У Житомирі з початку осені на білбордах та сітілайтах почали з’являтися обличчя політиків з гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України. І хоча виборчий процес ще офіційно не розпочався, лідери політичних партій активно нагадують про себе через зовнішню рекламу.

Лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко з білбордів «розповідає» про «Новий курс України. Нові можливості для кожного», перед написом розміщений значок, дуже схожий на галочку, яку ставлять у виборчому бюлетені під час голосування. У центрі міста час від часу з’являється намет, в якому роздають газети «Вечірні вісті». Видання повністю присвячене діяльності політика та її планам. На першій сторінці опублікований президентський рейтинг, в якому Тимошенко є лідером. Також є борди і сітілайти з фото Юлії Тимошенко та написами: «Мир та безпека», «Сильна економіка».

Foto 1 Tymoshenko

Спостерігачі ОПОРИ фіксують також білборди Петра Порошенка. Плакати без зображення президента містять написи: «Ми – Україна. Сильна армія – запорука миру. Петро Порошенко!», «Ми – Україна. Державна мова – запорука Єдності! Петро Порошенко».

Foto 27 Poroshenko

Також були зафіксовані намети політичної партії ВО «Батьківщина» за написом: «Порядок. Справедливість. Батьківщина». Біля наметів люди в жилетках з логотипами партії роздавали газети.

Foto 9 Batkivshchyna

Розміщуються намети з написом  «Об’єднання «Самопоміч» Житомир», в яких розповсюджують партійні газети. На першій шпальті – фото Андрія Садового та матеріал під назвою: «Йду вперед, щоб будувати Україну. Чому Андрій Садовий вирішив брати участь у виборах президента». По місту розміщені і білборди з написом: «Андрій Садовий. Наступний 2019» .

Foto 10 Samopomich

На центральній вулиці міста Михайлівській був розміщений і намет Радикальної партії Олега Ляшка. На наметі традиційний напис із зображенням вил: «Ляшко. Радикальна партія. Партія народної перемоги». Також розповсюджували газету «Ваше місто». Всі матеріали присвячені членам Радикальної партії. Значна увага приділяється голові обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Юрію Забелі, зокрема матеріал під назвою: «Йти на вибори до парламенту в 66-му мажоритарному окрузі».

Foto 24 Liashko hazeta

Нагадує про себе і Арсеній Яценюк. По Житомиру розміщені білборди один за одним із зображенням Яценюка та написами: «Українська мова, кіно, пісня» та  «Рух в НАТО» або ж «Енергетична незалежність України».

Foto 19 Yatseniuk

Лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко запрошує в команду. На плакатах фото політика та напис: «Чесних більше. Приєднуйся до команди Анатолія Гриценка», вказано сайт та номер телефону.

Foto 20 Hrytsenko

Зафіксовані й білборди та сітілайти із зображенням Сергія Тарути і написом: «Повагу кожному. Основа – партія людей справи».

Foto 21 Taruta

По місту розміщені білборди з фото Євгена Мураєва і написом: «Лідер політичної партії "Наші" Євгеній Мураєв. Наші свята – не віддамо».

Foto 22 Myraiev

Представники партії «Громадський рух «Народний контроль» встановили намет біля зупинки громадського транспорту на вулиці Великій Бердичівській, 32 і роздавали газети в маршрутних таксі. На першій сторінці газети фото Дмитра Добродомова та матеріал під назвою: «Дмитро Добродомов іде у президенти». Нижче опубліковано звернення Добродомова до українців на з’їзді «Народного контролю»: «Лише нові обличчя зможуть змінити країну».

Foto 31 Narodnyi kontrol

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Оскільки виборчий процес ще не розпочався, розміщення таких матеріалів не порушує законодавства, але така реклама може містити ознаки дочасної агітації.