За два роки перед 423 парламентарів 30 відвідали всі засідання своїх профільних комітетів, а 12 депутатів прогуляли більше 60% засідань. Найбільш дисципліновано відвідують засідання Комітету з питань освіти, натомість найменш активно - засідання Комітету з питань екології. 

Відвідування засідань у роботі парламентарів комітетів є не менш важливим обов’язком, ніж голосування у пленарній залі . Так, саме в комітетах відбувається розробка та розгляд законопроєктів, як пізніше ставляться на голосування. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки сумлінно парламентарі виконують цей депутатський обов'язок. Дані отримані на основі аналізу протоколів засідань комітетів за 2 роки роботи ВРУ та відомостей щодо відвідуваності депутатів, які комітети розмістили на Порталі відкритих даних ВРУ. 

Засідання комітетів 

За 2 роки роботи Верховної Ради України (з серпня 2019 по 15 липня 2021 року включно) комітети провели 1570 засідань. За цей час найчастіше засідали представники наступних комітетів: Комітет з питань бюджету - 96 засідань, Комітет з питань нацбезпеки - 96 засідань та Комітет з питань екології - 91 засідання. 

Натомість, найрідше збиралися Комітет з питань молоді - 29 засідань, Комітет з питань прав людини - 37 засідань та Комітет з питань транспорту - 39 засідань. 

Серед 23 комітетів Верховної Ради IX скликання найбільшою дисциплінованістю, що проявляється у високих показниках відвідуваності засідань, відзначилися Комітет з питань освіти - 90%, Антикорупційний комітет - 89%, Комітет з питань цифрової трансформації - 87%. 

Натомість, найменш активно відвідували профільні комітети депутати-члени Комітету з питань екології - 63%, Комітету з питань свободи слова - 68%, Комітету з питань прав людини - 68%.

Середній показник відвідуваності народними депутатами комітетів Верховної Ради IX скликання становить 80%. 

Присутність народних депутатів на засіданнях комітетів

30 депутатів мають 100% показник відвідуваності засідань комітетів.

Таблиця 1. Депутати, які відвідали всі засідання своїх комітетів

Ім'я та прізвище

Назва комітету

Кількість засідань

Антоніна Славицька

Антикорупційний комітет

87

Ярослав Юрчишин

Антикорупційний комітет

87

Михайло Цимбалюк

Комітет з питань соцполітики

83

Михайло Радуцький

Комітет з питань медицини

79

Оксана Гринчук

Комітет з питань Регламенту

78

Сергій Кальченко

Комітет з питань Регламенту

78

Денис Монастирський

Правоохоронний комітет

78

Максим Павлюк

Правоохоронний комітет

78

Сергій Бабак

Комітет з питань освіти

77

Ольга Коваль

Комітет з питань освіти

77

Ганна Лічман

Комітет з питань економіки

74

Артем Чорноморов

Аграрний комітет

72

Роман Бабій

Комітет з питань правової політики

69

Володимир Ватрас

Комітет з питань правової політики

69

Сергій Демченко

Комітет з питань правової політики

69

Максим Дирдін

Комітет з питань правової політики

69

Андрій Костін

Комітет з питань правової політики

69

Олег Макаров

Комітет з питань правової політики

69

Євген Петруняк

Комітет з питань фінансів

53

Андрій Герус

Комітет з питань енергетики

45

Євген Пивоваров

Комітет з питань енергетики 

45

Остап Шипайло

Комітет з питань енергетики 

45

Микола Величкович

Комітет з питань транспорту

39

Ігор Негулевський

Комітет з питань транспорту

39

Петро Павловський

Комітет з питань транспорту 

39

Володимир Козак

Комітет з питань транспорту та інфраструктури

39

Дмитро Лубінець

Комітет з питань прав людини

37

Тарас Тарасенко

Комітет з питань прав людини

37

Георгій Мазурашу

Комітет з питань молоді 

29

Василь Мокан

Комітет з питань молоді 

29

Слід зазначити, що "відмінники" належать до керівництва комітетів (є головами, заступниками або очільниками підкомітетів). Крім того, у парламенті є кілька депутатів, які набули повноваження пізніше та мають 100% відвідуваність, тому кількість засідань комітетів, яку вони могли відвідати, є неспівмірною в контексті двох років.

12 народних обранців, що відвідали найменше засідань свого профільного комітету: Степан Івахів, Вадим Столар, Ігор Палиця, Василь Петьовка, Ренат Кузьмін, Петро Порошенко, Юрій Солод, Тарас Козак, Антон Яценко, Наталія Королевська, Сергій Лабазюк, Вадим Новинський. 

ОПОРА зібрала також інформацію щодо всіх народних депутатів. Якщо маєте бажання перевірити показних відвідуванності для конкретного депутата - просто знайдіть його прізвище у гугл-таблиці (розташовані за алфавітом).

Відповідальність фракцій

Найбільш відповідальними у відвідуваності засідань своїх профільних комітетів є депутати фракції “Слуга народу” - 89%. Також сумлінно відвідують засідання представники “Європейської солідарності” та “Голосу” - 84% та 81% відвідуваності відповідно. Представники фракції “Батьківщина” відвідали 72% засідань.

Найгірше у фракціях працювали представники “Опозиційної платформи - За життя” та депутатської групи “Довіра” - по 67%, а також депутатської групи “За майбутнє” - 65%.