У пошуках оптимальних форматів комунікації посадовців, депутатів та активістів територіальних громад з народними депутатами Громадянська мережа «ОПОРА» у Львові розробила тематичні профайли парламентарів Львівщини. Очікується, що вони стануть наочним прикладом інформаційно-роз’яснювальних матеріалів, які дозволять зацікавленим громадянам скласти чітке і зрозуміле уявлення про тематичний профіль діяльності депутата. Поруч із законодавчою ініціативою, публічним позиціонуванням, професійною ідентифікацією, одним із критеріїв їх наповнення була приналежність обранців ІХ скликання до міжфракційних об’єднань (МФО).

Відповідно до Регламенту народні депутати Верховної Ради України мають право входити у об’єднання і неформальні групи, які статтею 60-ою документа і визначаються як міжфракційні депутатські об’єднання. 12 народних депутатів Львівщини, обрані в одномандатних виборчих округах впродовж поточної каденції, закріпили за собою членство у 48 МФО. До трійки львівських депутатів, що входять до найбільшої кількості об’єднань, увійшли Тарас Батенко – є членом 20 об’єднань та співголовою 3 з них – «Львівщина», «За українську науку» та «Intermarium», Юрій Камельчук – є членом 18 об’єднань та Павло Бакунець – є членом 15 об’єднань. Співголовою МФО «Цінності, гідність, родина» та головою МФО «Енергетична незалежність України та безпека» є Михайло Бондар, який загалом входить до 10 об’єднань. До складу 9 МФО входять Микола Княжицький, який також є співголовою об’єднання «Карпати» та «Спроможні громади – сильна Україна» і Галина Васильченко, яка співголовує у МФО «Львівщина». Ще до загалом 7 об’єднань входять Андрій Лопушанський та Наталія Піпа, яка є співголовою МФО «За гідне життя паліативних хворих». До найменшої кількості МФО серед львівських обранців входять Орест Саламаха та Ярослав Дубневич – обидва є членами 6 об’єднань, Ярослав Рущишин – належить до складу 5 МФО та є співголовою об’єднання «Карпати», Андрій Кіт – долучився до 4 МФО, в жодному з яких не входить до керівного складу.

Серед вищезгаданих 48 об’єднань можна виокремити ті, до складу яких входить половина та більше народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах області. Очевидно, що об’єднанням, яке «згуртувало» у складі найбільшу кількість депутатів-мажоритарників – 11 – є МФО «Львівщина», створене у вересні 2019 року з метою «відстоювання інтересів громад Львівщини». До його складу з нез’ясованих причин не увійшов тільки Андрій Кіт, обраний в одномандатному виборчому окрузі №126.

Ще 8 з 12 обранців Львівщини – Тарас Батенко, Юрій Камельчук, Андрій Кіт, Павло Бакунець, Михайло Бондар, Галина Васильченко, Андрій Лопушанський та Орест Саламаха – приєдналися до МФО «За Велике Будівництво», яке було створене у липні 2020 року на підтримку однойменної президентської програми розвитку інфраструктури. До МФО «Цінності, гідність, родина», створеному на початку 2020 року задля «захисту вічних цінностей українського суспільства і протидії спробам знищити фундаментальне природне право в ім’я політичної моди» долучилися 7 парламентарів – Павло Бакунець, Ярослав Рущишин, Тарас Батенко, Юрій Камельчук, Михайло Бондар, Орест Саламаха, Ярослав Дубневич.

Половина від кількості обраних в одномандатних виборчих округах області депутатів – 6 – входить до складу ще 3 МФО. Так, об’єднання «Invest in Ukraine», створене для захисту інвестицій в Україну, а також забезпечення умов для їх залучення включає у себе Андрія Кота, Тараса Батенка, Галину Васильченко, Ореста Саламаху, Павла Бакунця, Юрія Камельчука. До МФО «Intermarium», що ставить за мету посилення політичного, економічного, культурного та військового співробітництва між державами Центральної та Східної Європи (так зване «Міжмор’я») долучилися Ярослав Дубневич, Андрій Кіт, Галина Васильченко, Павло Бакунець, Юрій Камельчук та Тарас Батенко. До об’єднання «Випускники Франка» увійшли Наталія Піпа, Микола Княжицький, Галина Васильченко, Михайло Бондар, Юрій Камельчук та Тарас Батенко.

Ще по 4 представники від одномандатних виборчих округів Львівщини увійшли до складу МФО «Енергетична незалежність України та безпека» (Михайло Бондар, Андрій Кіт, Ярослав Дубневич, Павло Бакунець), «За українську науку» (Тарас Батенко, Наталія Піпа, Юрій Камельчук, Андрій Лопушанський»), «Українці в світі» (Павло Бакунець, Юрій Камельчук, Наталія Піпа, Тарас Батенко), по 3 – «БУЛІНГ -СТОП!» (Микола Княжицький, Павло Бакунець, Тарас Батенко), «ЕКОНОМІКА.NOW» (Галина Васильченко, Тарас Батенко, Ярослав Рущишин), «За єдину українську помісну православну церкву» (Андрій Лопушанський, Тарас Батенко, Орест Саламаха), «За ФОПів» (Галина Васильченко, Бондар Михайло, Наталія Піпа), «Карпати» (Ярослав Рущишин, Микола Княжицький, Тарас Батенко), «ПЛАСТ» (Микола Княжицький, Наталія Піпа, Михайло Бондар), «Спроможні громади – сильна Україна» (Микола Княжицький, Тарас Батенко, Павло Бакунець), по 2 – «Україна 603,7» (Павло Бакунець, Юрій Камельчук), «Платформа з трансформації вугільних регіонів» (Юрій Камельчук, Бондар Михайло), «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом» (Юрій Камельчук, Ярослав Дубневич), «Кримська платформа» (Галина Васильченко, Павло Бакунець), «За розвиток атомної енергетики» (Юрій  Камельчук, Тарас Батенко), «Друзі Івано-Франківська» (Ярослав Дубневич, Павло Бакунець).  

Мінімальне представництво в особі депутатів-мажоритарників Львівщини є у складі наступних МФО: «Free Markiv», «Щаслива Україна», «Чиста енергія – здорове довкілля», «Цивільний вимір безпеки», «Турбаза», «Третій вік», «Трансформація України», «Тернопільщина», «Рівні можливості», «Правозахисна та антикорупційна коаліція», «Питна вода», «Парки та рекреація», «Одещина», «Інтелектуальна Україна», «Захист прав дитини – пріоритет держави», «За спорт і здоровий спосіб життя», «За розвиток українського ракетобудування», «За розвиток реформи місцевого самоврядування та децентралізацію влади», «За доступні адміністративні послуги», «За демократичну Білорусь», «За гідне життя паліативних хворих», «Європейський зелений курс», «Енергетика та довкілля», «Гуманна країна», «БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrain)» та «Бізнес-Варта».

Станом на кінець лютого 2021 року, депутати, обрані в одномандатних виборчих округах Львівської області, входять до складу рівно половини від усіх існуючих МФО Верховної Ради ІХ скликання. І попри те, що нерідко такі об’єднання є більше декларативними, ніж робочими інструментами просування регіональних та галузевих політик, сам факт «гуртування» може стати додатковою ознакою наявності тематичних інтересів та актуальних політичних пріоритетів обранців, чим не варто нехтувати при плануванні ефективного діалогу.

Публікація підготовлена у межах проєкту “Народні депутати в нових територіальних громадах: модель інклюзивного діалогу на Львівщині”, що реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» та виконується Фондом Східна Європа.