Що відбулося

30 березня на позачерговому засіданні ухвалено законопроєкт (№3268) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19). За відповідний законопроєкт проголосували 312 депутатів.

Про що законопроєкт

Відповідний законопроєкт передбачає, що в інтересах лікування особи, хворої на коронавірусну хворобу (COVID-19), підтвердженої за результатами лабораторного тестування, можуть застосовуватися:

  • незареєстровані лікарські засоби, що рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країн - членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської народної республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні;

  • зареєстровані лікарські засоби за показаннями, незазначеними в інструкції для медичного застосування за умови наявності доведеної ефективності  щодо лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) та/або якщо такі лікарські засоби рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країн - членів Європейського Союзу, Великобританії,  Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської народної республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні.

Законом також передбачено, що затвердження протоколів клінічних випробувань лікарських засобів для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) та суттєвих поправок до них тепер здійснюється у строк до 5 календарних днів. До цього такий термін не був визначений.

Хто автор

Група народних депутатів з усіх депутатських фракцій та груп парламенту на чолі з головою Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким. 

Важлива інформація

25 березня на своєму засіданні Кабмін прийняв рішення продовжити карантинні заходи в Україні до 24 квітня, а також запровадив режим надзвичайної ситуації.