Ввечері 20 жовтня  у  Тернопільських інтернет-виданнях з’явилась інформація про те, що у видавництві “Терно-граф” виявлено необліковані бюлетені для голосування на місцевих виборах.

За інформацією із сайту МВС України в Тернопільській області, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА дізнались, що  20  жовтня 2015 р. о 22.15 год. до міліції міста Тернополя із заявою звернувся кандидат на посаду мера міста про те, що в приміщенні друкарні «Терно-граф» виявлено друкарські форми для друку бюлетенів на вибори міського голови та депутатів міської ради, а також необліковані бюлетені. 21 жовтня о 03.58 год. до чергової частини Тернопільського МВ УМВС із заявою про перевірку друку бюлетенів, які не обліковані в приміщенні друкарні «Терно-граф», звернувся також кандидат на посаду міського голови Тернополя Володимир Бліхар.

Під час круглого столу представників правоохоронних органів та Громадянської мережі ОПОРА, який відбувся сьогодні 21 жовтня, начальник УМВС України в Тернопільській області Олександр Богомол, зазначив, що відповідно до вказаних заяв, на місце події прибула слідчо-оперативна група, яка провела огляд приміщення «Терно-графу»,  де було виявлено та вилучено бюлетені для голосування:   до міської ради - 385, на посаду міського голови – 1354, до обласної ради - 42. За версією керівників поліграфічного підприємства, це залишки недоброякісних, виготовлених з браком бюлетенів.

Міліціонери внесли дану подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст. 158 ККУ – підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів. Санкція статті карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від семи до трьох років.

Варто зазначити, що відповідно до ч.1 ст. 75 ЗУ «Про місцеві вибори» територіальна виборча комісія на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах. У частині 3 цієї ж статті зазначено, що технічні відходи, поліграфічний брак, виборчі бюлетені, в яких за рішенням ТВК виявлені помилки, а також друкарські форми знищуються поліграфічним підприємством в порядку та у строки, визначені умовами договору про виготовлення виборчих бюлетенів, про що складається акт у двох примірниках. Контроль за виготовленням виборчих бюлетенів, дотримання вимог щодо знищення друкарських форм та бракованих або помилково виготовлених бюлетенів здійснюється контрольною комісією, яка утворюється відповідною ТВК.

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.