«700 грам конфет», «$1000 за имя и фамилию», «200 гривен сейчас 500 после голосования». Це лише маленькі уривки того, що може знайти пересічний українець, заглибившись у анонімні чати та групи в соціальних мережах. Наші координатори з початку вересня збирали інформацію про те, як мешканцям Києва та Київської області пропонують здійснити кримінальні правопорушення за фінансову винагороду.

Як ви вже зрозуміли з абзацу вище, у цьому матеріалі ми хочемо розповісти кілька історій про те, як нас спокушали продати свій голос або в інший спосіб зловживати виборчим правом. Для зручності ми структуруємо їх за іменами головних антагоністів, тобто тих, хто й намагався схилити нас до порушення Закону. Тож, історія перша – та,  з якої і розпочалася наша онлайн-одіссея:

Яна Р.

Яна цікава для нас в першу чергу тим, що саме після онлайн знайомства з нею, ми вирішили детальніше заглибитись в сучасний інтернет, але то вже трішки забігаємо наперед. Спершу ж розповімо як то було.

4 вересня, за день до офіційного початку виборчого процесу, точніше навіть за кілька годин, бо ця пригода розпочалась близько 22:30, нам в очі трапився скріншот повідомлення в одному з telegram чатів, що публікує оголошення про підробітки для акторів масовки в кіно та рекламі. Одразу зауважимо, що більшість трафіку даного чату складають саме профільні повідомлення і не становлять цікавості для спостерігачів за виборами, однак це ми не могли оминути увагою. Користувач з нікнеймом Яна Р. (нікнейм модифіковано) терміново шукав охочих, котрі «Готовы проголосовать за нашего кандидата в городе Гостомель, это новое лицо, поэтому нам очень нужна поддержка. Люди из Киева других ближайших городов тоже подходят, организуем проезд туда и обратно». В цьому ж повідомленні Яна (ми не знаємо чи дійсно її так звати, і чи дійсно вона –  це особа жіночої статі, але давайте домовимось, що тут і надалі ми всіх дійових осіб ідентифікуємо відповідно до того,  як вони іменують себе в мережі), зазначала, що в разі, якщо охочі на її пропозицію проживають в іншому місті, то їм потрібно буде змінити виборчу адресу на сайті відділу ведення державного реєстру виборців. Оскільки сама процедура зміни виборчої адреси на цих виборах була обмежена в часі до 10 вересня, пропозиція Яни була терміновою. Навіть більше, Яна ставила за дедлайн 8 вересня, вочевидь, щоб мати кілька днів про запас. Ну і завершувалось повідомлення деталями оплати такої пропозиції «Оплата 500 грн в день выборов сразу. Людей нужно много» та проханням писати в особисті повідомлення до @YanaR (нікнейм модифіковано).

Що ми зробили? Не втримались і написали Яні повідомлення. Точніше, «помахали» віртуальною долонькою. І вже за кілька хвилин вона нам відповіла, поцікавившись «Из какого вы города?». У відповідь нам одразу повідомили, що існує ймовірність того, що до Києва буде потрібно доїхати самостійно, а от вже зі столиці буде забезпечено трансфер. Після чого, для зручності спілкування, Яна запросила Максима приєднатись до групи у Viber. В даній групі було ще близько 20 користувачів. Крім того, спостерігалась постійна динаміка, коли одні користувачі додавались, а інші виходили. Через цей чат у Viber Яна пропонувала й інші варіанти, як можна заробити грошей на виборах, в тому числі, і як агітатори в місті Києві. Частину повідомлень вона завбачливо видаляла.

Проте, жвава дискусія, котру ми мали з Яною, чомусь припинилась на вихідних. Вочевидь, панянка мала якісь плани на відпочинок. Тому, щоб якось згаяти час, ми спробували знайти її в Facebook. І, власне, у соціальній мережі дійсно існує профіль з аналогічними фото та іменем. З цією Яною ми навіть мали спільних друзів. Втім, встановити чи це дійсно та ж особа,  з котрою ми спілкувались у Viber та Telegram , ми змоги не мали.

Однак, найцікавіша частина спілкування Максима та Яни все ж відбулась у приватних повідомленнях в Telegram. Туди незнайомка написала в понеділок 7 вересня, що, врешті, вилилось в наступний діалог:

Здраствуйте, когда будет удобно наберите меня.

Окей, а можно ваш номер телефона?

Можно, но лучше будет в теллеграм пообщаться, так как это конфеденцтальная информация.

Хорошо. Я могу текстом сейчас

То же  что я писала в обьявлении по Гостомелю в принципе. Нужно измени свою избирательный адрес, после этого мы платим 100 грн, остальная сума потом, сразу после голосования

Ну а какая работа дальше? Агитатором я так понимаю?

Нет агетировать не нужно. Просто проголосовать

Понял, а нужно встретится с вами?

Не обязательно. Как вам больше удобно

Хорошо, можно я вечером дам ответ?

Ок)

И у меня есть товарищ которому точно интересно, могу дать ему ваш контакт

Можно, но времени мало. Нужно до 9 числа успеть зарегистрироватся

Сколько еще дней осталось чтобы изменить. А понял, окей

Сегодня и завтра. Давайте его тоже. Нам много людей нужно

А на какой адрес нужно менять место голосования?

Гостомель. Я все в объявлении писала

Звісно ж, сам діалог на цьому було не вичерпано. Однак, для того, щоб дізнатися деталі, ми все ж зателефонували до Яни. Нижче даємо розшифровку розмови мовою проведення:

Яна: Алло?

Максим: Добрый день, Яна, а мы с вами говорили.

Яна: Да здравствуйте.

Максим: Да скажите, я подумал, я зашел на сайт центральной комиссии и там нужно написать на какой участок я должен зарегистрироваться.

Яна: нерозбірливо

Максим: Еще раз?

Яна: Сейчас сброшу вам адрес, который нужно указать.

Максим: Хорошо, еще вопрос, а как я буду точно уверен, что вы мне оплатите там сейчас и потом?

Яна: Ну смотрите, после регистрации, вот вы зарегистрируетесь, вам придет на почту… В общем уведомление, я просто не знаю как оно называется, как называется этот документ. Вам придем уведомление о том, что ваш избирательный округ изменен. И вы будете голосовать на этом участке.

Максим: Я понял.

Яна: И потом я передам организаторам ваш – не розбірливо – вам оплатят на карту деньги

Максим: Я должен передать это письмо? Переслать?

Яна: Да – не розбірливо – я сейчас уточню как это называется, вам придет электронный билет для голосования на почту. А вам этот электронный билет нужно отправить – не розбірливо – я его отправляю организаторам. В дальнейшем – не розбірливо – контакты, имя – не розбірливо – перед выборами.

Максим: Я понял, просто вы пропадаете, я понял что нужно отправить на какой то адрес и это будет доказательством.

Яна: Да – не розбірливо – сто гривен оплата сразу.

Максим: Хорошо, я вас понял, тогда я жду от вас сообщения куда отправлять.

Яна: Да я вам прям сейчас – не розбірливо – адрес

Максим: Хорошо, спасибо.

Яна: До свидания.

Одразу по завершенню розмови, Яна надіслала нам адресу, котру ми мали вказати при зміні місця голосування. Не будемо її приховувати і з нетерпінням чекаємо оприлюднення списків виборців, аби мати змогу перевірити особисто, скільки ж громадян голосує за нею. Київська область, місто Гостомель, вул. Свято Покровська 73В, кв.12. Але повернемось до Яни. Мабуть вам, так само як і нам, не дуже сподобалась якість інтернет зв’язку під час розмови. Тому ви можете уявити, як ми зраділи, коли буквально за кілька хвилин Яна написала наступне повідомлення: Наберите меня пожалуйста на лайф після чого надіслала свій номер телефону.

Далі знову розшифровка мовою оригіналу:

Яна: Сбросила вам адрес который нужно будет указать. В дальнейшем вам на почту придет выписка. Ну на вашу почту которая привязана к вам, там придет выписка, и вам эту выписку. Ну в этой выписке будет написано что вы, там, зарегистрированы по этому адресу на этот участок, будете на этом участке голосовать и так далее вот. Там номер еще будет, вы ее сбрасываете нам непосредственно. И сбрасываете, там пишете номер карты и имя, фамилия свое. И еще я уточнила, мы оплачивать всем будем 9-го числа. Всем оплатим, переведем деньги.

Максим: Это как предварительно, а потом уже 25-го числа?

Яна: Ну 25-го числа уже все, на месте всю сумму мы выдаем. Это как бы просто задаток, ну то есть по сути то, что вы зарегистрировались для нас особо ничего не значит. Ничего нам не дает. Для нас главное, чтобы человек пришел на участок. Поэтому мы вам даем задаток, за то что вы потратили свое время и силы. Ну и как то в таком плане.

Максим: Я вас понял, хорошо, ну мне же там тоже нужно не просто так голосовать, правильно? Или мне все равно за кого?

Яна: Конечно, вам нужно будет за нашего кандидата.

Максим: Я вас понял, хорошо, с вами контакт держать или как?

Яна: Ну пока со мной, а потом уже посмотрим, кто будет там заниматься организацией.

Максим: И прислать вам куда? На почту?

Яна: Ой, ну, давайте мне в телеграмм. Сбросьте мне в телеграмм документ. Если он откроется, все окей будет, тогда все хорошо, если нет, тогда я почту вам свою сброшу.

Максим: И я вам еще писал, у меня есть знакомый, он просто сейчас не в Киеве, не знал нужно ли быть на месте.

Яна: Не обязательно, а откуда он?

Максим: Ой, да где то там левый берег Киева, я не знаю.

Яна: Смотрите, мы просто от Киева людей будем забирать всех. У нас будет несколько машин, мы будем целый день ездить. То есть 25-е число, целый день будут. Как бы будем заниматься. Сейчас, одну минуту. Вообщем можно будет выбрать удобное для себя время. Либо утро, либо вечер. Если он в Киеве, то я думаю, для него это не проблема, к какому-то метро приехать, где все собираются и от метро мы всех отвезем.

Максим: Я понял, хорошо, спасибо вам, буду этим заниматься.

Яна: Да все, тогда ожидаем. Если что, пусть ваш друг пишет мне, говорит что он от вас.

Максим: Да, я ему перешлю ваш емейл или как там.

Яна: Ну все тогда. Вы молодец что разобрались, а то люди так тупят если честно. Я даже не ожидала что вы так сразу наберете и все.

Максим: Ну не знаю, там же вроде у вас много в группе в вайбере было.

Яна: Да нет, ну у меня еще кроме этого есть люди. Но просто люди так тупят. Все нужно разжевывать, объяснять.

Максим: По этому вопросу было много  информации в интернете, как там поменять.

Яна: Ага,  понятно.

Максим: Ясно, до свидания.

Яна: Ну все, всего хорошего, до свидания.»

Ну як вам? Бо нам сподобалось. І Яні, вочевидь теж, адже того ж вечора вона поцікавилась в чаті, як наші справи і чи все вдалося. На відповідь про те, що маємо ще два дні бо нині велика завантаженість на роботі, Яна написала «Ок» але потім додала: «Максим, договорилась с организаторами, мы готовы вам сбросить задаток сразу после регистрации. Просто реально если все начнут 9 числа  регистрироваться я разорвусь. Поэтому если вопрос в оплате, то сбросим вам сразу на карту. Так как у меня реально 50 человек моих».

Чи має ця історія продовження? Вочевидь, що так. Адже, наразі нею займається поліція. А такі дії можуть розцінюватись правоохоронцями, як прямий підкуп виборців, за що Кримінальним Кодексом України передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі. Детально про це можна почитати в інших матеріалах на сайті ОПОРИ. І хоч про подальшу долю Яни нам наразі нічого не відомо, для нас вона є вкрай важливою героїнею, можна навіть сказати – музою. Адже саме Яна надихнула нас на те, щоб більше заглибитись в інтернет у пошуках подібних історій та пропозицій. Анонімні чати в Telegram часто є майданчиками з продажу нелегальних послуг і тут можна знайти цілу купу потенційних кримінальних проваджень. Однак, наша справа –спостереження за виборами, тож, все інше ми свідомо ігнорували, хоча кілька разів помилились адресатом і отримали дещо непристойні пропозиції. Тож, підходимо до нашого другого антагоніста і відповідно до  другої історії.

Silivester Silimone

Як виявилось, достатньо ввести в рядок пошуку telegram потрібну комбінацію  і перед вами відкриваються чати з пропозиціями роботи на виборах. В одному з таких чатів 7 вересня з’явилось оголошення про «підробіток на виборах». Згідно з дописом користувача з нікнеймом Silivester Silimone, робота не повинна була забрати багато часу. Відчуваючи, що це може бути історія схожа з попередньою, наш координатор написав пану Сільвестру приватне повідомлення, де поцікавився стосовно роботи на виборах. У відповідь на яке вже за 15 хвилин отримав повідомлення з інструкціями. Сільвестр писав про те, що слід зареєструватись на дільниці 10 вересня, а 25 жовтня проголосувати за потрібного кандидата. Оплату в сумі 750 гривень обіцяли на 25 жовтня. Плюс трансфер. Також в повідомленні зазначалось, що дільниця розташована в місті Бровари. На питання Олексія, як правильно це зробити, пан Сільвестр відповів «10.09 утром всех заберут на развозке». В подальшому діалозі з’ясувалось, що дільниця знаходиться не в Броварах, а в Борисполі. І нам чемно пояснили, що для того аби змінити місце реєстрації виборцю потрібен паспорт та ідентифікаційний код, а згодом додали до закритої групи в telegram.

Група швидко зростала, до неї додавались нові бажаючі змінити місце голосування. Аж поки пан Сільвестр не почав демпінгувати ціни. Так, з 750 гривень, котрі були обіцяні приватно, сума знизилась до 500. Щоправда, 200 обіцяли заплатити одразу, а 300 після голосування. Ми звісно ж не могли відмовитись, але нас обійняла гордість за тих співвітчизників які вирішили, що продавати голос за 500 гривень то їх не достойно і покинули групу.

А далі відбулось щось незрозуміле, адже пан Сільвестр припинив відповідати на повідомлення і в назначений термін - 10 вересня так і не вийшов на зв’язок. Ми вже гадали, що ця історія себе вичерпала, аж раптом виявилось, що пан Сільвестр в своєму профілі telegram не приховав свій номер телефону. Додзвонитись нам тоді не вдалось, адже він з кимось розмовляв. Однак ми скористались застосунком «Getcontact» для того, аби перевірити, як цей користувач збережений у телефонних книгах знайомих. І ось тут на нас чекав останній неочікуваний поворот в цій історії. Виявилось, що «Getcontact» знає пана Сільвестра, як пані «Люда Бородянка».

Що було далі? Чесно, тут вже ніякої інтриги, ми як і в історії про Яну звернулись до поліції і сподіваємось на те, що Сільвестр чи Люда не встиг чи не встигла зробити свою справу і вибори в Київській області пройдуть чесно і без порушень. Однак, це ще не кінець. Ретельний моніторинг соціальних мереж підкинув нам ще одну історію. Історію, котра дещо відрізняється від описаних вище, адже в ній зловмисники намагались купити не голос, а кандидата. Тому читаємо про Соню.

Соня

На Соню ми вийшли не одразу. Спершу в поле нашої уваги потрапив дехто Rinat K. (нікнейм модифіковано). З facebook-сторінки якого поширювались дописи в групах з пошуку роботи та підробітків в місті Києві. Зазвичай, ці дописи мали подібний характер і заключались в пошуку людини з конкретним прізвищем. Як то – Дикий, Федорчук, Дробович.

Здавалося б, нічого особливого, якби тільки ці прізвища не співпадали з прізвищами чинних міських голів Київщини. А саме Геннадія Дикого – місто Біла Церква та Анатолія Федорчука – місто Бориспіль. Це наштовхнуло нас на роздуми, що хтось намагається знайти виконавців на роль в давній політичній технології – технічних  кандидатів. Тобто, осіб котрі не проводять активної кампанії і вся роль яких полягає в тому, щоб ввести виборця в оману самим своїм прізвищем, що збігається з рейтинговим кандидатом. Втім, сторінка самого Rinat K. не виглядала як сторінка особи, котра займається купівлею технічних кандидатів, ми навіть припустили, що подібні дописи можуть бути якимось соціальним експериментом чи виборчим пранком, однак поставили під сумнів законність таких дій. Проте, від роздумів над подальшим алгоритмом роботи з цією історією, нас відволікла Соня. Вона увірвалась в наше життя разом з останніми теплими днями осені через telegram-канал «Работа в Киеве :black_small_square: Just Work». Де вона розмістила оголошення, за змістом подібне до оголошення Rinat Kovbasyuk «Нужен человек с фамилией Федорчук. Срочно»

На жаль, в нашій команді немає нікого з прізвищем Федорчук, але Соня про це не знала, та й ми подумали, що ще є змога когось потрібного знайти, тому не вагаючись написали їй, що Федорчук в нас є. Відповідь не змусила себе довго чекати і пані Соня попросила надіслати їй фото паспорту в якому буде вказано прізвище та ім’я. Втім, ми чули багато страшних історій про інтернет-шахраїв, котрі користуючись довірливими українцями, виманювали їх персональні дані, а потім оформлювали на них кредити чи робили інші неприємні речі. Тому, ми одразу зазначили про свій острах в переписці. Соня запевнила нас, що це зовсім інша історія, котра ніяк не стосується кредитів, надіславши у відповідь лаконічне «Нет». Однак, все ще трішки побоюючись за збереження персональних даних пана Федорчука, ми попросили від Соні трішки більше деталей. На що отримали відповідь «Оплата 1000$». Подальший діалог закінчився на тому, що нам потрібно було доїхати додому аби надіслати фото.

А потім ми вчинили не по-джентельменски – припинили відповідати на повідомлення Соні, подали заяву до поліції і скориставшись тим, що вона, як і попередній антагоніст, мала не прихований номер телефону в telegram, перевірили його через Getcontact. Мабуть дана пані когось ображала в своєму минулому, адже серед тегів, якими її нагородили користувачі застосунку, присутні кілька непристойних епітетів. Втім, інколи там фігурує і ім’я Соня. Тому, для нас вона Сонею і залишиться.

Ми розуміємо, що ви вже вочевидь стомилися від наших історій, тому будемо переходити до завершальної. Не бійтесь, вона коротка, скріншотів не багато, але антагоніст цікавий.

Этот парень

Ця історія особлива тим, що відбулась зовсім недавно, 20 вересня. І точкою контакту знову став telegram. А якщо точніше, то канал під назвою «Массовка/Выборы». Саме туди недільного ранку написав повідомлення користувач з нікнеймом «Этот парень». Зміст його допису був наступним: «Нужны голоса на выборах мэра и местных 700 грамм конфет за голос, есть желающие?».

Вочевидь, до цього моменту ми вже втратили здібність дивувати читача неочікуваними поворотами сюжету, тож, як ви могли здогадатись, ми відгукнулись на повідомлення. Тим паче, хто ж не любить цукерки? До речі, користуючись нагодою, хочемо нагадати, що відповідно до Виборчого Кодексу України роздача кондитерських виробів може бути трактована як непрямий підкуп виборців, за що передбачено відповідальність Кримінальним Кодексом України. А тепер назад до історії. На наше прохання надати трішки деталей, наш співрозмовник був доволі відкритим і одразу повідомив «От вас фото бюлетеня, от нас конфеты. Так же вы можете привести друзей. В этом случае мы можем предложить программу лояльности». Погодьтесь, дуже приємний клієнтоорієнтований підхід. Звісно ж, ми зазначили, що маємо друзів. На що мали відповідь «500 грамм голосующему ва 200 грамм за каждого приведенного. Хорошо, район прописки какой?». Тут знову зробимо маленький відступ і зауважимо, що в цей момент ці цукерки чомусь почали нам нагадувати одну з технологій підкупу виборців, відому як «сітка», котра діє за принципом мережі, де кожен виборець отримує відсоток винагороди з тих, кого приведе в мережу.

Вочевидь, прописка в Голосіївському районі міста Києва не вразила нашого співрозмовника, оскільки на це він відповів нам, що «Тогда только за мера, нам нужны данные фио адрес номер». Втім, на наше повідомлення, що маємо друзів і в інших районах,  Этот парень поцікавився, чи немає в нас охочих до цукерок на Київській Троєщині, після чого поділився мапою території з якої потребує людей.

Ця фінальна історія, на жаль, ще не дійшла до своєї розв’язки у вигляді звернення до поліції. Втім, якщо вона отримає розвиток, ми вас обов’язково повідомимо.

Ну а тут, вже після всіх цих історій, трішки роздумів, висновків та дружніх порад. Все, про що написано вище – це лише верхівка айсберга серед того, що відбувається в анонімних чатах та соціальних мережах. І якщо ви з якихось причин зайшли в подібне місце, маючи на меті продати свій голос чи вчинити якісь інші зловживання на виборах – задумайтесь. Задумайтесь над тим, як би ви себе почували, якби зайшли в приміщення, де продають зброю, наркотики та інші суворо заборонені речі? Дуже сподіваємось, що максимально незручно. Адже саме так себе почували ми в цих чатах та групах. Але саме це відчуття і дає зрозуміти, наскільки серйозними є виборчі злочини і чому за ними має слідувати невідворотне покарання. Маємо надію, що якщо два хлопці з ноутбуками і смартфонами змогли бодай трішки заглянути по той бік виборів в інтернеті, то кіберполіція України точно впорається з цим викликом.

Вибори 25-го жовтня є надзвичайно важливими. Бо ж від того куди ви поставите галочку в бюлетені 25-го жовтня, залежить майбутнє людей,  з котрими ви живете поруч і котрим маєте змогу подивитись у вічі ледь не щодня. Ось тому громадське спостереження за місцевими виборами принесло нам нові цікаві історії, якими ми й мали за честь поділитись з вами. Ну і, звісно ж, дружня порада, яку обіцяли: ні в якому разі не порушуйте Закон, не продавайте свій голос, будьте пильними і в разі чого – телефонуйте до поліції та ОПОРИ. На зв’язку.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)