З’їзд Партії регіонів 30 липня організовувався в умовах надмірних заходів безпеки та без доступу представників ЗМІ, громадськості до зали засідань з делегатами. ОПОРА відзначає, що ці обмеження негативно вплинули на забезпечення суспільства повною інформацією про перебіг та результати роботи з’їзду. Процес висування кандидатів у народні депутати України від політичної сили не тільки не передбачав їх публічного обговорення, а й не супроводжувався оголошенням перед делегатами їх прізвищ. Партія регіонів керувалася прогалинами Закону України «Про вибори народних депутатів України», який не встановлює детальних вимог до порядку проведення партійних з’їздів. Втім, засади демократичної публічної політики, зокрема у аспекті функціонування політичних партій, не повинні обов’язково регулюватися  законами. Усі політичні сили мають усвідомлювати, що не лише законодавство, але насамперед повсякденна прозора діяльність партій і кандидатів є обов’язковими умовами демократичних виборів.Київ

ОПОРА заздалегідь проінформувала центральний офіс Партії регіонів про свій намір відвідати її з’їзд. Організацію цікавило, чи забезпечені делегати проектами рішень з’їзду, чи є реальна можливість ініціювати обговорення питань порядку денного, чи відповідною є робота мандатної та лічильної комісій тощо. Втім, спостерігачам ОПОРИ  було запропоновано лише  відвідати прес-центр з’їзду, що унеможливлювало спостереження за важливими аспектами партійних процедур і дозволяло споглядати лише за зрежисованим телевізійним шоу. Київ

У зв’язку із вищенаведеними обставинами, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ мали можливість лише фіксувати  процеси, які  відбувались біля Міжнародного виставкового центру (м.Київ). У приміщенні цього центру в надзвичайних умовах охорони безпеки відбувався сам з’їзд. Учаснику необхідно було подолати три рівня державної охорони,  щоб потрапити в приміщення, де відбувавться публічний захід. Охорону з’їзду здійснювали працівники Управління державної охорони,  спецпідрозділу «Беркут» та невідомі особи у цивільному одязі. Жоден із відвіданих громадськими спостерігачами передвиборчих з’їздів не супроводжувався такими безпрецедентними заходами безпеки. Попри те, що в цих заходах теж брали участь народні депутати і ключові посадові особи держави. 

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували проблеми доступу  делегатів  та запрошених осіб  на захід.  Надмірні заходи безпеки не дозволяли учасникам вільно заходити та повертатися до приміщення. Делегати з’їзду, які  незначно запізнились на його офіційний початок, не мали жодної можливості потрапити у приміщення Міжнародного виставкового центру та виконати покладені на них обов’язки.

Прізвища кандидатів перед голосуванням не оголошувались та не обговорювались

З’їзд Партії регіонів транслювався на державному телеканалі - «Першому національному». Лише за допомогою цього інформаційного ресурсу спостерігачі ОПОРИ  мали можливість аналізувати якість застосування окремих процедур висунення кандидатів у народні депутати України.

На з’їзді Партії регіонів прізвища кандидатів у загальнодержавному багатомандатному окрузі та одномандатних виборчих округах перед голосуванням не оголошувались та не обговорювались. За повідомленнями ЗМІ  та заявами окремих членів Партії регіонів, не усім делегатам з’їзду були  роздані списки кандидатів у народні депутати України, які без оголошення прізвищ виносились на голосування.