23 вересня в Чернівцях спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували агітаційні білборди без вихідних даних Блоку Петра Порошенка «Вибори 2014. Час єднатись».

Зважаючи на те, що список Блоку Петра Порошенка офіційно не зареєстрований Центральною виборчою комісією (станом на 23:00 23 вересня), а отже ще немає створеного виборчого фонду, тут можна вбачати порушення виборчого законодавства в здійсненні виборчої агітації.

BPP board 1 BPP board 2

Статус суб’єкта виборчого процесу Блок Петра Порошенка набув після проведення з’їзду партії (ст. 12 Закону України «Про виюори народних депутатів), який відбувся 14 вересня 2014 року. Станом на 23 вересня, коли були зафіксовані 2 білборди в Чернівцях на вулиці Руській, згідно з даними офіційного сайту Центральної виборчої комісії, список партії зареєстрованим не був, відповідно й не міг бути створений виборчий фонд партії (ч.1 ст.48 цього ж Закону). Тоді як виготовлення й розміщення агітаційної продукції дозволяється виключно за кошти за кошти виборчих фондів (ст.45 цього ж Закону). Також вказані білборди не містять вихідних даних (відомості про замовника, установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск), як того вимагає ч.7 ст.69.

Нагадаємо, що подібне розміщення агітаційних білбордів із порушенням виборчого законодавства фіксувалось і щодо інших політичних партій, про що ОПОРА повідомляла раніше.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА  та на сторінці в Facebook.

За коментарями звертайтесь:
Григорій Сорочан
тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.