Чи має трубач комунального оркестру лагодити водопровідні труби? Інколи ми не можемо отримати елементарних послуг просто тому, що не знаємо, хто за це має відповідати. Розібратись хто є хто у місцевій владі та які повноваження закріплені за ними допоможе свіжий випуск програми «Вибори навиворіт».

Традиційно проголосувати за місцевих депутатів, міського чи сільського голову приходить кожен другий виборець – 46% від усіх виборців країни. Це трохи менше, ніж на президентських (63%) і парламентських (49%) виборах, бо що у виборців, що у політиків схожі вподобання – центральна влада вабить більше, ніж місцева.

Зараз завершують децентралізаційні процеси в Україні, тож місцеві вибори восени мають відбутися вже за новим територіально-адміністративним устроєм. Оскільки громада у нас – це основа місцевого самоврядування, то саме на її прикладі спробуємо пояснити, кого обиратимуть виборці та хто з влади за що відповідає.

Хто відповідає за те, яким буде бюджет громади, які місцеві податки збирати, кому та під що виділяти землю громади? Хто відповідає за виконання рішень, ухвалених місцевою радою? Хто має простежити за якістю під час ремонту чи прокладання автомобільних доріг у громаді? Хто призначає керівників комунальних підприємств? Хто відповідає за перерозподіл державних субвенцій на освіту та медицину, а також за затвердження соціально-економічних програм? Чи може депутат місцевої ради суміщати депутатство з іншою зайнятістю? Що таке депутатські фонди і чи добре це? Чому погана обізнаність виборців у питаннях повноважень місцевої влади може сприяти маніпуляціям з боку кандидатів?

Відповіді на всі ці запитання знайдете у п’ятому випуску програми «Вибори навиворіт». Дивіться телевізійну прем’єру 8 липня о 22:15 в ефірі hromadske.ua, а 9 липня о 17:15 в ефірі 24 каналу. Онлайн-прем'єра на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Громадянської мережі ОПОРА відбудеться 9 липня о 19:30.

Ведучі – журналісти Наталка Пономарів та Андрій Сайчук. Запрошений експерт – координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Чернівецькій області та експерт з питань децентралізації, регіональний спеціаліст програми «U-LEAD з Європою».

Нагадаємо, це вже третій сезон циклу інформаційно-просвітницьких програм про вибори Громадянської мережі ОПОРА. В першому сезоні ми говорили про питання можливості реалізації права голосу, «фейків» на виборах – від псевдоспостерігачів до кандидатів із ознаками технічності, адмінресурсу, підкупу виборців, особистого «піару» політиків на заходах, що були здійснені за кошти державних субвенцій з бюджету, порушення в день голосування, популізму у виборчих програмах, цифрової безпеки на виборах. Другий сезон розкрив особливості дострокових парламентських виборів, як працюють виборчі системи з відкритими та закритими списками, звідки беруться гроші на розміщення реклами, як відбувається кампанія у мажоритарних округах, як формується коаліція. Загалом два сезони програми на обидвох телеканалах-партнерах протягом двох виборчих кампаній подивилось 12 млн глядачів.

Усі сезони програми «Вибори навиворіт» підготовлені завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та можуть не відображати позицію USAID чи Уряду США.