У Вінницькій міській раді минулого 2018 року відбулось 10 сесій. В загальному це 484 голосування для 54 депутатів та міського голови з 6 різних політичних фракцій. Давайте розглянемо детальніше голосування вінницьких обранців за рік, а також можете ознайомитися з їх роботою як ми це робили на базі першої половини сесій минулого року.

Голосування відповідно до позиції фракції:

Депутати об’єднуються у політичні фракції задля просування цінностей, принципів та підходів, які хоче поширювати партія у рамках політичної діяльності. В той же час трапляються випадки, коли окремі депутати голосують проти основної лінії/позиції фракції до якої належать.

Найчастіше проти власної фракції у Вінницькій міській раді голосувала Ганна Давиденко з “Батьківщини”. Її позиція стосовно голосувань не співпадала із фракційною 125 разів з 346 голосувань на яких була присутня депутатка.

В той же час “вірними” своїм фракціям виявились депутати Павло Задорожнюк, Володимир Чорновол з “Вінницька Європейська Стратегія”,та Віталій Погосян “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, які жодного разу не голосували проти лініїсвоїх фракції.

Якщо ж брати голосування в цілому, а не у відповідності до фракції, то максимальна кількість разів, коли депутати були зареєстровані на засіданні, але НЕ голосували взагалі - сягає 36 разів. Саме стільки разів вирішили не проявляти свою позицію стосовно голосування представниця “Батьківщини” Ганна Давиденко та Олександр Колісник з “Об’єднання “Самопоміч”. Виходить фактично картка депутата була у слоті електронної система для голосування, але депутат не тиснув кнопку «утримався», а просто не голосував. Зазвичай у Верховній Раді України такі депутати виходили з зали засідань.

Тими, хто завжди проявляє свою позицію стосовно питань, що розглядаються стали: Петро Бабій, Володимир Малінін з “Вінницької Європейської Стратегії”, Вадим Кудіяров із “Батьківщини”, Володимир Онофрійчук з “Блоку Петра Порошенка “Солідарність” та Дмитро Уманець зі “Свободи”, які будучи на засіданні завжди проявляли свою позицію.

Що стосується “прогулів”, то впродовж 2018 року депутат міської ради Олег Алексаз “Батьківщини” жодного разу не з’явився на засідання міської ради, а Василь Паненко зі “Свободи” пропустив 242 з 484 голосувань впродовж 10-ти засідань, що сягає рівно половину голосувань. 

Найбільш відповідально до присутності на засіданнях міської ради стали: Роман Андронійчук, Павло Задорожнюк, Віктор Мацера, Володимир Чорновол, Віктор Шеншин, Павло Яблонський, які є представниками “Вінницької Європейської Стратегії”, Дмитро Уманець, Олександр Семененко зі “Свободи” та міський голова Сергій Моргунов, які жодного разу не пропустили голосування. 

Очевидно, що динаміка голосувань порівняно із попереднім аналізом збереглася, чи навіть закріпилась. Більшість голосувань у Вінницькій міській раді проходять без значного спротиву щодо прийняття винесеного на голосування рішення. Депутатом-опозиціонером можна вважати Александра Зєрщикова зі “Самопомочі”, який тричі в минулому році під час голосувань натиснув кнопку “проти”. В свою чергу Володимир Чорновол з “Вінницької Європейської Стратегії”, якщо голосує, то завжди “за”. Таких випадків було 483 і лише одного разу депутат міської ради будучи на засіданні не голосував взагалі.

Нагадуємо, що локальні сервіси Rada4You мають уже шість міст:

Вінниця https://vinnytsia.rada4you.org

Луцьк https://lutsk.rada4you.org

Львів https://lviv.rada4you.org

Миколаїв https://mykolaiv.rada4you.org

Харків https://kharkiv.rada4you.org

Кривий Ріг https://zbs.dp.ua

та Дрогобич https://drohobych.rada4you.org