Громадянська мережа ОПОРА у співпраці з Інститутом європейської політики (Берлін) розпочинає проєкт «Шляхи до прогресу: українсько-німецькі діалоги щодо верховенства права для вступу до ЄС». Проєкт сприятиме політичному діалогу між Києвом, Берліном і Брюсселем щодо верховенства права та фундаментальних цінностей у процесі інтеграції України до ЄС.

У методології розширення ЄС, яку Єврокомісія оновила у 2020 році, особлива увага приділена принципам та основам верховенства права. Прогрес саме в цих сферах, що об’єднані в кластер Fundamentals, визначатиме загальний темп переговорів із країнами-кандидатами на членство. Тісна співпраця та обмін досвідом з державами-членами ЄС, зокрема Німеччиною як однією з країн-засновниць, є вирішальними для успішного процесу вступу. Особливо важливим є діалог щодо переговорних розділів 23 і 24, які охоплюють ключові аспекти верховенства права.

Проєкт сприятиме структурованому політичному діалогу в основних розділах кластеру Fundamentals для вироблення спільного розуміння необхідних правових та інституційних реформ. Це дозволить налагодити комунікацію між урядами і парламентами, щоб виявити потенційні вузькі місця та спільно розробити рішення для просування переговорів. Крім того, до процесу будуть активно залучені національні й міжнародні експерти з громадянського суспільства. Основна увага буде зосереджена на забезпеченні виборчої демократії відповідно до принципів верховенства права, просуванні судової реформи та оновленні законодавчої бази в сфері міграції з огляду на необхідність збереження людського капіталу України.

Протягом майже 1,5-річного впровадження проєкту в Києві, Берліні й Брюсселі відбудуться конференція, дві тематичні закриті дискусії, два міжпарламентські візити та дві відкриті міжсекторальні зустрічі. Їх результати будуть опубліковані у вигляді аналітики.

Проєкт фінансується через проєкт «Зміцнення приєднання України до ЄС у сфері верховенства права» (3*E4U) Німецького товариства міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ) від імені Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.