Впровадження у Виборчий кодекс гендерних квот стало великим досягненням для парламенту. Тому будь-які наміри відмінити їх матимуть супротив з боку парламентарів, громадянського та міжнародного середовища.

Про це в ефірі програми «Депутатський день» 1 травня розповіла народна депутатка, співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Марина Бардіна.

Депутатка розповіла, що парламентарки зіштовхуються з так званим діджитал харасментом у соціальних мережах, однак  через брак інформації часто не визначають, що це дискримінація і як вона працює.

«Перший приклад був під час виборчої кампанії, коли я дискутувала з жінками-мажоритарницями з фракції «Слуга народу», щодо того, як їм, як жінці вести кампанію, багато з них говорили, що жодної дискримінації немає. Але потім починали пояснювати знову ж таки про ось ці коментарі в стилі «твоє місце на кухні», «не займайся тим, що для тебе є неприроднім». Жінкам таке писали, але самі жінки не визначали, як дискримінацію. А другий приклад не так давно стався з нашими депутатками. Це була акція, організована депутатами і депутатками з Комітету з питань освіти на підтримку викладачів онлайн-школи, з  футболками з написом «маю право на помилку». В мережах почались фотожаби і дуже активне обговорення, яке, на жаль, зводилось не до обговорення акції, як такої, про те, чи мають депутати, медики, викладачі право на помилку, а конкретно обговорювалось фото депутаток, які стали не так, які провокують до іншого. Тобто в стилі, як кажуть у випадках насильства «жертва сама винна», - розповіла вона.

За словами Бардіної, гендерні квоти у Виборчому кодексі – це досягнення, яким треба пишатись.

«Це досягнення не лише нашого парламенту, який проголосував за таке рішення, але це досягнення останніх декількох років роботи як громадського сектору, представників міжнародних організацій, так і парламентарів попереднього скликання. Тому я вважаю, що це досягнення, яким варто пишатися як парламенту, так і Офісу Президента, який переглядаючи Виборчий кодекс, проголосований парламентом 8 скликання, у своїх пропозиціях підтримував впровадження квоти. Тому будь-які наміри відмінити квоти будуть негативно сприйматись, буде обурення з точки зору парламентарів, жіночого представництва, так і громадського сектору. Це квота, яку ми відстояли н-ною кількістю років, працюючи над цим. І зараз ми так само маємо їх відстояти, щоб ніяких змін не відбулось. Ми її приймали, виходячи з того, що це тимчасовий захід. У нас дійсно викривлення, пік представництва чоловіків у політиці, коли ми маємо таку величезну перевагу в бік однієї статі.  Квоти не є дискримінацією, вони навпаки є можливістю вирівняти представництво. Ми дійсно бачимо, що зараз у парламенті 20% жінок і це найбільша кількість жінок за весь цей період. Але разом з тим, давайте дивитись на країни Європи, на економіку яких ми хочемо рівнятись. Там жінок 30-40 і більше відсотків. І це взагалі ні для кого не питання дискусії, це природнє явище, яке саме собою відбувається. Але багато де квоти сприяли саме такому представництву. Тому ми маємо низку успішних прикладів, де квоти позитивно спрацювали, потім були відмінені, але статистично представництво жінок на тому ж рівні і лишалось. Тому якщо Україна підніме питання, щоб переглянути Виборчий кодекс у цій частині, це буде великий відкат від значного досягнення як країни, яка обрала європейський вектор розвитку», - зазначила депутатка.

«Зараз підходить час, коли треба запускати публічну інформаційну кампанію, щоб усі партії знали про цю квоту і що їх чекає на місцевих виборах. Тому що, на жаль, не всі відстежують зміни, які приймаються у парламенті. Тому я думаю, що низка партій може бути достеменно поінформована про цю квоту. Що стосується нашої партії, то я постійно говорю про квоту, що зустрічаючись з керівниками обласних штабів, я наголошую на тому, що у нас буде діяти ця квота на місцевих виборах. Все-таки я думаю, що партія «Слуга народу» врахує це звичайно, тому що хто я не ми маємо показати результат, зважаючи на те, що давали найбільшу підтримку Виборчому кодексу. Але абсолютно гарна ідея жіночого омбудсмена, мені здається, що дуже важливо створити таку неформальну посаду для центрального штабу кожної політичної сили, щоб вони вели облік і проводили таку комунікаційну діяльність», - додала вона.