23 та 24 березня Громадянська мережа ОПОРА проведе дводенний Форум «Виборча реформа: оцінка через призму цінностей, політичних прав, якості процедур». Під час заходу експерти обговорять недоліки Виборчого кодексу та запропонують варіанти вирішення проблем, з якими зіштовхувались на місцевих виборах 2020 року. Ці пропозиції зможе врахувати у своїх напрацюваннях Робоча група з доопрацювання Виборчого кодексу, яка розпочала свою роботу в березні цього року. Ключові теми будуть проілюстровані унікальними авторськими дослідженнями ОПОРИ, знахідками непартійних спостерігачів та омбудсменів із захисту виборчих прав громадян.

З огляду на епідемічні виклики, Форум відбуватиметься у змішаному форматі. Запрошені учасники будуть присутні у студії без глядачів, а всі охочі зможуть подивитись обговорення у прямому ефірі.

Онлайн-трансляція відбуватиметься: 

Серед основних фокусів конференції – проблемні аспекти реалізації активного та пасивного виборчого права, умови для свободи формування політичного вибору та досягнення справедливості під час виборчого циклу. Зокрема, поговоримо про ефекти виборчої системи; вплив внутрішньопартійної демократії на дотримання принципу рівності та вибори на підконтрольних уряду територіях Донбасу; потенційні шляхи руйнування прогалин української виборчої практики щодо забезпечення прав людей з інвалідністю та доступність виборчих дільниць; виборчі дані, забезпечення прозорості фінансування агітації як запоруку рівних умов для кандидатів та роль соціальних мереж; забезпечення справедливого судочинства та розслідування виборчих злочинів. Захід складатиметься з 7 дискусій та окремих мотиваційних бліц-виступів.

Після першого застосування нової редакції Виборчого кодексу під час місцевих виборів 2020 року та офіційного створення парламентської робочої групи щодо удосконалення виборчого законодавства, виникла потреба відрефлексувати щодо ключових досягнень та певних прогалин виборчих процесів і процедур. Хоча Economist Intelligence Unit (EIU) в Індексі демократії за 2020 рік включила Україну в категорії «виборчі процеси та плюралізм» до переліку країн з повноцінним рівнем демократії (8,5 з 10 можливих балів), показники «функціонування уряду» знаходяться на рівні авторитарних режимів (2,71 балів з 10). До гібридної демократії Україна належить у категоріях «політична культура» (5 балів) та «громадянські права» (5,88 балів). Коли ми говоримо про політичні права, свободу формування волі, справедливість та амбіції отримати в перспективі консенсус між суспільством і політичним сектором щодо незворотності демократичного врядування, кожна тема може стати як рішенням, так і проблемою. 

Форум ОПОРИ повинен стати відкритим майданчиком для якісного професійного обговорення сучасних тенденцій та новацій у сфері дотримання виборчих прав, а також дискусії щодо основних виборчих та навколо виборчих практик, зумовлених досвідом імплементації нового виборчого законодавства в Україні. Для цього на два дні в одному місці зберуться представники різних груп стейкхолдерів: політичні та громадські експерти, народні депутати, представники органів адміністрування виборів, правоохоронних органів, виборці та групи виборців, права яких зазнають певних обмежень і бар’єрів. Учасники обговорюватимуть глобальні питання вибору, політичних прав та вдалих форм їх реалізації.

Організація заходу стала можлива завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Європейського Союзу в рамках проєкту «Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», який реалізує Громадянська мережа ОПОРА. Думки і твердження, висловлені під час заходу, можуть не співпадати з позицією USAID, урядів США та країн ЄС.

Попередня програма

 

День 1 (23 березня, вівторок)

 

10:00 – 10:15

Вітальне слово

Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА;

Джим Хоуп, директор місії USAID в Україні;

Артур Гебаль, Голова політичного відділу Делегації ЄС в Україні

10:15 – 10:30

Відеоісторія виборчої реформи від ОПОРИ

Демонстрація відео

10:30 – 11:00

Ключовий виступ про цінність вибору

Вахтанг Кебуладзе, філософ, спеціаліст з феноменології, професор, публіцист

11:00 – 11:45

Дискусія 1. Право обиратися та доступ до політики.

Опис: Чи в повній мірі реалізовано завдання реформи щодо конкурентності та відкритості пропорційної системи під час останніх виборів: її ефекти, вплив на підвищення якості місцевої політики, відповідність кращим практикам та поточному політичному моменту розвитку держави і суспільства. 

Модерує: Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА;

Олександр Корнієнко, народний депутат від партії "Слуга народу", перший заступник голови депутатської фракції, голова партії "Слуга народу", член Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ;

Альона Шкрум, народна депутатка від партії ВО "Батьківщина" (ОНЛАЙН);

Іван Фурсенко, перший заступник керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад;

Андрій Садовий, міський голова Львова, засновник партії "Об'єднання "Самопоміч" (ОНЛАЙН);

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова, лідер партії "Рідний дім" (ОНЛАЙН);

Олександр Неберикут, аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

11:45 – 11:50

Міні-виступ на малій сцені №1:

"Як спрацювала гендерна квота на місцевих виборах 2020 року"

Андрій Савчук, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА

11:50 – 12:40

Дискусія 2. Рівний доступ до політики чоловіків і жінок.

Опис: Вперше принцип гендерно збалансованих списків кандидатів став обов’язковим для партій на місцевих виборах. Наскільки квоти стали чесним та дієвим механізмом формування збалансованих представницьких органів влади та чи зміна норми закону призвела до зміни ставлення виборців та політичних гравців, а також політичної культури.

Модерує: Лариса Денисенко, письменниця, правозахисниця та співзасновниця Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем";

Марина Бардіна, народна депутатка від партії "Слуга народу", заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, голова підкомітету з питань дотримання Україною міжнародних зобов'язань у сфері захисту прав людини та гендерної політики;

Марія Іонова, народна депутатка від партії "Європейська Солідарність", співголова міжфракційного об’єднання "Рівні можливості" (ОНЛАЙН);

Ірина Тишко, координаторка проєкту #вибориБЕЗсексизму.

12:40 – 12:45

Міні-виступ на малій сцені №2:

"Партійний базар або що не так з українськими партіями"

Андрій Савчук, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА

12:45 – 13:45

Дискусія 3. Партизація виборів vs. Партійний розвиток.

Опис: Чи існує внутрішньопартійна демократія в Україні та наскільки на її стан вплинула реформа виборчого законодавства, або ж традиція та технології? Монополія партій на висування кандидатів у громадах від 10000 виборців сприяє розвитку самих партій, чи ж обмежує їх інституційний поступ на рівні передвиборчих технологій. Чи вирішить проблему закон про партії: від вседозволеності до регулювання.

Модерує: Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА;

Вікторія Подгорна, народна депутатка від партії "Слуга народу", голова підкомітету електронної демократії Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації;

Микита Потураєв, народний депутат від партії “Слуга народу”, голова Кіровоградської обласної організації партії (ОНЛАЙН);

Ірина Геращенко, народна депутатка від партії "Європейська Солідарність", співголова депутатської фракції;

Михайло Цимбалюк, народний депутат від партії ВО “Батьківщина”, голова Львівського обласного осередку партії (ОНЛАЙН);

Тетяна Плачкова, народна депутатка від партії "Опозиційна платформа - За життя" (ОНЛАЙН);

Ярослав Юрчишин, народний депутат від партії “Голос”, заступник голови політради партії;

Оксана Продан, народна депутатка 8 скликання ВРУ, колишня голова партії "УДАР" (ОНЛАЙН);

Олександр Клюжев, старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

13:45 – 14:05

Бліц-виступ про плинність ідеологій

Володимир Єрмоленко, доктор політичних студій, філософ, есеїст, автор монографії «Плинні ідеології. Ідеї та політика в Європі XIX-XX століть»

14:05 – 15:25

Дискусія 4. Умови політичного вибору: свобода, поінформованість, прозорість.

Опис: Виборець може формувати власний вільний та зважений політичний вибір лише за умови, що має повний доступ до різносторонньої і правдивої інформації про всіх суб’єктів виборчого процесу. Поговоримо про доступ до інформації, відкриті виборчі дані, медіа висвітлення виборчого процесу, використання соціальних мереж для агітації, а також, що необхідно змінювати, щоб свобода слова була забезпечена, а той же час, маніпуляції та дезінформація - обмежені.

Модерує: Олександр Бурмагін, медіа-юрист, медіа-тренер, виконавчий директор ГО "Платформа Прав Людини";

Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики (ОНЛАЙН);

Валентин Коваль, перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;

Аліна Загоруйко, народна депутатка від партії “Слуга народу”, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії;

Ігор Розкладай, заступник директора Центра демократії та верховенства права, експерт з медійного права (ОНЛАЙН);

Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА.

15:25 – 15:30

Анонс наступного дня

Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА

 

День 2 (24 березня, середа)

 

10:00 – 11:30

Дискусія 5. Вибори на Донбасі та право на місцеве самоврядування

Опис: Яким загрозам необхідно протидіяти, щоб вибори на підконтрольних уряду територіях поряд із лінією розмежування відбулись вільно та чесно? Чи залишаються дикримінованими внутрішньо переміщені особи з Криму і Донбасу та чим держава може сприяти в їх реінтеграції? Яким повинен план дій для організації виборів у 18 громадах Донбасу.

Модерує: Олександр Клюжев, старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА;

Олексій Данілов, Секретар Ради національної безпеки і оборони України;

Інна Драганчук, заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (ОНЛАЙН);

Таміла Ташева, заступниця Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим;

Юрій Мірошниченко, член Центральної виборчої комісії (ОНЛАЙН);

Павло Кириленко, голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації (ОНЛАЙН);

Ігор Абрам'юк, директор з розвитку - заступник керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад;

Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя (ОНЛАЙН);

Вадим Лях, міський голова Слов'янська (ОНЛАЙН);

Ігор Шопін, Новоайдарський селищний голова (ОНЛАЙН);

Олег Мирошник, Біловодський селищний голова (ОНЛАЙН).

ЙН

Міні-виступ на малій сцені №3:

“Судові віражі у виборчих справах”

 

11:35 – 13:05

Дискусія 6. Чи забезпечує правосуддя справедливість виборчого процесу?

Опис: Що більше впливає на позитивну динаміку зменшення виборчих порушень: запобігання та попередження чи розслідування та невідворотність покарань? Поліція, прокуратура, суди: наскільки кожна з ланок готова до повноцінного застосування нових санкцій? Як попередити порушення і застосовувати ефективні і пропорційні санкції для порушників?

Модерує: Ольга Коцюруба, старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА;

Василь Лемак, суддя Конституційного Суду України;

Руслан Дударець, заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України;

Михайло Цуркан, заступник начальника (директора) відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України;

Павло Романюк, радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

13:05 – 13:10

Міні-виступ на малій сцені №4:

“Партнерство влади та громади в подоланні  бар'єрності на виборах”

 

13:10 – 14:20

Дискусія 7. (НЕ)доступні вибори або права людей з інвалідністю.

Опис: Станом на серпень 2020 року лише 3% виборчих дільниць України можна було назвати архітектурно доступними для маломобільних груп населення. Але скільки ще бар’єрів постає на шляху до безбар’єрності виборчих процесів? Дублювання інформації у доступних форматах для людей з різними порушеннями здоров’я, трафарети для бюлетенів зі шрифтом Брайля тощо. Чи можливо реалізувати це в Україні до 2025 року, як того вимагає Виборчий кодекс та на кого лягає відповідальність за вчасні та ефективні рішення?

Модерує: Ольга Коцюруба, старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА;

Сергій Постівий, член Центральної виборчої комісії;

Вірджинія Аткінсон, старша радниця IFES з питань глобальної інтеграції (ОНЛАЙН);

Уляна Пчолкіна, громадська діячка, телеведуча, програмна менеджерка ГО "Група активної реабілітації", координаторка напрямку інклюзії StarLightMedia.

14:20 – 14:25

Міні-виступ на малій сцені №5:

"Втрачені мандати. Як невірний розподіл вплинув на представництво партій у місцевих радах"

Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА

14:25 – 14:45

Тематичні бліц-виступи про:
- списки виборців та поновлення прав у судовий спосіб;
- спецдільниці та голосування військовослужбовців.

Модерує: Ольга Коцюруба, старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА;

14:45 – 14:50 

Підсумки та закриття Форуму

Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА

Відеозапис першого дня Форуму:

 

Відеозапис другого дня Форуму:

 

* Захід відбуватиметься у змішаному форматі з гостями у студії та онлайн-включеннями експертів в ефір. Під час роботи у студії вживатимуться заходи щодо дотримання протиепідемічних рекомендацій, зокрема велике приміщення, відсутність глядачів, розсадка спікерів та спікерок із дотриманням соціальної дистанції, використання санітайзерів та масок.