорим, на основі чітких критеріїв або перенаправити кошти субвенцій у Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР), де розподіл коштів відбувається за більш чіткими та зрозумілими процедурами.
  2. Врахувати інші рекомендації Громадянської мережі ОПОРА та Рахункової палати щодо підвищення прозорості розподілу субвенцій.
  3. Оприлюднити всі пропозиції народних депутатів, що надійшли до Мінфіну щодо розподілу коштів субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій.
  4. Оприлюднити протоколи засідання Комісії з підготовки пропозицій щодо розподілу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.
  5. Посилити контроль за використанням бюджетних коштів.
  6. Шляхом інформування та належного звітування унеможливити використання бюджетних ресурсів у агітаційних цілях.