Виборча кампанія у об’єднаних територіальних громадах Черкаської області характеризується відсутністю значних порушень та суттєвих відхилень від календарного плану проведення виборів. Найчастіше кандидати порушували вимоги до ведення агітації. Виявили спостерігачі й один випадок так званого «чорного піару». Про це представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли під час прес-коференції у Черкасах 27 жовтня.

У чотирнадцяти об’єднаних територіальних громадах Черкащини 29 жовтня відбудуться перші місцеві вибори. До виборів у Іваньківській, Матусівській, Паланській, Іркліївській, Ліплявській, Зорівській, Соколівській, Бузівській, Степанківській, Моринській, Карашинській, Мліївській сільських та Жашківській і Кам’янській міських громадах зареєстрували 1379 кандидатів у депутати та 86 кандидатів на посади голів об’єднаних територіальних громад. З них мешканці громад мають обрати 284 депутати та 14 голів ОТГ.

З-поміж претендентів на депутатські мандати більшість – представники місцевих осередків політичних партій (1135), натомість за крісла голів ОТГ змагатимуться здебільшого самовисуванці (71). Загалом участь у виборчому процесі беруть представники 17 партій.

Як розповів координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Черкаській області, у ході виборчого процесу 12 кандидатів у депутати та один кандидат на посаду голови громади відмовилися від балотування. Є кілька округів, де балотуєтья лише один кандидат. До прикладу, в Мліївській сільській ОТГ таких округів аж три.

«Загалом кампанія проходила без суттєвих відхилень від календарного плану та без значних порушень, які б могли значною мірою вплинути на виборчий процес. З наближенням до дня голосування виборча кампанія ставала дедалі активнішою. При цьому через відсутність дійсно значних порушень, інцидентів чи курйозів не мала особливого резонансу у медіа», – зазначив він.

Водночас через необізнаність ТВК у виборчому законодавстві траплялися порушення у роботі комісій. До прикладу, всупереч нормам Закону України «Про місцеві вибори» (абзаці 2 частини 4 статті 35) Бузівська сільська виборча комісія Жашківського району зареєструвала самовисуванку Сніжану Ковальчук кандидаткою на посади голови ОТГ і депутата місцевої ради. Ця ситуація так і залишилася невирішеною, позаяк на неї пізно звернули увагу.

Агітують кандидати найбільш активно у містах Кам’янці та Жашкові. Там партії ставлять агітаційні намети, поширюють друковану агітацію та розміщують білборди з політичною рекламою. Спостерігачі фіксують вже типове для місцевих виборів порушення – розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних відомостей.

Зокрема, в Кам'янці виявлено сім агітаційних білбордів, що всупереч Закону України «Про місцеві вибори» (частина 2 статті 56) не містять вихідних даних – відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Стосовно виявлених агітаційних матеріалів спостерігачі ОПОРИ звернулися із заявою до Кам'янського відділення ГУНП в Черкаській області. У одного з кандидатів, чий агітаційний білборд було помічено без вихідних даних, не відкрито виборчий фонд, а це означає, що фінансування виготовлення агітаційної продукції відбувалося не з виборчого фонду кандидата, що суперечить частині 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори».

Агітацію без вихідних даних спостерігачі ОПОРИ виявили і в Жашкові.

У сільських громадах агітували переважно на зустрічах з виборцями, під час яких розповсюджували агітаційні листівки та виборчі програми, надруковані невеликими тиражами, часто на домашніх принтерах та зверстані власноруч. У деяких громадах проводилися дебати між кандидатами, що, за оцінками спостерігачів, є вдалою практикою.

Порівняно з місцевими виборами 2015 року кандидати менше вдавалися до організації масових заходів (концертів, свят, частувань, розваг для дітей). Єдиний такий випадок спостерігачі зафіксували у м. Кам’янка, де кандидат від політичної партії УКРОП влаштував розіграш поросяти.

«Як негативний момент цієї виборчої кампанії треба назвати розповсюдження агітаційних матеріалів з ознаками «чорного піару». Так, у ніч перед 25 жовтня у селі Іваньки Маньківського району, що входить до Іваньківської ОТГ, поширили листівки та інформаційні бюлетені «Золотариха» проти чинної сільської голови Лесі Поліщук, яка балотується на цю ж посаду. У бюлетені опубліковано матеріали, що повністю дискредитують сільську голову, при цьому його автори вдаються до особистих образ, підписів сороміцького змісту та шаржів», – розповів представник ОПОРИ.

Назагал, координатор спостереження констатував напереродні дня виборів ситуація залишається спокійною.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.