На громади виборчого округу №69 з центром у м. Мукачево не передбачено жодної гривні з коштів державної субвенції на соціально-економічного розвитку. Інші 5 округів отримали, в середньому по 9,9 млн гривень. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА.

19 травня 2021 р. Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження № 468-р “Деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій”. Відповідно до цього документа, у 2021 році затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами за об’єктами.

Спрощено, субвенції на соціально-економічний розвиток - це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного бюджету, яка йде на фінансування певного об'єкта інфраструктури, який є актуальним і важливим для розвитку громади. Як правило, кошти мають бути спрямовані на об'єкти, які не під силу профінансувати з місцевого бюджету, через їхню дорогу вартість. 

Ключовий вплив на визначення об'єктів, які мають фінансуватися, мають народні депутати України. Така можливість забезпечується через Комісію для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції. Вона створена при Міністерстві фінансів, яке є розпорядником коштів субвенцій. 24 з 26 членів комісії – народні депутати, які є членами Бюджетного комітету. Ще 2 осіб представляють Мінфін. У комісії немає представників Міністерства розвитку громад та територій, яке і відповідає за регіональний розвиток. Це негативно впливає на процес розподілу субвенцій. До складу цієї Комісії входить 2 депутати, які представляють мажоритарні округи Закарпаття та входять до Комітету Верховної Ради з питань бюджету, Михайло Лаба (округ №70, Свалява), який є співголовою Комісії, та Валерій Лунченко (№71, м. Хуст). 

Закарпаття в національному вимірі

Згідно з згаданим розпорядженням, місцевим бюджетам Закарпатської області спрямовано 48,6 млн грн з 1 677,3 мільйонів. Це 21 місце серед 24 областей та м. Києва.

Найбільше коштів спрямовано до Дніпропетровської області (160 млн грн.) та м. Києва (133,3 млн грн), найменше - до Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей, по 40 млн грн відповідно.

В перерахунку на 1 жителя, сума становить 38 грн 94 коп., і це також 21 місце в Україні. Натомість, в перерахунку на 1 жителя, найбільше коштів отримали Житомирська та Кіровоградська області, по 55 грн 95 коп. та 54 грн 55 коп. відповідно. Найменше - Донецька область, 12 грн 33 коп. 

Також варто відзначити, що цьогоріч сума, спрямована на  здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій найменша за період 2016-2021 років. Динаміка на зменшення спостерігається з 2019 року

Таблиця 1. Розмір субвенцій на соціально-економічний розвиток виділених на Закарпаття в період 2016-2021 році

Рік

Розмір субвенції, млн грн

2016

70,1

2017

109,8

2018

207,1

2019

62,5

2020

54,0

2021

48,6

Детальніше з розподілом субвенції на соціально-економічний розвиток на національному рівні можна ознайомитися за посиланням

Напрями залучення коштів

В розрізі статей, найбільше коштів спрямовано на ремонт доріг, 15,5 млн грн. Наступні за розміром статті - фінансування закладів освіти, 13,6 млн. грн., та медичних закладів, 10 млн. На дитячі майданчики передбачено 7 млн грн, на заклади соціально-культурної сфери - 2 млн. грн, ЖКГ та інфраструктуру - 0.5 млн грн.

Середня вартість 1 проєкту в 2021 році становить 2,2 млн грн. Для порівняння, в 2020 році середня вартість проєкту становила 1,5 млн грн, а в 2019 - 0,45 млн грн. Таким чином, прослідковується позитивна тенденція фінансування більших проєктів, а не розпорошення коштів на дрібні цілі.

Найдорожчими статтями витрат є реконструкція корпусу інфекційного відділення Тячівської РЛ № 1, та капітальний ремонт автомобільної дороги місцевого значення С070302 Виноградів — Олешник, км 0+000-км 6+700, на які передбачено по 10 млн грн.

Натомість, найменше коштів передбачено на виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва багатофункціональних спортивних майданчиків в 4 населених пунктах області, по 90 тис. грн відповідно.

Розподіл по громадам

Документом передбачається фінансування об’єктів Закарпатської обласної ради та 11 громад області.

В розрізі населених пунктів найбільше коштів спрямовується до бюджетів міських територіальних громад (35,3 млн грн). 9,8 млн грн залучено до бюджетів сільських громад, 1,54 млн грн - до бюджету селищної громади, 2 млн грн. до обласного бюджету.

Всі сільські і селищні громади, яким передбачено виділення субвенцій знаходяться в округах №68 (м. Ужгород, Роберт Горват) та №70 (Свалява, Михайло Лаба).

Найбільша сума, 10,6 млн грн, буде спрямована в бюджет Хустської ОТГ на реалізацію 4 проєктів. По 10 млн грн отримають бюджети Тячівської та Виноградівської ОТГ. На бюджети цих 3 громад спрямовано 63% коштів, передбачених для Закарпаття. 

Розподіл по коштів виборчим округам

З 6 округів Закарпаття виділення фінансів в рамках субвенції на соціально-економічний розвиток передбачено в 5 округах. Відповідно до розпорядження на округ №69 з центром у м. Мукачево коштів не передбачено. Натомість, серед інших 5 округів кошти розподілено відносно рівномірно. Найбільше профінансують округ №70, який у Верховній Раді представляє Михайло Лаба (Слуга Народу). На цей округ передбачається виділення 10,9 млн грн. Трохи менше виділено округу №71 (Хуст, Валерій Лунченко), 10,6 млн. грн. На округи №72 (Тячів, Василь Петьовка) та №73 (Берегово, Владіслав Поляк) - по 10 млн. грн. На округ № 68 (Ужгород, Роберт Горват) спрямують 7,1 млн грн.

В округах №72 (м. Тячів, Василь Петьовка) та №73 (м. Берегово, Владіслав) передбачено лише по 1 статті витрат. В окрузі №72 передбачено реконструкцію корпусу інфекційного відділення районної лікарні №1, а  в окрузі №73 - капітальний ремонт автомобільної дороги місцевого значення Виноградів - Олешник.

В окрузі №68 (м. Ужгород, Роберт Горват) планується профінансувати 4 проєкти, 2 з яких стосуються ремонту доріг, 1 - житлово-комунальної інфраструктури, 1 - соціально-культурної сфери. Зокрема, заплановано виділити кошти на капітальний ремонт вулиці Собранецької, в м. Ужгород (3,1 млн грн), капітальний ремонт дороги по вул. Злата Гута в с. Гута Кам’яницької сільської ради (1,5 млн грн), ліквідація наслідків надзвичайної ситуації природного характеру в мікрорайоні “Підлипники” Оноківської сільської ради (0,5 млн. грн.). Також, передбачено виділення коштів на капітальний ремонт гуртожитку Ужгородського інституту культури і мистецтв.

В окрузі №71 (м. Хуст, Валерій Лунченко) також передбачено 4 статті фінансування і всі вони стосуються будівництва, ремонту та реконструкції закладів освіти Хустської міської територіальної громади. Зокрема, будівництво корпусів Рокосівської ЗОШ І-ІІІ ст. (2,5 млн грн), капітальний ремонт приміщень Хустської спеціалізованої школи № 1 імені Августина Волошина (2 млн грн) та загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в с. Нижнє Селище (2 млн грн), реконструкція ДНЗ в с. Іза (4,2 млн грн).

В окрузі №70 (Свалява, Михайло Лаба) заплановано виділити кошти на 12 позицій, 9 з яких - будівництво спортивних майданчиків, 2 - ремонт закладів освіти, 1 - ремонт доріг. Так, планується профінансувати Виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво майданчиків та будівництво багатофункціональних спортивних майданчиків в Дубриницько-Малоберезнянській, Ставненській сільських, Міжгірській селищній та Перечинській міській територіальних громадах, а також, будівництво такого майданчика в Тур’є-Реметівській сільській територіальній громаді. Цікаво, що на 4 з 5 майданчиків передбачено виділити по 1,45 млн грн, натомість на майданчик в  Тур’є-Реметівській громаді - 0,83 млн грн.

В Керецьківській ОТГ заплановано капітальний ремонт даху частини будівлі ДНЗ (2,1 млн грн), реконструкція системи опалення дошкільного навчального закладу с. Ставне (0,89 млн грн), проєкт на капітальний ремонт вул. Л. Українки в Тур’є-Реметівській сільській територіальній громаді.

Як депутати комунікували про субвенції на соціально-економічний розвиток

З 6 депутатів, обраних в одномандатних округах Закарпаття на своїх сторінках комунікували про це питання троє. Характерно, що парламентарі наголошують на власній ролі у виділенні коштів.

Наприклад, Михайло Лаба(округ №70, м. Свалява) на сторінці “Слуга Народу - Михайло Лаба - Округ 70” розмістив допис до Дня міста Перечин, де згадує про виділення коштів Перечинській ОТГ, а також допис про завершення тендерних процедур для будівництва спортивних майданчиків в Тур'є-Реметівській ОТГ. В своїх постах депутат наголошує, що кошти виділялися за його ініціативи.

Валерій Лунченко(округ №71, м. Хуст) на власній сторінці розмістив інформацію про прийняття Урядом розпорядження про виділення субвенції на соціально-економічний розвиток та наводить перелік об’єктів, фінансування яких передбачено в його окрузі. Депутат наголошує, що це результат зусиль його команди.

Владіслав Поляк(округ №73, м. Берегово) на персональній сторінці в пості щодо виділення коштів для капітального ремонту дороги «Виноградів - Олешник» називає це результатом співпраці своєї команди та Уряду