Народні обранці, які презентують у парламенті Кіровоградщину, найчастіше під час прийняття рішень обирають кнопку «Утриматися». Лідером за кількістю зареєстрованих законопроєктів серед мажоритарників є Олександр Дануца. Один раз під час сесійних засідань Верховної Ради виступали Олег Воронько та Ігор Мурдій. Такими є результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА роботи депутатів-мажоритарників Кіровоградської області протягом двох років.

Кіровоградську область у Верховній Раді України ІХ скликання представляють 5 депутатів-мажоритарників, усі вони є чоловіками. Усі депутати є членами комітетів чи підкомітетів з різних питань. Чотири депутати були обрані від партії «Слуга народу» – Олександр Дануца (округ № 99), Олег Воронько (округ № 103), Ігор Мурдій (округ № 100) та Юрій Кузбит (округ № 101). Олесь Довгий (округ №102) балотувався як самовисуванець, а зараз він – позафракційний.

Громадянська мережа ОПОРА провела аналіз того, як народні обранці від Кіровоградської області працювали протягом двох років. Дослідження стосується участі в голосуваннях, голосувань «проти лінії фракції» (депутатської групи), тематики, кількості законопроєктів та результативності їх ухвалення, а також виступів на пленарних засіданнях.

Участь в голосуванні

З моменту набуття повноважень в серпні 2019 і до серпня 2021, у Верховній Раді відбулось 9582 голосувань та зареєстрували 3868 законопроєктів, з яких ухвалили 480. Мажоритарники Кіровоградщини в своїх голосуваннях здебільшого обирають кнопку «Утримався». Протягом двох років цією можливістю всі п’ять депутатів загалом скористалися 17 888 разів, що у відсотковому співвідношенні становить 37,3%. Другою за популярністю є кнопка «За», її народні обранці з Кіровоградської області обирали 17 159 разів, що становить 35,8%. П’ять депутатів були відсутні на засіданнях 9 232 рази (19,3%), не голосували – 2 689 рази (5,6%). Народні обранці з Кіровоградщини за два роки роботи найменше натискали кнопку «Проти» 942 рази (2%).

Найчастіше утримується Олег Воронько. Протягом двох років роботи Верховної Ради України він голосував в подібний спосіб 4 347 разів, що відповідно 45,4% від усіх голосувань. На другому місці Ігор Мурдій, який натиска кнопку «Утриматися» 4 099 разів, тобто 42,8% своїх голосувань.  Інші депутати розмістились в даному переліку наступним чином:

  • Олександр Дануца – 3 819 голосувань «Утримуватися» або 39,8%;
  • Юрій Кузбит – 1 190 голосувань «Утримуватися» або 46,9 %;
  • Олесь Довгий – 1 133 голосувань «Утриматися» або 11,8%.

Лідером у голосуванні «За» серед мажоритарників Кіровоградської області також є Олег Воронько. Загалом депутат 4 170 разів підтримував законодавчі ініціативи, що становить 43,5% від усіх його голосувань. Ігор Мурдій підтримав 4 090 законопроектів (42,7%), а Юрій Кузбит проголосував «За» 3 922 рази, у відсотках від усіх його голосувань – 40,9%. Найменше підтримували законодавчі ініціативи Олександр Дануца (3 819) та Олесь Довгий (1 528).

За кількістю пропущених голосувань лідером, серед мажоритарників Кіровоградщини, є Олесь Довгий. Народний депутат був відсутній під час 5 699 голосувань, що становить 59,5% від загальної кількості голосувань нардепа. За цим же показником Олесь Довгий на четвертому місці серед усіх мажоритарників. Як повідомляла ОПОРА, народний обранець в соціальних мережах написав про вимушену відпустку за власний рахунок через народження сина. Серед обранців від Кіровоградської області другим за кількістю пропусків є Олександр Дануца. Депутат був відсутній під час 1 637 голосувань, що становить 17,1%. На третьому місці – Ігор Мурдій, він не прийшов на 850 голосувань (відповідно 8,9%). Олег Воронько пропустив 584 голосувань (6,1%), а Юрій Кузбит не прийшов на 462 голосування, що становить 4,8%.

Серед тих хто був присутнім у сесійній залі, але не брав участі в голосуваннях, лідером є Олесь Довгий. Депутат «Не голосував» в 1 218 випадках, що становить 12,7% від усіх його голосувань. На другому місці з показником в 592 голосування або ж 6,2% серед мажоритарників Кіровоградщини є Олександр Дануца, на третьому Ігор Мурдій, який «Не голосував» 492 рази, що становить 5,1%. Юрій Кузбит «Не голосував» 321 рази (3,4%), а Олег Воронько не брав участі в голосуваннях у 66 випадках (0,7%).

Найменше депутати з Кіровоградської натискають кнопку «Проти». За цим показником  лідирує Олег Воронько. Він не підтримав 415 проєктів, що дорівнює 4,3%. Юрій Кузбит протягом двох років депутатства проголосував «Проти» 415 разів (4%), Олександр Дануца – 85 разів (0,9%), а Ігор Мурдій – 51 раз (0,5%). Найменше натискав кнопку проти позафракційний депутат Олесь Довгий – 4 рази.

Голосування проти лінії фракції

Для обрахунку показника голосувань народного депутата проти лінії фракції використовується інструментарій Rada4you.org Громадянської мережі ОПОРА. Згідно з методологією підрахунку голосуванням проти лінії фракції є голосування, коли голос депутата не відповідає тому, як проголосувало понад 50% членів фракції чи групи, до якої він входить. Даний показник включає в себе голосування парламентарів протягом всієї каденції.

Серед мажоритарників Кіровоградщини до даного розділу не включено Олеся Довгого, оскільки він позафракційний.

Найбільше не підтримував фракцію «Слуга народу» серед мажоритарників з Кіровоградщини Ігор Мурдій. Депутат голосує всупереч позиції фракції в 13,5%. Другим за даним показником є Олег Воронько, який має розбіжності 11,9% з представниками провладної більшості. А третє та четверте місце займають Олександр Дануца (10,8%) та Юрій Кузбит (8,9%) відповідно.

Ініціатори законопроєктів та результативність ухвалення

За два роки своєї каденції всі 5 мажоритарників Кіровоградщини були ініціаторами (авторами чи співавторами) законопроєктів, долучившись до створення законодавчих ініціатив. Загалом же в стінах парламенту за цей час зареєстровано 3 868 законопроєктів.

Серед ініціаторів законопроєктів з-поміж обранців від Кіровоградської області фігурує Олександр Дануца. Депутат є автором чи співавтором 71 законодавчої ініціативи. На другому місці з показником у 28 законопроєктів Олесь Довгий. На третьому з 25 ініціативами Юрій Кузбит. Олег Воронько ініціював чи долучився до 24 законопроєктів. Найменше законопроєктів подав Ігор Мурдій – 21 проєкт закону.

Найчастіше народні обранці з Кіровоградщини долучаються до поданих законопроєктів, а не виступають авторами. Зокрема, чотири нардепа з Кіровоградщини стали співавторами  законопроєкту Проєкт Постанови про звільнення А.Ситника з посади Директора Національного антикорупційного бюро України – Олександр Дануца, Ігор Мурій, Олег воронько та Юрій Кузбит. Наразі документ досі опрацьовується в Комітеті. Співавторами Проєкт Закону про відновлення дії окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України стали двоє депутатів мажоритарників з Кіровоградщини – Олександр Дануца та Олесь Довгий. Однак цей законопроєкт зняли з розгляду.  Також Олександр Дануца уже з іншим мажоритарником з Кіровоградської області Юрієм Кузбитом стали співавторами Проєкту Закону про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї. Однак більшість депутатів відхилила цей законодавчий акт і зняла з розгляду.

Народний депутат з Кіровоградщини Олесь Довгий потрапив у лідери депутатів-мажоритарників із найбільшим відсотком ухвалених законів. Він став автором чи співавтором 28 законопроєктів, із них ухвалили 12 (42,9%). Менші показники в інших народних депутатів: Ігор Мурдій подав 20 законопроєктів, із них підтримали 4, а це відповідно 20%; Олег Воронько – 24 ініціативи, з них підтримали 4 (16,7%); Юрій Кузбит – 25 законопроєктів, із них 4 ухвалили (16%). А найменший відсоток із підтриманих законодавчих ініціатив має Олександр Дануца. Він подав 71 проєкт, із них підтримали 9, а це відповідно 12,7%.

Виступи з трибуни Ради

Два депутати з Кіровоградщини за два роки роботи у стінах Верховної Ради один раз виступали з трибуни. Ігор Мурдій говорив 1 хвилину 10 секунд, а його колега Олег Воронько 2 хвилини 10 секунд. 6 разів брав слово Олесь Довгий і загальна тривалість його виступів – 10 хвилин 40 секунд.

Олександр Дануца виступав з трибуни 20 разів, загальна тривалість виступів 18 хвилин 23 секунди.  Найбільшу кількість разів серед депутатів з Кіровоградщини брав слово Юрій Кузбит. Він 39 разів виступав загальною тривалістю 36 хвилин 38 секунд.

Отже, робота депутатів від Кіровоградської області різниться як законодавчою діяльністю, так і голосуванням та виступами під час засідань. Депутати зазвичай самі не ініціюють законопроєкти, а долучаються до колег. Також не полюбляють брати слово в  сесійній залі. Натомість серед лідерів із найбільшим відсотком ухвалених законів став позафракційний депутат Олесь Довгий, значно випередивши інших чотирьох депутатів Кіровоградщини, які є представниками фракції «Слуга народу» в парламенті.