У низці випадків, коли поліція фіксувала агітацію у громадському транспорті Києва на користь кандидата-мажоритарника від “Слуги народу” Артема Дубнова, протоколи про правопорушення складали на водіїв і скеровували в суд.

Про це ОПОРІ повідомили в Деснянському управлінні поліції.

Спостерігачі зафіксували 2 випадки розміщення політичної агітації у мікроавтобусах, що курсують по Троєщині — на 191 та 233 маршрутах. Щоразу викликали правоохоронців.

Сам кандидат Артем Дубнов заявляв, що рекламу розмістили опоненти, аби його дикредитувати. І теж подавав заяву в поліцію щодо агітації на 233 маршруті.

Як пізніше повідомили ОПОРІ правоохоронці, у всіх трьох випадках протоколи були складені на водіїв.

Громадянська мережа ОПОРА спробувала з'ясувати, чому так сталося і чи можна запобігти такому розвитку подій у майбутньому.

Роль водіїв

Коли черговий раз ОПОРУ повідомили про агітацію за того ж Артема Дубнова тепер на 590 маршруті, спостерігачка і містянка, що помітила рекламу, вкотре викликали правоохоронців. Поліція приїхала і почала оформляти протокол на водія.

Чоловік роздратувався, заявив, що не відповідає за розміщення реклами в салоні, сів за кермо і поїхав — правоохоронці мусили влаштовувати погоню. Такі дії можуть мати ознаки злісної непокори праціникам поліції, але зараз не про те. У чомусь водій міг мати рацію, хоч і не цілком законно відстоював свою позицію.

Інциденти із розміщенням агітації в громадському транспорті були зафіксовані на маршрутах, які в Києві обслуговують приватні підприємства “Універсал-Транс” та “Авен-Езер”. Обидві ці компанії у 2018 році фігурували у гучній судовій справі. Тоді правоохоронці з'ясували, що компанії не дотримуються екологічних стандартів, не продають квитків та не завжди офіційно працевлаштовують своїх водіїв.

У випадку із розміщенням передвибороної агітації в громадському транспорті, що заборонено частиною 9 статті 74 закону “Про вибори народних депутатів”, для оформлення протоколу поліція має встановити суб'єкт порушення.  І першим у цій ланці буде водій, бо саме він відповідальний за транспортний засіб на місці фіксації події.

Якщо керманич є офіційно працевлаштованим, то у протоколі може вказати, що є найманим працівником і не несе відповідальності за розміщення реклами в салоні транспортного засобу, оскільки цим займається перевізник чи рекламна агенція. Натомість, якщо людина працює нелегально, то залишається сам-на-сам із проблемою, адже буде складніше довести, що в салоні її автомобіля саме перевізник розмістив політичну агітацію.

У випадку, якщо водій визнає свою вину, його чекає судова тяганина і штраф. На замовника реклами і виконавця не чекає нічого.

Громадянська мережа ОПОРА закликає водіїв міського транспорту інформувати громадських спостерігачів та поліцію, якщо вас змушують кермувати автомобілями із політичною агітацією в салоні. У випадку ж, якщо люди знають про можливе порушення і все ж відважуються на нього, то мають бути готові також понести за це відповідальність.

Агітація за чи проти Артема Дубнова

Кандидат у народні депутати Артем Дубнов балотується у 213 окрузі. Географічно це житловий масив Троєщина, Деснянський район Києва. Дубнов іде на вибори як мажоритарник від партії “Слуга народу”.

Про рекламу з його іменем в громадському транспорті вперше повідомила користувачка соцмережі Facebook Тетяна Швидченко, відзначивши у дописі самого кандидата і Громадянську мережу ОПОРА.

Скрінкопія допису, з якого почалася історія відстеження агітації за Дубнова у громадському траспорті Троєщини

Тоді Дубнов подякував жінці за пильність та заявив на своїх акаунтах у Facebook та Instagram, що це справа рук конкурентів і він самостійно заніс у поліцію заяву на порушників.

У заяві він написав наступне: “Так як, ці агітаційні матеріали не були розміщені мною, моїм штабом або кимось з моєї згоди  чи вказівки, вважаю цю дію провокацією проти мене — кандидата в депутати ВРУ і наполягаю на тому, щоб УП Деснянського района, вжила всіх дій для попередження порушення закону” (цитовано дослівно, граматика  оригіналу збережена. - авт.). 

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до Деснянського управління поліції з проханням повідомити, яким був результат цієї заяви. Прессекретарка Наталія Федоровська відповіла, що, як і у випадку заяв спостерігачів ОПОРИ, правоохоронці склали протокол на водія маршрутки. Кваліфікація — стаття 212-14 КупАП “Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях”.

Після заяви Дубнова реклама продовжувала курсувати в маршрутних таксі щонайменше на 191, 233 та 590 маршрутах. Щоб припинити ситуацію, що мала ознаки масового правопорушення, Громадянська мережа ОПОРА звернулась до Головного управління Національної поліції Києва з проханням перевірити увесь громадський транспорт, що їздить по Деснянському району, щодо наявності агітації за Артема Дубнов та її походження. А також звернулася в Деснянське управління, аби спробувати з'ясувати, хто все ж таки замовив і розмістив  рекламу, а також — про роль водіїв у цьому процесі.

Сам кандидат на прохання спостерігачів розповісти про свої плани щодо педалювання цієї справи не зміг чи не схотів — запит на коментар поки залишається без відповіді. Як тільки  вдасться зв'язатися із кандидатом, матеріал буде доповнено його позицією.

Скрінкопія звернення до кандидата із проханням про коментар

Що відомо про розміщення реклами в громадському транспорті Києва

Аби допомогти правоохоронцям з'ясувати обставини цієї справи, спостерігачі ОПОРИ попросили  спробували проаналізувати інформацію, що є у вільному доступі.

На наліпках і банерах, розміщених в громадському транспорті, були вихідні дані: “Замовник: кандидат в народні депутати України А.В. Дубнов; виготовлено ФОП Лобановський В.В.; тираж 500 прим.; відповідальний за випуск Лобановський В.В”.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Агітналіпка з вихідними даними

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб є лише одна фізична особа-підприємець з такими ініціалами — Лобановський Василь Вікторович. Живе у Миколаєві. Спостерігачі ОПОРИ зв'язалися із цим чоловіком по телефону. Він запевним, що ніякого Артема Дубнова не знає і жодної поліграфії не друкував. Основний вид його підприємницької діяльності — це стоматологія. І, можливо, це єдине, що є спільного між ним і кандидатом в народні депутати України.

Скрінкопія витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб

Тож, хто б не був замовником цієї поліграфії, виникають також питання щодо правдивості вихідних даних.

Окремо ОПОРА промоніторила, як можна замовити рекламу в громадському транспорті Києва.  Так, наприклад агенція TransCity пропонує своїм клієнтам розміщення реклами в громадському транспорті столиці. Звісно, це не означає, що саме ця компанія причетна до політичної агітації в маршрутках, але вона співпрацює із перевізниками, які фігурують в інциденті з Дубновим, тож її прайс дає змогу зорієнтуватися у розцінках.

Серед переліку маршрутів, де TransCity розміщують рекламу, є 191 (приватний перевізник “Універсал-Транс”) та 233 (приватний перевізник ПП “Авен-Езер”). У мікроавтобусах, що обслуговують ці напрямки, ОПОРА фіксувала політичну агітацію. А саме — наліпки і банери-розтяжки.

На відео очищають від банерів і наліпок з агітацією  салон 233 маршрутки

У прайсі компанії вказано, що на 191 маршруті курсує 16 машин, на 233 — 12. Банерна розтяжка розцінюється окремо і на місяць коштує 300 грн в одному автомобілі. Відповідно, потенційний замовник міг заплатити 4800 грн за банери на 191 маршруті та 3600 грн на 233-му. Такі ж банери ОПОРА фіксувала на 590 маршруті, але його в прайсі компанії немає.

Окремо в салонах маршруток на вікнах були наліпки з агітацією. На сайті рекламної компанії читаємо, що агенство пропонує також рекламу розміром 35Х15 см. Агітація за кандидата Дубнова теж була такого формату. Можливо, це шаблонний розмір такої рекламної продукції незалежно від наповнення. Отож, на 191 маршруті розміщення реклами цього розміру коштує 1760 грн. На 233-му — 1320 грн.

Якщо ціни компанії  TransCity середні по ринку, то гіпотетичний замовник для того, щоб прорекламувати або дискредитувати кандидата, витратив на рекламу хоча б на цих двох маршрутах щонайменше 11 480 грн.

У випадку, якщо поліція з'ясує і доведе причетність до цієї справи перевізників чи рекламодавців, то відповідно до статті 212-14 КУпАП, “Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.”

Неоподатковуваний мінімум зараз — 17 грн. Максимальне покараня за агітацію в громадському транспорті у такому випадку — 3400 грн. Правоохоронці складали протоколи на кожен окремий зафіксований автомобіль. І лише у тому випадку, якщо й до відповідальності притягуватимуть за окремі інциденти, штраф буде приблизно такий самий, скільки могла коштувати реклама. Така математика.

Нагадаємо, розміщення політичної агітації у громадському транспорті заборонене Законом України “Про вибори народних депутатів”. Відповідальність передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Частина 9 статті 74 закону “Про вибори народних депутатів”:

“Розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування забороняється”.

Стаття 212-14 КУпАП:

“Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.”

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)