Протягом останніх днів до ОПОРИ продовжує надходити достовірна інформація про підготовку політично вмотивованих провокацій проти організації та її представників, залучених до незалежного позапартійного спостереження на чергових виборах Президента України. Організація кваліфікує дії осіб, які залучені до підготовки провокації, як спробу тиску, тому змушена публічно заявити про факти і події, з метою попередження небезпеки для життя, здоров’я спостерігачів та спроб наступного тиску на них.

Зокрема, у низці регіонів група осіб на чолі з громадянином Олегом Дейнекою збирає інформацію про місце проживання та перебування, родинні зв’язки регіональних представників ОПОРИ. Ця група осіб у різних регіонах представляється журналістами різних телеканалів та програм (телеканал “Прямий”, програма “Гроші” на телеканалі “1+1”, “Обозреватель”).  Ці ж особи також зверталися до територіальних підрозділів Національної поліції України з упередженими питаннями про офіційну комунікацію спостерігачів ОПОРИ та правоохоронців з питань виборів.

Зафіксовано випадок організації інспірованої зустрічі активіста ОПОРИ у Черкасах з цією групою шляхом надходження запрошення на неї від третіх осіб. Протягом такої комунікації озвучувались погрози залучити групи інших громадян-представників ветеранських об’єднань для забезпечення примусових зустрічей представників ОПОРИ з особами на чолі з Олегом Дейнекою.  

У окремих представників організації в регіонах є підстави вважати, що зараз здійснюється незаконне стеження за їх пересуванням.  Одночасно із активностями групи Олега Дейнеки зафіксовано надходження аналогічних питань про особисту та організаційну діяльність регіональних представників ОПОРИ від місцевих організацій однієї з політичних партій.

Діяльність ОПОРИ базується на принципах прозорості та відкритості, яка забезпечується шляхом оприлюднення звітів, контактів представників організації та готовності комунікувати із усіма суб’єктами виборчого процесу та ЗМІ. Але організація нікому не дозволить залякувати своїх представників та спостерігачів, здійснювати незаконне стеження за ними або маніпулювати інформацією.

ОПОРА як незалежна від учасників виборів організація усвідомлює можливі  мотиви тиску та дискредитації організації, враховуючи її важливу роль в об’єктивному оцінюванні якості виборчого процесу. Ця роль тільки посилюється у зв’язку із зацікавленістю ключових політичних гравців мати підтримку створених ними або  залежних громадських об’єднань, які не здійснюють справжнього спостереження за виборами, а також змусити зменшити активність ОПОРИ.

Організація буде усіма законними методами захищати своє право вільно вести спостереження за виборчим процесом, незалежно від кандидатів, політичних партій або органів державної влади.  

ОПОРА проінформує ЗМІ про подальший розвиток подій.