Меседж про Петра Порошенка, як переконливого лідера президентських перегонів, доносили громадськості Хмельниччини під час його зустрічей із виборцями у Кам’янець-Подільському, Старокостянтинові та Хмельницькому 4 травня. Виступи кандидата у Президенти на майданах відкривали народні депутати України Ірина Геращенко та Микола Томенко, і це мало свідчити про консолідацію потужних політиків навколо кандидатури Порошенка. Адже з-поміж інших посилів громадянам – «обрати Президента України вже в першому турі виборів 25 травня».

xm-Poroshenko1

Як підкреслила Ірина Геращенко, другий тур – це зайва витрата одного мільярда євро, який може бути використаний на соціальні потреби, і зайві три тижні боротьби, які можуть бути використані зовнішнім ворогом на подальше загострення кризи у нашому суспільстві. Микола Томенко уточнив, що за другим туром іще можуть тривати місяць судових оскаржень результатів, а потім парламентські канікули: внаслідок чого дієва влада в Україні запрацює не раніше жовтня-листопада.

xm-Poroshenko Gerashchenko xm-Poroshenko Tomenko

Розпочавши зустрічі з фестивального й історичного Кам’янець-Подільського, куди він приїхав напередодні разом з дружиною Мариною, кандидат на пост Президента Петро Порошенко виступив перед журналістами, яким пояснив: «Країна де-факто перебуває в стані війни, і ми не дамо ворогам здійснити їхній план руйнації України. Через механізм скасування чи перенесення виборів буде запущено процес делегітимізації влади і накладення політичної і соціальної криз». І хоча «влада бездіяльна», Петро Порошенко у разі своєї перемоги на виборах пообіцяв не робити кардинальних кадрових змін в Кабінеті Міністрів, за винятком неефективних посадовців і корупціонерів. На його думку, цілком оновлювати уряд Президентові України треба буде вже спільно з новим парламентом. А запитання про те, що він думає про домовленості кандидата на посаду Президента Юлії Тимошенко з Віктором Медведчуком, Петро Порошенко залишив без відповіді. «Я не буду коментуватиму жодної тези на адресу Тимошенко. Навіть якщо це буде правдою», - підкреслив він.

xm-Poroshenko2

Інша основна теза, обговорена на прес-конференції та на виступах перед громадами (на ринку в Хмельницькому було кілька сотень чоловік, а на майданах – від трьох до шести тисяч), була політика відносно сепаратистів і засланих в Україну вбивць, яким зрозуміла лише одна мова – мова сили. «Єдине, чого ми хочемо - миру, спокою та притягнення до відповідальності тих, хто спровокував кривавий конфлікт», - прокоментував він.

На зустрічі доїжджали невеликі групи прихильників Петра Порошенка. Людям на майдані дарували нові водостійкі накидки на випадок можливого дощу, та потреби їх використати не трапилося.

xm-Poroshenko3

У гущавині прихильників траплялися опоненти Порошенка із закидами про його співробітництво з Партією регіонів і СДПУ(о) Віктора Медведчука. Проте, змушені були згортати свою контрагітацію після неагресивних зауважень самих громадян. До того ж порядок під час виступу кандидата на площі перед кінотеатром імені Шевченка у Хмельницькому підтримували члени місцевої самооборони.

xm-Poroshenko4

Зустрічі закінчувалися масовим виконанням Гімну України, де заспівувачами були Тарас Петриненко, Тарас Чубай та інші співаки. Запланованих же концертів зі встановлених на майданах сцен не було – тривали дні жалоби за загиблими 2 травня в Одесі.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.