Чернігівська область входить у трійку областей, які найактивніше голосували “за” під час засідань Верховної Ради навесні 2021 року. Цей показник складає 36,6%. Хоча загалом депутати частіше утримувалися від голосувань – 4183 рази, що складає 39,2%, а проти голосували 434 рази (4,1%). Виступи депутатів від Чернігівщини не часто звучали в парламенті – лише двоє з шести – Антон Поляков та Борис Приходько брали слово з різних тем.

У червні Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як працювали депутати-мажоритарники від різних регіонів України навесні 2021 року.  Чернігівщину у Верховній Раді України ІХ скликання представляють 6 депутатів-мажоритарників, серед яких немає жодної жінки. 5 депутатів є членами комітетів чи підкомітетів з різних питань. Більшість із депутатів (4 із 6, що складає 67%) входять до фракції партії “Слуга народу”. Нагадаємо, що вперше в історії України у головному законодавчому органі з’явилась так звана монобільшість, тобто коаліція з однієї фракції “Слуга народу” (244 нардепи, станом на 31 травня 2021 року). Як це впливає на роботу депутатів, у  тому числі мажоритарників, ОПОРА дослідила щодо кожної з областей. Загалом дослідження стосувалося участі в голосуваннях, голосувань проти фракції, кількості та тематики поданих депутатами  законопроєктів, результативності ухвалення законодавчих ініціатив, кількості та тематики виступів народних обранців у Верховній Раді.

Олег Семінський, округ 205, фракція партії "Слуга народу"

Депутат утримався під час голосування 905 разів, що складає 50,9%. Голосував “за” у 452 випадках (25,4%), був проти 250 разів (14,1%). Під час голосувань депутат був відсутній 95 разів, не голосував будучи присутнім – 76. Більшість разів був проти голосування за проєкт закону №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”.

Протягом усієї каденції Олег Семінський голосував у парламенті 7607 разів. Проти лінії фракції за цей період – 1639 разів, що складає 21,5%.

Навесні 2021 року депутат став співініціатором шести законопроєктів. Чотири з них стосуються галузевого розвитку, 1 – безпеки й оборони, 1 – економічної політики. Один із законопроєктів – “Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії та торгівлі на електронних аукціонах” – знято з розгляду, один – “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” – очікує розгляду. Ще чотири законопроєкти опрацьовуються в комітетах: “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж”, “Про внесення змін та доповнень до деяких законів України щодо заходів з посилення енергетичної незалежності України”, “Про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо деяких питань компенсаційних (офсетних) договорів” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку ресурсної бази низьковуглецевої енергетики”.

Навесні 2021 року у Верховній Раді депутат не виступав.

Антон Поляков, округ 206, депутатська група "Партія "За майбутнє"

Голосував “за” 1385 разів (77,9%), був проти – 30 разів, що складає 1,7%, утримався під час голосування – у 113 випадках (6,3%). Був відсутній під час 163 голосувань, не голосував – 87 разів. У більшості випадків був проти проєкту Закону №2195 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони”.

За весь період перебування на посаді, депутат найчастіше з усіх мажоритарників Чернігівщини голосував проти лінії фракції – у 2192 випадках із 6872 голосувань, що складає 31,9%.  Нагадаємо, що У 2019 році він був обраний народним депутатом ІХ скликання від партії “Слуга народу” як безпартійний, із 10 листопада до 16 грудня 2019 року – член партії "Слуга народу". 15 листопада 2019 року був виключений з фракції. А в червні 2020 року Антон Поляков приєднався до депутатської групи партії "За майбутнє".

Депутат подав у співавторстві до Верховної Ради 17 законопроєктів. Їхня тематика – галузевий розвиток (5), економічна політика (5), правова політика (4), безпека й оборона (1), гуманітарна політика (1), державне будівництво (1). Проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо стимулювання виробництва молока” знято з розгляду. Законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України” заслухано та знято з розгляду. Ще 15 проєктів Законів опрацьовуються в комітетах.

Депутат активно виступав у Верховній Раді 25 разів, що зайняло 30 хвилин і 30 секунд. Один із виступів, від 19 травня 2021 року, щодо критики законопроєкту №4546 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків" можна переглянути за посиланням на Facebook сторінці нардепа. Цей проєкт Закону було прийнято в першому читанні. А також виступ від 21 травня 2021 року щодо проєкту Закону №5459-1 "Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України". Цю ініціативу було прийнято за основу зі скороченням строку підготовки.

Максим Зуєв, округ 207, фракція партії "Слуга народу"

Він очолює рейтинг депутатів Чернігівщини, які пропустили голосування у Верховній Раді – народний обранець був відсутній 740 разів, що складає 41,6%. Під час голосування віддав свій голос “за” 333 рази (18,7%), утримався – 642 рази (36,1%), 12 разів був проти, 51 – не голосував узагалі. 7 разів із 12 голосував проти проєкту Закону №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”.

Водночас депутат протягом усієї каденції проти лінії фракції голосував найменше з чернігівських депутатів – усього у 7% випадків, а саме 425 рази із 6081 голосувань.

Максим Зуєв став співавтором 4 законопроєктів навесні 2021 року – 2 стосуються галузевого розвитку (“Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти”, “про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації)”) і по одному – державного будівництва (проєкт Закону “Про місцевий референдум”) та економічної політики (“Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення фіскальної ефективності та справедливості у зарахуванні податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів”). Усі вони опрацьовуються в комітетах.

Протягом весни депутат  під час засідань Верховної Ради не виступав.

Анатолій Гунько, округ 208, фракція партії "Слуга народу"

Не входить до складу жодного комітету. У більшості випадків – 610 разів (34,3%) –депутат утримувався від голосувань під час засідань. “За” проголосував 438 разів (24,6%), проти – 26 разів (1,5%). Депутат 419 разів був відсутнім, 285 – не голосував будучи присутнім. 11 разів із 26 голосував проти проєкту Постанови №4535 “Про скасування рішення Верховної Ради України від 15 квітня 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому як закону України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост”. Ще 8 разів – проти проєкту Постанови №2194 “Про скасування рішення Верховної Ради України від 28.04.2021 р. про прийняття у другому читанні та в цілому як закону проекту Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”, ще двічі – проти проєкту Закону №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”.

Протягом своєї каденції Анатолій Гунько голосував 2277 рази, 506 із них – проти лінії фракції, що складає 22,2%. Нагадаємо, що Анатолій Гунько народний депутат України лише з 17 листопада 2020 року. 26 серпня 2020 року розпочався виборчий процес проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №208 (Чернігівська область).  Довибори до Верховної Ради ЦВК призначила після того, як у травні 2020 року загинув народний депутат України Валерій Давиденко (позафракційний). За результатами виборів 25 жовтня 2020 року перемогу здобув Анатолій Гунько (“Слуга народу”).

Депутат став співавтором 7 законопроєктів навесні 2021 року. 4 з них стосуються економічної політики, по одному – галузевого розвитку, державного будівництва й правової політики. Один із Законів – “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом” підписано. Ще один – “Про внесення змін до Закону України "Про пестициди і агрохімікати" щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів" очікує розгляду. П’ять проєктів Законів опрацьовуються в комітетах: “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення розподілу податку на доходи фізичних осіб між бюджетами за місцем отримання доходу та місцем проживання платників податку”, “Про внесення змін до статті 64 Бюджетного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення розподілу податку на доходи фізичних осіб між бюджетами за місцем отримання доходу та місцем проживання платників податку", “Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, щодо відновлення принципу справедливості під час здійснення судового контролю за виконанням судових рішень в адміністративних справах”, “Про місцевий референдум”, “Про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України (щодо скасування граничного розміру орендної плати)”.

Навесні 2021 року у Верховній Раді депутат не виступав.

Валерій Зуб, округ 209, фракція партії "Слуга народу"

Найчастіше з усіх мажоритарників Чернігівщини утримувався від голосування – 1170 разів (65,8%). “За” депутат голосував 519 разів (29,2%), був проти лише тричі (0,2%). Був відсутній 4 рази, не голосував попри присутність – 82. Голосував проти проєкту Постанови №5299 “Про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, прийнятих у цій сфері” та двічі проти проєкту Закону №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”.

Народний депутат протягом усієї каденції у розріз позиції фракції голосував 747 разів із 7932 голосувань (9,4%).

Валерій Зуб у співавторстві подав 22 законопроєкти. Основна тематика – галузевий розвиток (10), економічна політика (8), державне будівництво (2), правова політика (2). Проєкти Законів “Про Уповноваженого з медичних питань”, “Про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо врегулювання окремих питань соціального захисту медичних працівників, постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19)”, “Про розвиток бджільництва та захист бджіл” та Про внесення змін до Закону України "Про пестициди і агрохімікати" щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів" очікують розгляду. Решта – опрацьовуються в комітетах.

Протягом весни депутат під час засідань Верховної Ради не виступав.

Борис Приходько, округ 210, депутатська група "Довіра"

Депутат 776 разів голосував “за” законопроєкти навесні 2021 року, що складає 43,6%. Водночас 743 рази (41,8%) утримався, 113 разів (6,4%) був проти. Був відсутній під час голосування 19 разів, не голосував – 127. Більшість разів, а саме 102, народний обранець голосував проти законопроєкту №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”.

Проти лінії депутатської групи протягом своєї каденції Борис Приходько голосував 2156 рази із 7821 загалом, що складає 27,6%. Фактично, він посідає друге місце серед депутатів, які голосували у розріз зі своєю фракцією чи групою.

Депутат став співавтором 15 законодавчих ініціатив у такій тематиці: 11 – економічна політика, 2 – галузевий розвиток, по одному – державне будівництво та правова політика. Один із проєктів знято з розгляду, два – очікують розгляду. Ще два були підписані Президентом: Закони “Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" та “Про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України”. Один Закон 25 травня 2021 року передано на підпис Президенту – “Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг”. Проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель” готується на друге читання. Решта законодавчих ініціатив опрацьовуються в комітетах.

Борис Приходько тричі виступав у Верховній Раді України, витратив на це 5 хвилин та 21 секунду. Один із виступів стосувався призначення Олексія Любченка першим віце-премєр-міністром України – міністром економіки й України. Зі слів депутата, вони разом із колегами по депутатській групі ”Довіра” одноголосно підтримали його кандидатуру.

Отже, як бачимо, робота депутатів від Чернігівщини різниться як законодавчою діяльністю, так і голосуванням та виступами під час засідань. Тільки двоє депутатів, які не входять до парламентської більшості фракції партії “Слуга народу”, виступали під час засідань.

Щодо законодавчих ініціатив, то четверо депутатів від політичної партії “Слуга народу” стали співініціаторами одного законопроєкту “Про місцевий референдум”. Це Валерій Зуб, Максим Зуєв, Анатолій Гунько та Сергій Гривко (пройшов до парламенту за партійними списками). Незалежно від фракції та групи майже всі депутати голосували проти одного й того ж законопроєкту – №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин”. Це – Борис Приходько, Олег Семінський, Валерій Зуб, Максим Зуєв, Анатолій Гунько.