Громадська приймальня – це один з інструментів взаємодії народного депутата чи представника політичної сили з потенційними виборцями. На особистому прийомі можна дізнатися, що саме хвилює мешканців того чи іншого району, з якими проблемами вони стикаються, які пропозиції вони можуть винести. Тож громадські приймальні, особливо для народних депутатів, обраних в певних округах, надзвичайно важливі. Та чи взагалі існують ці приймальні? Хто з народних депутатів, обраних в округах на Донеччині, та парламентських партій, має приймальні в регіоні – з’ясувала ОПОРА. Спойлер: на розіслані на офіційні поштові скриньки запити не відповіла жодна партія чи депутат, тож спроби під час ковіду взаємодіяти виключно засобами онлайн-зв’язку провалилися.

Парламентські партії: тільки половина має приймальні на Донеччині

Парламентські партії повинні бути зацікавлені мати громадські приймальні, оскільки це підвищує їхню впізнаваність у регіоні, і дає можливість розраховувати на потенційну підтримку мешканців на наступних виборах до Верховної Ради.

До того ж в Україні запроваджено фінансування парламентських партій – вони отримують кошти в залежності від розміру мінімальної зарплати та кількості виборців, які брали участь у голосуванні. Тож парламентські партії можуть оперувати фінансами, які можна використати, в тому числі, і на функціонування громадських приймалень.

На практиці, далеко не всі політичні сили представлені в Донецькому регіоні. Одну громадську приймальню має партія «Батьківщина» – офіс Краматорської міської організації розташований за адресою вул. Перша Горна, 5а. Політична партія «Слуга народу» також має одне територіальне представництво – у Маріуполі на проспекті Миру, 93Б. А партія «Опозиційна платформа – За життя» відкрила Донецьку регіональну організацію в Краматорську по вулиці Василя Стуса, 51 та в Маріуполі на проспекті Будівельників, 84.

Партія «За майбутнє» пропонує мешканцям звертатися за допомогою електронних сервісів – соцмереж, веб-сайту, мобільного додатку. Або ж звертатися в приймальні депутатів, обраних від «За майбутнє».

Керівниця Донецької обласної територіальної організації партії «Голос» Юлія Гакова зазначила, що активно триває пошук приміщень – плануєть відкрити приймальні в Краматорську та Добропіллі.  «Голос» шукає приміщення. В Добропіллі ми не зійшлися по вартості. А в Краматорську вже більш-менш ясно, де буде розташовуватися приймальня. Проте невідомо, коли з’їдуть попередні орендарі», – зазначила Юлія Гакова. Слід зазначити, що процес пошуку та узгодження приміщень тривав щонайменше впродовж серпня-вересня – саме в цей час ОПОРА неодноразово зв’язувалася з Юлією Гаковою задля з’ясування цього питання.

Політична партія «Європейська Солідарність» на даний момент немає жодної діючої приймальні на Донеччині – ні від партії, ні від народних депутатів. Проте юрист обласної донецької територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність» Едуард Маліков наголошує, що в суботу, 18 вересня, відбувся з’їзд партії, наразі активно йде реєстрація первинних осередків, а також пошук приміщень, де може бути відкрито приймальні.

«Щодо приймалень, які хочемо відкрити в першу чергу, то це в Краматорську, як адміністративному центрі. Але в нас виникли складнощі з пошуком приміщення. Навіть не стільки через суму оренди, скільки через необхідність провести все офіційно. Виявилося, що ті приміщення, які нам підходять, здають неофіційно, здебільшого беруть кешем, без наміру сплачувати податки. Але як тільки підходяще приміщення знайдеться – буквально через пару тижнів буде приймальня. Також партійні приймальні плануємо відкрити в Маріуполі, Покровську та Бахмуті», – наголосив юрист.

Загалом же «Європейська Солідарність» взялась за розбудову партійних осередків на Донеччині. Наразі на підконтрольній Україні території 46 об’єднаних територіальних громад. І в 29 будуть створені первинні осередки, в частині з них вже відбулася процедура обрання голів та подання документів на реєстрацію. Ще 17 громад підпадають під організації міського чи районного рівня – частину буде чекати перереєстрація у зв’язку зі створенням та ліквідацією частини районів.

«Представники наших організацій вже шукають приміщення комунальної власності. Спочатку зосереджені на верхню частину області – Лиман, Бахмут, Соледар, Званівка – плануємо відкривати приймальні від імені народного депутата Артура Герасимова», – розказав Едуард Маліков.

Хто з нардепів готовий зустрічатися з виборцями

Донецьку область у Верховній Раді представляють 12 депутатів-мажоритарників. Всі вони отримали більшу частину голосів місцевих мешканців у певних округах під час парламентських виборів. ОПОРА з’ясувала, хто з цих нардепів має громадські приймальні.

Максим Єфімов влітку на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив, що відтепер прийом громадян за графіком буде здійснюватися у приміщенні Краматорської міської ради. Хоча офіс партії продовжує функціонувати неподалік по вулиці Марата, 8.

Юрій Солод зробив аналогічно – розмістив графік прийому у приміщенні виконкому у Слов’янську на площі Соборній, 2.

Муса Магомедов, обраний по 45 виборчому округу (частина Покровського району включно з Авдіївкою та Красногорівкою) має інформацію про громадську приймальню безпосередньо на сайті Верховної Ради. Ось тільки додзвонитися за вказаними телефонами не вдалося.

Дмитро Лубінець досить активно себе позиціонує в соціальних мережах. Окрім цього в області працює 3 приймальні, куди можуть прийти мешканці:

  • у Волновасі, по вулиці Героїв 51-ї ОМБР, 101;
  • в смт Мангуш, проспект Миру, 72;
  • в смт Нікольське, по вулиці Свободи, 87.

Частина народних депутатів, які пройшли до Верховної Ради від партії «Опозиційна платформа – За життя», також мають громадські приймальні. Валерій Гнатенко має вести прийом у Дружківській міській раді за адресою вулиця Соборна, 16, а також у Костянтинівській міській раді по вулиці Олекси Тихого, 260. Його колега Володимир Мороз має 4 громадські приймальні:

  • у Селидовому по вулиці Карла Маркса, 8;
  • у Кураховому по вулиці Мечнікова, 22а;
  • у Мар'їнці по вулиці Дружби, 16;
  • у Вугледарі по вулиці Тріфонова, 38а.

Народний депутат Федір Христенко власних приймалень не має.

Чи веде прийом Андрій Аксьонов, який увійшов до складу Верховної Ради тільки цієї весни? Відповіді на офіційний інформаційний запит не було. А в приймальні політичної партії «Порядок», яка розташована у Покровську, не змогли дати точної відповіді – тобто звернення може й можна залишити, але це не точно.

Ще 4 народні депутати – Олександр Ковальов, член депутатської групи «Довіра», а також Євген Яковенко, Вадим Новинський і Сергій Магера, які не входять до складу будь-якої фракції, не виходять на зв’язок, не відповідають на запити і не інформують в публічному просторі про наявність їхніх громадських приймалень.

Детальна інформація з усіма адресами та контактами приймалень депутатів та партій розміщена на Мапі приймалень ОПОРИ: https://rada.oporaua.org/map/