1 вересня розпочався виборчий процес проміжних виборів народних депутатів України у виборчих округах №184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область). Вибори призначені на 31 жовтня 2021 року і відбудуться у зв’язку з перемогою народного депутата Ігоря Колихаєва на посаду міського голови Херсона під час місцевих виборів 2020 року та призначенням народного депутата Олександра Скічка головою Черкаської обласної державної адміністрації.

Вибори народних депутатів 31 жовтня 2021 року в одномандатних округах можуть стати останніми проміжними виборами, що могло спровокувати інтенсивне «технічне» висування кандидатів політичними партіями з подальшими відмовами у реєстрації через відсутність належних документів, зокрема про сплату грошової застави. Адже Закон України «Про політичні партії України» передбачає скасування реєстрації політичної партії у разі невисування кандидатів на виборах до Верховної Ради або Президента протягом 10 років. Формально, факту подачі документів, незважаючи на подальшу відмову в реєстрації, може бути достатньо для виконання відповідної норми Закону. Проте судова практика щодо ліквідації партій неоднозначна і перебуває в процесі становлення, тому в своїх рішеннях суди іноді посилаються не тільки на вимогу висування кандидатів, але і подальшої їх реєстрації.

Перший місяць виборчого процесу характеризувався інтенсивною агітаційною діяльністю кандидатів у народні депутати, більшість з яких проводила дочасну агітаційну активність влітку 2021 року. Уже спостерігається високий рівень змагальності, а передвиборча ситуація не виглядає прогнозованою з точки зору потенційних результатів. Проміжні вибори не стали виключенням у застосуванні технології «двійників» і на кінець вересня округ №197 має кандидата Віталія Войцехівського (самовисування), який змінив своє ім’я та прізвище за шість днів до подачі документів та має ідентичні ПІБ із впізнаваним кандидатом Віталієм Войцехівським («Слуга народу»). Також ЦВК зареєструвала двох кандидатів по округу №197 з прізвищем Голуб (самовисуванці), при цьому на Черкащині вже зареєстрований кандидат Владислав Голуб (самовисування). А в ОВО №184 були зареєстровані два кандидати з прізвищем Лагута та один - з прізвищем Козир. Хоча на окрузі вже проводять активну агітаційну діяльність Геннадій Лагута («Нам тут жити!») та Сергій Козир («Слуга народу»).

Комплексний аналіз передвиборчої кампанії зареєстрованих та потенційних кандидатів вказує на рівномірне використання всіх форм публічної активності. Втім, пряма комунікація з виборцями є домінуючою формою на даному етапі виборів, яка активно проявляється в зустрічах з виборцями, участі та організації публічних заходів, відкритті інфраструктурних об’єктів, виборчої благодійності. Використання рекламних інструментів у соціальних мережах на користь кандидатів стало менш розповсюдженим у вересні, на відміну від етапу дочасної агітації. До агітаційної діяльності кандидатів Романа Сущенка («Європейська Солідарність») та Віталія Войцехівського («Слуга народу») залучались народні депутати, зокрема Петро Порошенко («Європейська Солідарність») та Роксолана Підласа («Слуга народу»), що містить ризики порушення стандарту рівності умов та можливостей для учасників процесу.

Основною проблемою для забезпечення демократичності процесу залишається матеріальне стимулювання виборців, яке у більшості зафіксованих випадків не мало наслідків для суб’єктів зловживань. Частина зареєстрованих кандидатів на Черкащині (Владислав Голуб, Юлія Гершун, Іван Степанець) здійснювали передвиборчу благодійність у статусі не зареєстрованих суб’єктів, що давало змогу уникати відповідальності. Так само на користь кандидата по 184-му округу Геннадія Лагути («Нам тут жити!») діє благодійний фонд, який проводить інтенсивну діяльність в межах території округу, яка включає в себе придбання товарів для виборців округу, організацію офіційних святкувань, будівництво дитячих майданчиків, надання безкоштовної юридичної допомоги тощо. Відсутність нормативних положень у виборчому законодавстві, які класифікують таку діяльність фонду як підкуп виборців, дає змогу кандидату в неприйнятний спосіб отримати виборчі переваги. Проте спостерігачі ОПОРИ фіксують епізоди, які мають ознаки підкупу виборців і повинні отримати належну реакцію з боку правоохоронних органів. Це стосується випадків вручення на агітаційному заході павербанку, смарт-годинника та плазмового телевізора у селі Нововоронцовка (округ №184), що супроводжувалось наданням пакетів з іменем Геннадія Лагути («Нам тут жити!») та інформації на сайті Бобрицької громади (округ №197), де було зазначено про подарунок інвалідної коляски місцевій родині з боку кандидата Віталія Войцехівського («Слуга народу»).

Цей відрізок виборчої кампанії не супроводжувався резонансними і систематичними конфліктами, силовими протистояннями або чорним піаром, а випадки таких зловживань були поодинокими. 30 вересня у місті Нова Каховка (округ №184) на сесії міської ради у сесійній залі був організований мітинг кандидатом Ігорем Токовенко («Народовладдя») з приводу забудови міського парку. У результаті кандидат разом з прихильниками був примусово виведений муніципальною охороною з сесійної зали, після чого деякі учасники потребували медичної допомоги. На Черкащині виникали проблеми із псуванням агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами проти кандидатів Владислава Голуба (самовисування) та Віталія Войцехівського («Слуга народу»), але характер таких подій не мав системного характеру.   

За оцінками ОПОРИ, матеріально-організаційне забезпечення процесу адміністрування виборів відбувається на належному рівні. Органи адміністрування виборів виконують усі вимоги виборчого законодавства та не допускали критичних порушень. Органи місцевого самоврядування забезпечили окружні комісії матеріально-технічним забезпеченням у достатньому для виконання поточної роботи об’ємі. Проте в умовах погіршення епідеміологічної ситуації в країні та наявних прикладів ігнорування членами окружних комісій використання засобів індивідуального захисту, органи адміністрування мають неухильно дотримуватись протиепідемічних заходів, які додатково знайшли своє відображення в інструкції ЦВК для членів виборчих комісій щодо організації та проведення виборів в умовах дії карантину.   

Агітаційна активність потенційних та зареєстрованих кандидатів

Станом на кінець вересня агітаційна кампанія на проміжних виборах вже набула інтенсивного та виразного характеру. Прослідковується високий рівень змагальності між кандидатами і ситуація у виборчих округах не виглядає однозначною з точки зору варіативності вибору і наявності єдиного фаворита, що має домінуючий вплив на перебіг кампанії. Системний та комплексний аналіз усіх форм передвиборчої агітації в округах вказує, що активність проводили загалом 13 кандидатів, з них п’ять в ОВО №184 та вісім в ОВО №197. Дев’ять з активних кандидатів розпочали свої кампанії на етапі дочасної агітації і продовжують публічну активність у статусі зареєстрованих суб’єктів: в ОВО №184 Геннадій Лагута (партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!»), Катерина Одарченко («Національна платформа»), Ігор Йосипенко («Європейська Солідарність») та Ігор Токовенко («Народовладдя»); в ОВО № 197 Віталій Войцехівський («Слуга народ»), Владислав Голуб (самовисування), Сергій Василюк («Народовладдя»), Андрій Іллєнко (ВО «Свобода») та Роман Сущенко («Європейська Солідарність»).

Для агітаційної кампанії кандидатів у вересні була найбільш притаманна пряма комунікація з виборцями, яка нерідко включала в себе випадки передвиборчої благодійності. Переважна більшість кандидатів була максимально зосереджена на зустрічах з виборцями, організації або участі в публічних заходах, відвідуванні святкових подій, зокрема днів міста та сіл, візитах у різноманітні установи та організації. Втім аналіз вказує на зменшення ролі соціальних мереж на етапі офіційного розгортання виборчого процесу, на відміну від дочасної кампанії, коли роль реклами у соціальних мережах була домінуючою. Вересень характеризувався відносно рівномірним використанням усіх інших форм публічної активності зареєстрованими та потенційними кандидатами. Так, кандидати були досить масово представлені на носіях зовнішньої реклами, активно використовували методи вуличної агітації, зокрема агітаційні намети та мітинги мали іміджеві публікації у місцевих медіа.

Перший місяць виборчого процесу відзначився залученням до агітаційної діяльності народних депутатів, лідерів політичних партій, музичних гуртів. Так, низку заходів на Черкащині разом з кандидатом Романом Сущенко («Європейська Солідарність») відвідав народний депутат Петро Порошенко, який неодноразово закликав підтримати кандидата. На користь Віталія Войцехівського («Слуга народу») залучалась народна депутатка Роксолана Підласа, яка разом з кандидатом зустрічалась із підприємцями на ринку в Каневі. Лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький виступав під стінами Черкаської ОДА, де відбулась акція протесту проти переслідування владою ветеранів російсько-української війни, насамперед щодо ув’язнення Дмитра Кухарчука, кандидата від партії по 197-му округу. Дмитро Кухарчук був ув’язнений у кінці літа за підозрою у хуліганських діях під Офісом Президента 14 серпня. На Черкащині кандидат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко організував населеними пунктами округу концертний тур гурту «Ромакс», а кандидат по 184-му округу Сергій Козир залучив до концерту з нагоди Дня міста Нова Каховка співачку Надію Дорофєєву. Додаткові ризики з точки зору порушення стандартів несе участь у перегонах представників влади, які довільно трактують вимоги законодавства щодо заборони агітації під час виконання посадових обов’язків. Так, зареєстрованими кандидатами є міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський («Слуга народу»), перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко («Європейська Солідарність»), заступник голови Херсонської облради Геннадій Лагута («Нам тут жити!»), голова Херсонської ОДА («Слуга народу»). Проте часто активність посадових осіб, яка має ознаки прихованої агітації, територіально відбувається виключно в межах округу, але публічно подається як робоча поїздка, офіційна зустріч, виконання бюджетних програм тощо.          

Агітаційна активність в окрузі №184 (Херсонська область)

Одномандатний виборчий округ № 184 станом на початок жовтня має 19 зареєстрованих кандидатів. Більшість кандидатів є висуванцями політичних партій, реєстрація яких відбувалась переважно у другій половині вересня, що давало змогу окремим активним суб’єктам здійснювати де-факто заходи передвиборчої агітації всупереч вимогам виборчого законодавства. Найбільш популярними формами передвиборчої агітації для кандидатів округу стали прямі зустрічі з виборцями та реклама на носіях зовнішньої реклами.

У вересні найбільш інтенсивну виборчу кампанію в окрузі проводили п’ять зареєстрованих кандидатів, чотири з яких здійснювали дочасну активність на неофіційному етапі виборів – Геннадій Лагута (партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!»), Катерина Одарченко («Національна платформа»), Ігор Йосипенко («Європейська Солідарність») та Ігор Токовенко («Народовладдя»). До агітаційної діяльності у другій половині вересня доєднався висуванець партії «Слуга народу» Сергій Козир, який є чинним головою Херсонської ОДА. Крім цього, в окрузі ЦВК зареєструвала 14 кандидатів, проте помітної агітаційної діяльності вони не проводили. Набули статусу кандидатів наступні особи: Сергій Матвійчук («Команда Симчишина»), Олег Баркаренко (ВО «Свобода»), Тетяна Лазарєва («Миколаївці»), Андрій Помазан («Нові обличчя»), Володимир Бериславський (самовисування), Михайло Мельник («Партія місцевого самоврядування»), Максим Негров («Європейська партія України»), Ганна Живцова («партія Антона Яценка»), Дмитро Васильєв (самовисування), Сергій Козир (самовисування), Юрій Колихаєв (самовисування), Геннадій Лагута 1968 р.н. (самовисування), Геннадій Лагута 1972 р.н (самовисування), Олександр Пономарьов («Блок Опозиційних Сил»). 

Найбільш активним кандидатом у вересні був висуванець партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» Геннадій Лагута. Велика частка агітаційної кампанії кандидата пов’язана з однойменним з партією «Благодійним фондом Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». Кандидат активно від імені фонду проводить передвиборчу благодійність. До прикладу, у місті Таврійську під час відкриття першої черги міського лікарняного комплексу подарував закладу кондиціонер, а під час відкриття стадіону «Локомотив» ― футбольні ворота та м’ячі. У свою чергу представники Благодійного фонду на території округу інтенсивно проводять різноманітні заходи на користь Геннадія Лагути, які публікуються на сторінці фонду у Facebook з позитивними коментарями кандидата. У вересні фондом був організований безкоштовний медичний огляд жителів села Калуга та Дудчани, придбана пісочниця для навчально-виховного комплексу села Нова Калуга, подаровано каску та бронежилет державно-пожежній рятувальній частині ДСНС України в Херсонській області, організований виступ цирку в селищі Нововоронцовка, Архангельск та Великоалександрівка, встановлений дитячий майданчик у місті Нова Каховка. Також кандидат активно проводить зустрічі з виборцями у населених пунктах округу, зокрема у селищі Велика Лепетиха зустрівся з представниками апарату селищної ради у приміщенні органу місцевого самоврядування. Крім того, на користь кандидата використовувалось розміщення агітації на зовнішніх носіях, на території округу розповсюджується партійна газета із агітаційних наметів. У центрі округу ― місті Нова Каховка ― діє передвиборчий штаб політичної партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!».

Катерина Одарченко («Національна платформа») у вересні зосередилась на зовнішній рекламі та вуличній агітації через партійні намети. Кандидатка часто піднімає питання гідної медицини та створення робочих місць на Херсонщині. За допомоги соціальних мереж та партійних наметів здійснюється збір підписів проти закриття опорних лікарень округу. Катерина Одарченко часто бере участь у телепрограмах на національних каналах, де піднімає проблеми 184-го округу. Також, кандидатка проводить зустрічі з виборцями у громадах округу, про що активно публікує на власній сторінці у Facebook. Використовує для просування агітаційних матеріалів місцеві медіа та рекламні інструменти в соціальних мережах.

Протягом вересня кандидат у народні депутати Ігор Йосипенко («Європейська Солідарність») зосередився на прямій комунікації з виборцями через участь у публічних заходах та зустрічах з виборцями. Кандидат відвідав фестиваль «Бойківська ватра» у селі Зміївка, де вітав присутніх з трибуни, особисто вітав Бериславських рятівників з професійним святом, дарував на перше вересня школам округу набори м’ячів. На окрузі присутня політична реклама кандидата на зовнішніх носіях, по населеним пунктам курсують автомобілі, брендовані ім’ям кандидата. Менш активно використовує рекламу в соціальним мережах.

Кандидат у народні депутати Ігор Токовенко («Народовладдя») використовував для підвищення власної впізнаваності публічні заходи, де піднімав проблеми місцевого рівня. Так, у місті Нова Каховка кандидат разом із прихильниками зруйнували частину обладнаного паркану навколо будівництва на території парку. Токовенко звинуватив місцеву владу міста у незаконній передачі землі під будівництво біля міського парку, а у продовженні теми протидії незаконній забудові, кандидат висаджував дерева на даній ділянці. Також взяв участь у громадських слуханнях щодо підвищення проїзду в громадському транспорті міста Нова Каховка. Кандидат проводить зустрічі з виборцями, встановив на території округу агітаційні намети та використовує зовнішню рекламу. Рекламу в соціальних мережах кандидат використовує менш активно, зокрема публікував звинувачення голови Херсонської ОДА та зареєстрованого кандидата Сергія Козира у використанні адміністративного ресурсу. Звинувачення стосувались перетворення Таврійського ярмарку на території міста Нова Каховка в агітаційний захід голови обласної адміністрації.

У кінці вересня до виборчих перегонів офіційно доєднався голова Херсонської ОДА Сергій Козир («Слуга народу»). Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що часто активність кандидата проводиться виключно як посадової особи, проте територіально зосереджена у межах виборчого округу. Кандидат у місті Берислав відвідав Міжнародний жіночий форум «Консолідація жінок для реалізації масштабних проєктів». У місті Таврійськ відкрив першу чергу реконструйованої лікарні та спортивний комплекс. Також відкривав «Таврійський ярмарок» та фестиваль козацької звитяги «Чумак Фест» у місті Нова Каховка. У центрі округу ― місті Нова Каховка ― долучився до круглого столу «Шляхи розвитку економіки громад», відкрив ЦНАП, а на футбольному матчі подарував м'ячі від імені обласної асоціації футболу. У своїй публічній активності кандидат спирається на програми Президента, зокрема «Велике Будівництво» та «Держава у смартфоні». На зустрічах з виборцями або під час відкриття інфраструктурних об’єктів на окрузі акцентує увагу на позитивних зрушеннях завдяки курсу Президента, в той же час кандидат не уникає питань щодо коментування власних позицій як майбутній парламентар. Також, звітуючи про досягнення «Великого Будівництва», зазначає про роботу щодо будівництва Центру олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка».

Агітаційна активність в окрузі №197 (Черкаська область)

На початок жовтня в одномандатному виборчому окрузі №197 зареєстровано 26 кандидатів. 18 зареєстрованих кандидатів висунуті політичними партіями, вісім балотуються шляхом самовисування. Виборче законодавство дозволяє проводити передвиборчу агітацію на наступний день після реєстрації відповідною комісією. Втім, більшість кандидатів реєструвалась у другій половині вересня, що давало можливості активним суб’єктам здійснювати агітаційну активність на офіційному етапі виборів, яка не регулювалась законодавчими нормами щодо агітації. Найбільш популярною формою публічної активності для кандидатів стала пряма комунікація з виборцями шляхом зустрічей з мешканцями округу, організації публічних заходів, благодійних акцій тощо.

Спостерігачі ОПОРИ звертають увагу на відсутність фактичної агітаційної діяльності більшості зареєстрованих кандидатів. Комплексний аналіз різних форм публічної активності вказує на вісім кандидатів, які здійснювали агітаційну діяльність протягом вересня. Ними стали зареєстровані кандидати: Віталій Войцехівський («Слуга народу»), Владислав Голуб (самовисування), Сергій Василюк («Народовладдя»), Андрій Іллєнко (ВО «Свобода»), Роман Сущенко («Європейська Солідарність»), Дмитро Кухарчук («Національний корпус»), Юлія Гершун (самовисування) та Іван Степанець (самовисування). Крім цього, було зареєстровано ще 18 кандидатів, проте агітаційної активності вони не проявляли: Руслан Алексіюк («Рівне Разом»), Віталій Войцехівський (самовисування), Леонід Даценко (самовисування), Олена Козачук («Молодий Харків»), Григорій Козьма («Блок Едуарда Гурвіца), Роман Коніжай (Молодіжна партія України), Петро Кур’ят («Справжня Україна»), Андрій Лобунець («Європейська партія України»), Богдан Панкевич («Українська Галицька Партія»), Антон Подчапко («Влада народу!»), Вячеслав Резніков («Команда Андрія Балоги»), Наталія Степушенко («Нові обличчя»), Тетяна Радченко (самовисування), Сергій Чередніченко («Партія Антона Яценка»), Владислав Пильник («Могутня Україна»), Тамара Звягінцева (Українська політична партія «Християнський рух»), Вячеслав Голуб (самовисування), Владислав Голуб (самовисування).    

Найбільш представлений у різних сегментах передвиборчої агітації висуванець партії «Слуга народу» Віталій Войцехівський. Кандидат досить масштабно представлений на окрузі зовнішньою рекламою, активно відвідує офіційні свята днів міст і днів сіл на окрузі, де виступає зі сцени та спілкується з мешканцями. Зокрема, кандидат відвідав міста Черкаси, Золотоношу, Канів, села Озерище, Григорівка, Геронимівка, про що додатково звітується роликами в соціальних мережах. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що кандидат не пропускає практично жодного подібного заходу, а в місцях його присутності, зазвичай роздають надувні кульки зеленого кольору із написом «Слуга Народу. Команда Войцехівського». Активно проводить зустрічі з громадами, про що також звітує відеороликами. Також відвідує публічні заходи, наприклад турнір з боксу, волейболу тощо. Масово представлений у онлайн та традиційних ЗМІ округу, бував на ефірах обласних інформаційних агентств та телеканалів, зокрема на ефірі телеканалу «ВІККА» і в ефірі ІА «Вичерпно». На користь кандидата залучаються агітатори, до прикладу в Гельмязівській громаді на екологічній акції «Міжнародний день чистих берегів» долучились люди у футболках «підтримую Войцехівського». Як міський голова Золотоноші також здійснює публічну активність. 10 вересня разом із очільником Черкаської ОДА Олександром Скічком відкривав спортивне поле з легкоатлетичними доріжками у Золотоніській спеціалізованій школі. За підтримки Віталія Войцехівського на Золотоніщині реалізують проєкт повернення листів, які надсилали місцеві мешканці, примусово вивезені до Німеччини, до родичів адресатів, про що з'являлась джинса та політична реклама в місцевих ЗМІ. На користь кандидата в округ здійснила візит народна депутатка Роксолана Підласа («Слуга народу»), яка разом з Войцехівським зустрічалась із підприємцями на ринку в Каневі. Також напередодні реєстрації Віталія Войцехівського (10 вересня) була опублікована соціологія, проведена компанією Sociostream, де визначено, що кандидат має найбільшу підтримку в окрузі. Відеороликом на своїй сторінці у Facebook кандидат прозвітував про те, що понад 20 тисяч підписів зібрали черкащани на його підтримку як кандидата в народні депутати від 197 округу. Активно використовує рекламу в соцмережах. Із 26 серпня по 24 вересня витратив на рекламу у Facebook 1 913 $ на просування 36 постів. Також кандидат запустив власний сайт, де збирає проблеми громад округу, подаючи це під гаслом: «Візьміть участь у створенні програми кандидата. Проголосуйте за проблему, яку потрібно першочергово вирішити у Вашій громаді». Проте для того, щоб проголосувати і окреслити проблему, потрібно надати свої персональні дані.

Кандидат у народні депутати Владислав Голуб (самовисування) проводить активну виборчу кампанію в окрузі. У вересні на користь кандидата продовжила працювати громадська організація «Разом ми потужна сила» та два Культурно-освітні центри Владислава Голуба, які були створені влітку на етапі дочасної агітації. Центри організовують щоп’ятниці ретро-вечірки для активних і завжди молодих «Мелодії нашої молодості» у парку Сосновий бір міста Черкаси. Також у культурно-освітніх центрах Владислава Голуба відбуваються різноманітні навчальні курси для людей похилого віку: фінансова грамотність, робота зі смартфоном тощо. Також на власній сторінці у Facebook Владислава Голуба та на сторінці ГО «Разом ми потужна сила» розповідається про ініціативу зі встановлення відеокамер спостереження у школах населених пунктів округу за сприяння Голуба, що було висвітлено у сюжеті місцевого телеканалу «Вікка». Проводить зустрічі з громадами, активно відвідує офіційні заходи святкування днів міст і сіл округу. До кампанії кандидата залучаються агітатори, які на масових заходах роздають брендовані надувні кульки. Кандидат публікує ролики у Facebook та YouTube, в яких висвітлюється його робота за каденції нардепом попереднього скликання, зокрема акцентується увага на проєктах, реалізованих за кошти субвенцій, виділених на округ. Так само на створеному сайті кандидата, у частині здобутків команди Голуба, розміщується інформація про об’єкти, які були профінансовані за кошти субвенції на соціально-економічний розвиток. Владислав Голуб має представленість на носіях зовнішньої реклами та в онлайн-ЗМІ регіону. Із 26 серпня по 24 вересня витратив на рекламу у Facebook 177$ зі своєї сторінки та 40$ на рекламу зі сторінки громадської організації.

Андрій Іллєнко (ВО «Свобода») активно проводить зустрічі з виборцями та роздає агітаційну газету із наметів у людних місцях округу. Також із наметів у людних місцях агітаційну газету роздають партійці кандидата. Андрій Іллєнко відвідує дні міст та сіл округу, де виступає з промовами. Кандидат організував тур гурту Romax населеними пунктами округу, який концертує майже щодня. Бере участь у публічних заходах, зокрема долучився до прибирання берегів річки Супій у Гельмязові та був присутнім на змаганнях із боксу у Каневі. Кандидат має представленість на носіях зовнішньої реклами.  

Помітну виборчу кампанію веде висуванець партії «Європейська Солідарність» Роман Сущенко, який активно зустрічається з виборцями на окрузі, про що завжди вичерпно звітує на своїй сторінці у Facebook. Як і інші кандидати, відвідує святкові заходи на дні міст і сіл в окрузі, де виступає з промовами зі сцени. Також представлений зовнішньою рекламою на території округу, на користь кандидата використовуються рекламні інструменти в соціальних мережах, з'являвся в ефірі національного телеканалу «Прямий», власником якого є Петро Порошенко. 19 вересня до населених пунктів, що входять у межі 197 виборчого округу, завітав народний депутат та лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко. На всіх заходах його супроводжував Роман Сущенко. Зокрема, Петро та Марина Порошенки, Ірина Геращенко у супроводі Романа Сущенка та представників місцевої влади оглянули завершення реконструкції головного входу в Черкаський зоологічний парк та штучного озера, провели екскурсію для школярів. Слід зауважити, що корпорація ROSHEN фінансує ремонтні та реставраційні роботи в черкаському зоопарку. Того ж дня Петро Порошенко у супроводі Романа Сущенка відвідав Черкаський науково-інженерний центр «Сканер», де нардеп представив його як кандидата на довиборах. Також закликав підтримати кандидата Петро Порошенко і у Шевченківському національному заповіднику на Тарасовій Горі. Крім того, Петро Порошенко разом з кандидатом приєдналися до «Куліш-фесту», що проходив у одному із міських парків.

Кандидат у народні депутати Сергій Василюк («Народовладдя») має відносно меншу агітаційну активність. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що Василюк більше уваги приділяє концертній діяльності, адже є фронтменом гурту «Тінь Сонця». З початком виборчого процесу агітує особисто з партійних наметів у людних місцях на окрузі або агітують представники партії кандидата, зокрема очільник партії, колишній нардеп Юрій Левченко. На окрузі розповсюджуються агітаційні листівки кандидата. Має невелике представлення у рекламних повідомленнях на власну користь у соціальних мережах.

Кандидатом у народні депутати від політичної партії «Національний корпус» мав стати член Черкаського осередку партії Ігор Зайчук. Втім, після ув’язнення Олега Довбиша та Дмитра Кухарчука за підозрою у хуліганських діях під Офісом Президента 14 серпня, партія висунула кандидатом Дмитра Кухарчука. 5 вересня у Черкасах відбувся марш ветеранів та футбольних прихильників на підтримку ув'язнених членів черкаського Нацкорпусу Дмитра Кухарчука та Олега Довбиша, які перебувають під вартою. А 18 вересня під стінами Черкаської ОДА пройшла акція протесту «проти переслідування владою Зеленського ветеранів російсько-української війни». У мітингу взяли участь представники цілої низки громадсько-політичних сил, ветерани, волонтери та мешканці міста. Також на акції виступав лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький. У Черкасах розмістили кілька білбордів із вимогою звільнити представників партії.

У статусі потенційного кандидата до 1 жовтня перебував громадський діяч Іван Степанець. Протягом вересня активно відвідує публічні заходи, вітає зі сцени мешканців громади Канева, Степанців на офіційні свята. Активно проводить зустрічі із громадами та колективами, виступив співорганізатором Свята боксу в місті Канів. Зосередився також на благодійній діяльності, зокрема роздає засоби індивідуального захисту від коронавірусу. Потенційний кандидат звітує в соціальних мережах про забезпечення засобами індивідуального захисту різноманітних закладів у населених пунктах округу (ФАПи, школи, дитсадочки). Крім того, повідомив про передачу соціальним закладам та медичним установам захисних масок, щитків, костюмів та медичних антисептичних засобів Софіївському, Тубільцівському старостинським округам та Мошнівській центральній лікарні від ГО «Центр допомоги армії». Відповідно до публічних даних благодійна організація з такою назвою існувала з 2014 року, припинила свою діяльність в 2017 році, однак вже в 2019 році в Черкасах було зареєстровано громадську організацію під назвою «ЦЕНТР ДОПОМОГИ АРМІЇ, ВЕТЕРАНАМ ТА ЇХНІМ РОДИНАМ».

Так само до 1 жовтня в статусі потенційної кандидатки проводила свою активність у межах виборчого округу Юлія Гершун. Як голова благодійної організації «Благодійний фонд Юлії Гершун «Розвиток обдарованих дітей» вона надала сертифікат на 25 тисяч гривень для переможця VІ-го Канівського міжнародного кінофестивалю, який проходив у Каневі 3-4 вересня. Як президентка фонду вітала у вересні громади Григорівка, Келеберда, Геронимівка, Яблунів із днем села, де періодично організовувала безкоштовний батут для дітей. Також була присутня на кубку козацької слави з боксу в Каневі 25 вересня, раніше – на Дні міста Черкаси та на Дні міста Канів.

Відмови в реєстрації потенційним кандидатам

У вересні ЦВК відмовила у реєстрації 14 кандидатам, висунутих виключно політичними партіями. Також, 1 жовтня ЦВК додатково відмовила 15 кандидатам, 14 з яких були висунуті політичними партіями. Спостерігачі ОПОРИ відзначають про відсутність попередньої агітаційної активності в округах відмовленим кандидатам. Вони також не оскаржували рішення комісії щодо відмов у судовому порядку. Очікувані результати процесу реєстрації могли бути завідомо сплановані суб’єктами висування для запобігання анулювання реєстрацій відповідних політичних партій.

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» Центральна виборча комісія є органом, який здійснює реєстрацію кандидатів. Для однакового застосування виборчого законодавства під час реєстрації кандидатів у народні депутати на проміжних виборах, ЦВК 16 січня 2020 року прийняла роз’яснення, яке включає вичерпні підстави для відмови в реєстрації кандидатам. ЦВК реєструє кандидатів у депутати, висунутих політичними партіями в одномандатних виборчих округах, за умови отримання документів, визначених частиною першою статті 55 Закону. До таких документів відносяться заява про реєстрацію кандидата, рішення вищого керівного органу партії про висування кандидата в депутати, заява особи про згоду балотуватися, автобіографії кандидата на паперовому носії та в електронному вигляді з окремими обов’язковими відомостями про особу, декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, заяви про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, документа про внесення грошової застави, фотографій кандидата у визначеному форматі та ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кандидата. Також Центральна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в разі виявлення, що потенційний кандидат має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку, а в разі встановлення факту порушення законодавчих вимог щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років.

З 29-ти кандидатів, яким було відмовлено в реєстрації, 25 було висунуто по 184-му виборчому округу, 4 – по округу №197. Основними підставами відмов усім кандидатам стали порушення порядку подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та недотримання вимог щодо сплати грошової застави, коли замість 60 тис. грн кандидати сплачували 2 грн або 60 грн, а платниками ставали кандидати замість партій. Також додатковими підставами для відмов були: ненадання фотографій належного формату на паперових носіях та в електронному вигляді, недотримання вимог щодо оформлення заяви про реєстрацію кандидата, відсутність автобіографії або її обов’язкових частин, недотримання вимог щодо відсутності судимості за вчинення умисного злочину та щодо проживання протягом останніх 5 років. Постанови ЦВК щодо відмов мали мотивувальні частини з чіткою аргументацією та посиланнями на виборче законодавство. Суб’єктами відмов стали наступні політичні партії: політична партія малого і середнього бізнесу України, «Солідарність правих сил», Соціально-екологічна партія «Союз. Чорнобиль. Україна», «Соціал-патріотична асамблея слов'ян», «Козацька українська партія», «Акцент», «Соціально-політичний союз «Інтелектуальна ініціатива», «Союз», «Велика Україна», «Союз анархістів України», «Наш дім», «Соціалістична Україна», «Влада народу», «Рідна Вітчизна», «Інтернет партія України», політична партія «Зелені», «Піратська Партія України», «Стабільність та справедливість», «Циганська партія України», «Блок Дарта Вейдера», «Духовна Україна», «Народно-Демократична партія», «Народно-трудовий союз України», «Народна партія вкладників та соціального захисту», Зелена екологічна партія України «Райдуга», «Народ» та «Селянська партія України». 

В Україні зареєстровано близько 370 політичних партій, основною функцією яких є участь у виборах і представництво інтересів громадян. Відповідно до Закону України «Про політичні партії України» невисування політичною партією своїх кандидатів на виборах Президента України та виборах народних депутатів України протягом десяти років є підставою для анулювання реєстраційного свідоцтва, що тягне за собою припинення діяльності політичної партії, розпуск її керівних органів, обласних, міських, районних організацій і первинних осередків та інших статутних утворень. Потенційно, усі завідомо безрезультатні висування кандидатів, яким було відмовлено в реєстрації, ставили за мету виконати вимоги Закону для уникнення ліквідації відповідних політичних партій. Станом на зараз у даному питанні тільки формується судова практика. Юридичний аналіз судових справ вказує на різні позиції судів щодо виконання Закону України «Про політичні партії України» в питанні висування кандидатів. Позиції відрізняються щодо фактичного висування кандидатів та подальшої їх реєстрації в ЦВК, адже на думку окремих судів недостатньо лише висування кандидатів, а потрібна їх реєстрація. Хоча законодавством визначено лише висування. Проте варто зазначити, що дані вибори можуть стати останніми проміжними перед черговими загальнонаціональними, що могло спровокувати значну кількість завідомо спланованих відмов у реєстрації. Сукупно, на проміжних виборах народних депутатів у 2021 році за таких обставин вже було відмовлено 44 кандидатам, висунутих політичними партіями.              

Ознаки застосування технології «двійників»

Проміжні вибори народних депутатів 31 жовтня 2021 року не стали виключенням у застосуванні технології кандидатів-двійників. 24 вересня ЦВК зареєструвала Войцехівського Віталія Олександровича (самовисування) в одномандатному виборчому окрузі №197, який має повністю однакове ПІБ із зареєстрованим 10 вересня кандидатом Войцехівським Віталієм Олександровичем («Слуга народу»). Власне ім’я Віталій Войцехівський (самовисування) змінив за шість днів до подачі документів у ЦВК, до зміни потенційний кандидат був Віктором Шевченко. Крім того, потенційний кандидат зазначив у документах, що працює головою Громадської Спілки «Золотинізька Громадська Міська Рада», у той час коли кандидат від партії «Слуга народу» Віталій Войцехівський працює міським головою міста Золотоноші. Схоже за назвою місце роботи кандидатів є додатковою асоціативною інформацією, яка може заплутати виборців при голосуванні, адже відповідно до виборчого законодавства інформація про зайнятість кандидатів обов’язково включається до виборчого бюлетеня. Про імовірність застосування технології «двійників» заявили члени ЦВК під час розгляду питання щодо реєстрації самовисуванця Віталія Войцехівського, проте юридичних підстав для відмови в реєстрації члени вищого органу адміністрування не мали.

За спостереженнями ОПОРИ агітаційну активність в окрузі здійснював саме міський голова Золотоноші, але наявність однакового прізвища у виборчому бюлетені може ввести виборців в оману і унеможливити чітку ідентифікацію кандидата. Також, ЦВК зареєструвала двох кандидатів по округу №197 з прізвищем Голуб (самовисуванці), при цьому на Черкащині вже зареєстрований кандидат Владислав Голуб (самовисування). А в ОВО №184 були зареєстровані два кандидати з прізвищем Лагута та один - з прізвищем Козир. Хоча на окрузі вже проводять активну агітаційну діяльність Геннадій Лагута («Нам тут жити!») та Сергій Козир («Слуга народу»).

Технологія «двійників» є маніпулятивною, але ефективним механізмом для зменшення рівня підтримки кандидата, що в окремих випадках може мати значні наслідки під час встановлення результатів волевиявлення громадян. До прикладу, на проміжних виборах народних депутатів 28 березня 2021 року на Івано-Франківщині двійники кандидата Олександра Шевченка («За майбутнє») відтягнули 473 голоси, що склало 1% від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Відповідно до дослідження ОПОРИ «Сприйняття виборцями різних типів виборчих бюлетенів для покращення виборчого процесу», на місцевих виборах 2020 року кандидати стабільно «відбирали» кілька відсотків голосів виборців, що в умовах конкурентної політичної боротьби з мінімальною різницею між кандидатами може стати вирішальним фактором.

Втім, коли реєстрація кандидата відбувається з метою не чесних намірів чи зловживань, це може бути ознаками порушень Кримінального кодексу України. Встановлення мотиву та факту надання обіцянки або пропозиції особі, яка залучається до виборчого процесу з метою розсіювання голосів, матиме склад правопорушень, передбачених частинами 2 або 4 статті 160 Кримінального кодексу. Головне управління Національної поліції в Черкаській області відкрило кримінальне провадження за частиною 3 статті 157 Кримінального кодексу, що включає перешкоджання здійсненню виборчого права, поєднане з обманом. Досудове розслідування розпочалось після заяви виборця до поліції області, у якій місцевий мешканець розцінив зміну прізвища Войцехівським як оману для виборців. Варто зазначити, що на місцевих виборах ОПОРА публікувала роз’яснення щодо застосування технології «двійників» та алгоритму дій з боку кандидатів і правоохоронних органів у таких випадках. 

Забезпечення належних умов проведення виборчого процесу та оцінка діяльності органів адміністрування виборів

За оцінками ОПОРИ, наразі відсутні обставини, які можуть мати критичні наслідки для якості забезпечення проведення виборчого процесу проміжних виборів. Для організації виборчого процесу у виборчих округах функціонує Центральна виборча комісія, дві окружні виборчі комісії, дев’ять відділів Державного реєстру виборців. Спостереження показує, що всі відділи Реєстру виборців працюють у штатному режимі та є відкритими до усіх суб’єктів виборчого процесу. На початку року всі задіяні до проміжних виборів відділи Реєстрів пройшли етап переформатування даних у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою країни та ліквідації частини відділів. У той же час відділи Реєстру новоутворених районних державних адміністрацій, зокрема Херсонський відділ ДРВ, працює та забезпечує оновлення даних реєстру відповідно до законодавства.

Крім того, для належної організації виборчого процесу органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень мають сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, що за спостереженнями ОПОРИ було виконано. Також, саме органи місцевого самоврядування повинні визначити та облаштувати місця для розміщення матеріалів передвиборчої агітації (до 1 вересня включно), але не всі органи, які входять у межі округу, виконали законодавчу вимогу. Так, виконавчий комітет Черкаської міської ради станом на 14 вересня такого рішення ще не приймав, а інші органи облаштували не всі визначені місця. Таку ситуацію спостерігачі ОПОРИ фіксували у Каневі, Золотоноші, Новій Каховці. А частина ОМС округу №184 визначила місця для розміщення агітації, які заборонені виборчим законодавством, зокрема комунальні заклади та адміністративні будівлі старостинських округів. Проте за зверненням ОПОРИ органи місцевого самоврядування змінили ці місця у відповідності до вимог Закону. Важливість визначення таких місць полягає у тому, що інші місця для розміщення можуть бути прямо заборонені Законом або порушувати правила благоустрою відповідного населеного пункту.

Діяльність ЦВК

Центральна виборча комісія є вищим органом адміністрування виборів і виконує контролюючі, інформуючі та організаційні функції у забезпеченні належного адміністрування виборчого процесу проміжних виборів народних депутатів 31 жовтня 2021 року. У вересні ЦВК здійснила комплекс процедурних заходів для організації виборчого процесу проміжних виборів та виконала всі вимоги виборчого законодавства. На сайті комісії був виділений окремий інформаційно-аналітичний розділ для проміжних виборів, де учасники процесу мають змогу ознайомитись з інформаційним та методичним забезпеченням виборів. Так, ЦВК опублікувала навчальний посібник для членів окружних, дільничних комісій та збірник нормативно-правових актів Центральної виборчої комісії з питань організації і проведення проміжних виборів народних депутатів, що, в умовах втрати чинності великої кількості даних постанов для організації чергових парламентських виборів, стане корисним в однаковому застосуванні норм Закону для всіх суб’єктів виборчого процесу.

Загалом половина рішень ЦВК у вересні стосувалась безпосередньо виборчого процесу проміжних виборів. Найбільше комісія приймала рішення щодо питань реєстрації кандидатів та їх довірених осіб – 19 постанов. Також вищий орган адміністрування приймав рішення щодо: утворення окружних комісій та заміни членів цих комісій (5), дозволу громадським організаціям мати офіційних спостерігачів (4), затвердження рішень окружних комісій (6), питань фінансового забезпечення виборів (2) та одне роз'яснення щодо розгляду звернень з питань внесення змін до постанов Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидатів у народні депутати.  

ЦВК велику увагу приділила питанню підзвітності витрат кандидатів, яке було проблемним на проміжних виборах народних депутатів 28 березня 2021 року. Як засвідчило спостереження навесні, третина кандидатів порушувала строки відкриття виборчих фондів та подачі проміжних фінансових звітів. 13 вересня ЦВК звернулась до Національного банку України з проханням довести до відома банків інформацію щодо порядку та особливостей функціонування виборчих фондів під час підготовки та проведення проміжних виборів. ЦВК також опублікувала роз’яснення для кандидатів та виборців щодо порядку відкриття рахунку виборчого фонду, особливостей добровільних внесків, відповідальності за порушення підзвітності виборчих фінансів тощо. Крім того, комісія опублікувала презентацію щодо здійснення окружними комісіями контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів та власні постанови щодо порядку контролю за коштами виборчих фондів та форм фінансових звітів про надходження і використання коштів кандидатами.

В умовах погіршення епідеміологічної ситуації в країні Центральна виборча комісія опублікувала інструкцію для членів виборчих комісій щодо здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів в умовах дії карантину. За наявності зафіксованих проблем у дотриманні карантинних обмежень членами окружних комісій на перших засіданнях, чітке виконання інструкції на всіх етапах виборчого процесу запобігатиме ризику масової захворюваності громадян.

Робота окружних виборчих комісій

Окружні виборчі комісії на проміжних виборах були сформовані 10 вересня і початок їх роботи відбувся без суттєвих проблем. На початок другого місяця виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ повідомляють про відсутність загроз для належного функціонування окружних комісій. Проте, за спостереженнями в ОВК №197, члени комісії під час засідань користуються засобами індивідуального захисту за власним бажанням, не в обов’язковому порядку. ОПОРА неодноразово наголошувала на неухильному дотриманні протиепідемічних заходів, які визначені КМУ та деталізовані в опублікованій інструкції ЦВК.  

Усі рішення ОВК приймаються більшістю голосів від складу комісії відповідно до календарного плану. Окружні комісії розподілили обов’язки між членами комісії, визначили осіб, які будуть виконувати свої повноваження на платній основі та займаються залученням спеціалістів, технічних працівників до роботи в комісії, зокрема бухгалтерів, юристів, системних адміністраторів тощо. ОВК вчасно прийняли кошториси видатків окружних та дільничних комісій та забезпечили опублікування даних постанов на сайті ЦВК. Загалом, ОВК №197 більш відповідально віднеслася до виконання законодавчих вимог щодо публікації власних постанов на сайті ЦВК, де вже оприлюднено дев’ять рішень комісії, на відміну від ОВК №184, яка має опубліковані чотири постанови. ОПОРА нагадує, про необхідність ОВК вчасно інформувати ЦВК і громадськість про свою діяльність. Відповідно до законодавства постанова, прийнята до дня голосування окружною чи дільничною виборчою комісією, не пізніше ранку наступного дня після її прийняття надсилається до Центральної виборчої комісії, яка оприлюднює її на своєму офіційному вебсайті невідкладно після надходження постанови.

Приміщення окружних комісій знаходяться в інших будівлях, у порівнянні з минулими виборчими кампаніями. Як відомо, ЦВК перемістила центр округу №197 з Канева до Золотоноші, що спричинило зміну приміщення ОВК, яке знаходиться наразі у Будинку дитячої та юнацької творчості міста Золотоноша. ОВК №184, яка знаходиться у місті Нова Каховка, також змінила своє місце розташування з будинку культури ПрАТ «Таврія» на Палац Культури, що, зі слів голови комісії Віктора Борідко, пов’язано з більш зручним територіальним розташуванням нового приміщення та його безпечністю. Проте спостерігачі ОПОРИ відзначають, що це не вплинуло на належне функціонування комісій. ОВК забезпечені всім матеріально-технічним оснащенням для виконання повноважень, а члени комісій не інформували про наявність проблем.

ОВК проводять свою діяльність відкрито, на засідання без перешкод допускаються всі особи, які мають на це право відповідно до виборчого законодавства. На засіданнях ведуться протоколи засідань, готуються проєкти рішень, рішення оформлюються у формі постанов і вивішуються на дошці оголошень, ведеться журнал обліку звернень. Комісії при прийнятті рішень керуються нормами виборчого законодавства, відвідуваність засідань комісій є достатньою для прийняття законних рішень.    

Зафіксовані порушення виборчого законодавства та демократичних засад проведення виборів

Традиційним порушенням на початковому етапі офіційного виборчого процесу було розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами без необхідних відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Незаконна агітація була розповсюджена на користь Владислава Голуба (самовисування), Романа Сущенко («Європейська Солідарність») в ОВО №197 та Геннадія Лагути («Нам тут жити!»), Ігоря Йосипенка («Євпропейська Солідарність»), Катерини Одарченко («Національна платформа»), Ігоря Токовенко («Народовладдя») в ОВО №184. Проте спостерігачі ОПОРИ відзначають про відсутність систематичного характеру даних зловживань, адже переважна більшість агітації без вихідних даних була розповсюджена на етапі дочасної кампанії та не була знята після реєстрацій кандидатів.

Ще одним прикладом імовірного порушення на Херсонщині стала ситуація з проведенням агітаційного заходу для представників селищної ради. Так, Геннадій Лагута («Нам тут жити!») публічно прозвітував на сторінці у Facebook про зустріч з виборцями, яка відбувалася за участі апарату селищної ради селища Велика Лепетиха в приміщенні органу місцевого самоврядування. Варто зауважити, що такий формат проведення агітації може бути ознакою порушення виборчого законодавства. Відповідно до частини 3 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється використання приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації. Крім того, відповідно до Закону участь у передвиборчій агітації у робочий час заборонена для посадових осіб органів місцевого самоврядування.      

Виборчий процес у вересні не був конфліктним та не супроводжувався силовими протистояннями, а суб’єкти виборчого процесу не вдавались до використання чорного піару. Проте поодинокі випадки з ознаками конфліктності відбувались у виборчих округах. 30 вересня у місті Нова Каховка (округ №184) на сесії міської ради у сесійній залі був організований мітинг кандидатом Ігорем Токовенко («Народовладдя») з приводу забудови міського парку. У результаті кандидат разом з прихильниками був примусово виведений муніципальною охороною з сесійної зали, після чого деякі учасники звернулися за медичною допомогою. Спостерігачі ОПОРИ фіксували поодинокі випадки пошкодження агітаційних матеріалів окремих кандидатів в ОВО №197, характер зловживань не був систематичним. Так, Владислав Голуб (самовисування) звернувся до поліції з приводу псування його білбордів, де на площини поверх реклами кандидата були наклеєні наліпки нецензурного змісту. Також у Черкасах пошкодили фарбою білборд кандидата в народні депутати Віталія Войцехівського («Слуга народу»), а фасад приміщення, де розташовується офіс партії «Слуга народу», був розмальований. Представники партії повідомили спостерігачів ОПОРИ, що звернулись у поліцію з даного приводу, яка зафіксувала факти вандалізму. 

 Матеріальне стимулювання виборців

Перший місяць виборчого процесу характеризувався випадками передвиборчої благодійності з боку потенційних і зареєстрованих кандидатів, яка часто не мала формального порушення Закону, але негативно впливала на конкурентність виборчого процесу. В окрузі №184 на користь кандидата у народні депутати Геннадія Лагути активно функціонує «Благодійний фонд Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!», який має однойменну назву з суб’єктом висування кандидата, політичною партією Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!». Благодійний фонд проводить інтенсивну діяльність в межах території округу, яка включає в себе придбання товарів для виборців округу, організацію офіційних святкувань, будівництво дитячих майданчиків, надання безкоштовної юридичної допомоги тощо. Діяльність здійснюється як представниками фонду, з подальшим звітуванням у соціальних мережах з позитивними коментарями кандидата, так і особисто Геннадієм Лагутою. У випадку особистої передачі товарів, кандидат називає себе представником фонду та меценатом. У ситуації відсутності нормативних положень у Законі України «Про вибори народних депутатів України», які класифікують діяльність благодійних фондів як підкуп виборців (на відміну від Виборчого кодексу України), діяльність фонду і безпосередня участь Геннадія Лагути не має фактичного порушення виборчого законодавства. Даний факт є неприйнятним способом уникнення відповідальності й має негативні наслідки щодо забезпечення принципу рівності прав та можливостей усіх учасників виборчого процесу. Як відомо, Закон України «Про благодійність і благодійні організації» забороняє благодійним організаціям надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації. Проте в усіх публікаціях фонду в соціальних мережах акцентується, що фонд має однойменну з партією назву. Втім, спостерігачі ОПОРИ зафіксували ознаки непрямого підкупу з боку кандидата. Так, 24 вересня в селі Нововоронцовка на заздалегідь анонсованому агітаційному заході кандидата, мешканцям вручили павербанк, смарт-годинник та плазмовий телевізор, разом з призами учасникам вручали пакети з іменем Геннадія Лагути. Крім того, на сцені була наявна символіка партії, яка висувала кандидата та містила банер з його зображенням, а сам захід анонсувався від партії та кандидата, більше того ― сам кандидат виступив на заході. 

Кампанія на Черкащині також характеризувалась випадками благодійної діяльності в агітаційних цілях, більшість якої здійснювалась з боку не зареєстрованих кандидатів. У даному випадку благодійність не могла бути розцінена як підкуп виборців через відсутність набуття суб’єктності окремих кандидатів та передвиборчої агітації, яка юридично розпочинається на наступний день після реєстрації кандидатів відповідною комісією. Дана ситуація спостерігалась із зареєстрованим кандидатом Владиславом Голубом (зареєстрований 24 вересня) та потенційними кандидатами – Юлією Гершун та Іваном Степанцем. Протягом вересня два Культурно-освітні центри Владислава Голуба надавали послуги у вигляді курсів для людей похилого віку, які стосувались фінансової грамотності та роботи зі смартфоном. Також за сприяння кандидата відбувалось встановлення відеокамер спостереження в школах населених пунктів округу. Громадський діяч Іван Степанець у вересні роздавав засоби індивідуального захисту від коронавірусу різним закладам на території округу. У свою чергу потенційна кандидатка Юлія Гершун надала для переможця фестивалю сертифікат на 25 тисяч гривень для переможця VІ-го Канівського міжнародного кінофестивалю.

Крім того, додаткового вивчення з боку правоохоронних органів потребує ситуація з імовірним порушенням з боку Віталія Войцехівського. Так, 26 вересня на сайті Бобрицької громади було зазначено про візит кандидата до громади на День села, де він ідентифікований саме як кандидат, і додатково вказано про подарунок інвалідного візка місцевій родині з боку Віталія Войцехівського. Варто зазначити, що відповідно до виборчого законодавства надання виборцям товарів, що супроводжується згадкою імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Також у соціальній мережі Facebook спостерігачі ОПОРИ фіксували допис з боку мешканки села Домантове, яка висловлює подяку «кандидату у депутати  В.О. Войцехійському за надану величезну допомогу у відновленні будинку після пожежі». Виявлені випадки матеріального стимулювання виборців, імовірно, можуть не відображати масштабу таких зловживань, а тому правоохоронні органи мають вдаватися до перевірки подібних фактів і активних дій з метою відтворення цілісної картини та запобігання серйознішим порушенням. ОПОРА продовжує закликати суб’єктів виборчого процесу утриматись від застосування передвиборчої благодійності у власній кампанії та здійснювати агітацію виключно у законних формах та способах.   

Ознаки застосування адміністративного ресурсу

Окремим ризиком для демократичності виборчого процесу проміжних виборів залишається використання адміністративного ресурсу. У вересні спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки порушення принципу політичної нейтральності окремих органів місцевого самоврядування, що мало ознаки медійного адмінресурсу. В одномандатному окрузі №197, згадка кандидата Віталія Войцехівського в офіційному матеріалі на сайті Бобрицької громади вказує на імовірне порушення виборчого законодавства. Рівність прав та можливостей кандидатів забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування. А при поширенні виборчої інформації органи влади повинні дотримуватись об'єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації. Позиціонування у матеріалі Віталія Войцехівського у якості кандидата може мати ознаки прихованої агітації з боку ОМС, водночас законодавство встановлює, що офіційні повідомлення про дії кандидатів у депутати, які є посадовими особами, не повинні містити коментарів агітаційного характеру. Залучення окремого кандидата під час виборчого процесу до офіційних заходів місцевої влади, може свідчити про заангажованість органу, порушення принципу рівності суб’єктів виборчого процесу та надати виборчі переваги конкретному суб’єкту за рахунок владного статусу та повноважень. Крім того, учасникам свята агітатори Войцехівського у брендованих футболках вручали брендовані повітряні кульки із написом: Команда Войцехівського «Слуга народу». Тут також є ознаки іншого складу порушення, коли йдеться про заборону проведення агітації та розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів під час проведення заходів, організованих органами місцевого самоврядування.  

Так само неприпустимою є ситуація із офіційним залученням коштів партії-суб’єкта на організацію заходу органу місцевого самоврядування. В ОВО №184 у Новій Каховці 25 вересня відбулось святкування Дня міста, спонсором якого виступили Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» і заступник голови обласної ради Геннадій Лагута (зареєстрований кандидат від партії «Нам тут жити!»). Дана інформація також була додатково підтверджена відповіддю від виконавчого комітету міськради на письмовий запит ОПОРИ. Відповідно із виборчим законодавством до політичної реклами належить повідомлення про підтримку партією ― суб'єктом виборчого процесу публічних заходів, разом з тим підтримка може здійснюватися тільки з виборчого фонду. Але, як вже зазначалось, забороняється проведення агітації та розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів під час проведення заходів, організованих органами місцевого самоврядування, а таким органам та їх посадовим особам взагалі заборонена участь в агітації.

Окремо варто зауважити на публічній активності нещодавно зареєстрованого кандидата в ОВО №184, голови Херсонської ОДА Сергія Козира («Слуга народу»). Кандидат активізував свої поїздки до населених пунктів виборчого округу напередодні реєстрації, які супроводжувались участю в публічних заходах, відкритті інфраструктурних об’єктів, зустрічами з мешканцями громад тощо. Втім, спостереження показують, що кандидат позиціонує себе виключно як голова обласної адміністрації, що може надавати йому додаткові переваги для нарощування впізнаваності, популяризації себе як учасника виборів. У даному випадку ключовим критерієм забезпечення рівності суб’єктів є чітке розмежування виконання посадових обов’язків і агітаційної діяльності. Також, у публічній активності кандидата часто акцентується на ініціативах та програмах Президента, а відкриття ЦНАПУ у Новій Каховці Сергієм Козирем відбулось в рамках програми «Велике будівництво». І хоча формальних порушень у активності кандидата не має, ОПОРА неодноразово наголошувала на висновках міжнародних місій та чинних стандартах проведення виборів, відповідно до яких кандидати мають утримуватись від використання фінансованих державою проєктів для отримання виборчих переваг під час виборчого процесу.   

Рекомендації

Верховній Раді України:

  • Удосконалити законодавчу норму щодо невисування політичною партією своїх кандидатів як критерію для анулювання реєстрації, встановивши вимогу щодо необхідності повноцінної і фактичної участі партій (їх кандидатів) у виборчій кампанії протягом десяти років. 

МВС України, Національній поліції України:

  • Забезпечити оперативну перевірку  та належне розслідування фактів реалізації технологій з ознаками незаконного впливу на волевиявлення громадян (зокрема, реєстрація та участь у виборах так званих  «двійників»;  організація публічних заходів, що супроводжуються наданням матеріальної допомоги та послуг виборцям), з подальшим інформуванням громадськості про обставини виявлених правопорушень, ініціаторів та мотиви їхніх дій. 

Виборчим комісіям:

  • Чітко дотримуватися протиепідеміологічних інструкцій щодо проведення виборів в умовах дії карантинних обмежень і вживати всіх рекомендованих заходів, що запобігатимуть ризику захворюваності серед членів комісій та виборців загалом.