Зовнішня реклами про здобутки влади з’явилася в Хмельницькому на старті виборчої кампанії. І хоча звітувати про результати своєї роботи посадовцям не заборонено, занепокоєння викликає те, що і чинний міський голова, і частина його команди балотуються на місцевих виборах. До того ж зовнішній вигляд рекламних матеріалів міськради нагадує за своїм дизайном і кольоровою гамою брендовану продукцію партії імені міського голови – «Команди Симчишина».

У вересні в Хмельницькому з’явилися білборди, сітілайти і навіть листівки з інформацією про здобутки міської влади за 5 років роботи. З реклами хмельничани, до прикладу, могли дізнатися, що в місті створено 15 тисяч нових робочих місць, отримано 5 мільйонів єврогранту на реконструкцію сміттєпереробного заводу, збудовано 5 нових дитячих садочків, реконструйовано «Сквер Бандери», встановлено 140 дворових дитячих майданчиків, запроваджено безкоштовну програму «Ліки на тумбочку», придбано 32 нових тролейбуси, збудовано 30 спортивних майданчиків, створено зону відпочинку навколо озера, збудовано 18 кілометрів велодоріжок тощо.

Як повідомили з міської ради у відповідь на інформаційний запит, 44 білборди встановили з метою реалізації Програми висвітлення діяльності Хмельницької міської ради та її виконавчих органів на 2020 рік. Відповідно до акта наданих послуг від 07.09.2020 року за виготовлення та розміщення білбордів з міського бюджету сплатили 31152 грн. І хоча в запиті до міської ради йшлося також про сітілайти та листівки такої ж тематики, із відповіді незрозуміло, чи враховано сітілайти до загальної кількості білбордів. Водночас інформації про вартість виготовлення та розміщення листівок не надали взагалі.

Власне, прагнення влади прозвітувати про зроблене наприкінці своєї каденції є зрозумілим, до того ж таке звітування не порушує закон. Проте й переваги звітування напередодні виборчих перегонів очевидні, адже й сам міський голова, й частина його підлеглих планують брати участь у виборах.

Чинний міський голова Олександр Симчишин наразі є кандидатом на посаду міського голови Хмельницького. А понад третину списку партії імені міського голови «Команди Симчишина» до Хмельницької міської ради складають теперішні працівники міської ради, її виконавчих органів та комунальних підприємств. Тож інформація про здобутки, доведена до відома хмельничан через білборди, що виготовлені за бюджетні кошти, ймовірно, стане їм в пригоді. Особливо якщо взяти до уваги схожість дизайну зовнішньої реклами для міської ради та брендованої продукції партії «Команда Симчишина»: в обох випадках використано синє тло, шрифт білого кольору та хештеги на жовтих плашках.

Фото зі сторінки «Команда_Симчишина» у Facebook

До речі, міська рада в текстах на своїй сторінці часто вживає гасло «Хмельницький – ЩодняНовий!» без використання хештегу #Хмельницький_щодня_новий. Натомість дописи в Facebook з хештегом #Хмельницький_щодня_новий, використаним на білбордах та сітілайтах міськради, переважно публікувала сторінка «Команда_Симчишина». 

Зважаючи на це, постає питання, чи не схитрували політики, щоб і прозвітувати за бюджетні кошти, і додаткові бали для партії напередодні виборів заробити, адже поки що зовнішньої реклами політичної сили «Команда Симчишина» ОПОРА в Хмельницькому не фіксувала.

І насамкінець варто нагадати посадовцям про принцип рівних можливостей участі кандидатів у виборчому процесі. Відповідно до частини 5 статті 12 Виборчого кодексу України рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується, зокрема, забороною привілеїв чи обмежень кандидатів в залежності від суб’єкта висування, за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, інвалідності та стану здоров’я, за мовними або іншими ознаками; забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та службових осіб у виборчий процес, за винятком здійснення повноважень, передбачених цим Кодексом; рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу; забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчого фонду партії (кандидата, організації партії).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)