Ви знаєте хто ваш міський чи селищний голова? Але не знаєте депутатів своєї місцевої ради та й взагалі не ходите на місцеві вибори? І при цьому вам не подобається категорично все: від того, в якому транспорті ви їздите до розміру сум, які виділяють на ремонти дитячих садків? Восени це можна буде змінити. 25 жовтня на місцевих виборах обиратимуть нові склади обласних, районних, міських, селищних, сільських рад та місцевих голів. Але це будуть абсолютно нові вибори для українців - за новим виборчим законодавством, за новою виборчою системою, із новими бюлетенями, за нового поділу по районах тощо. Давайте розберемось із усіма нюансами.

У день голосування члени дільничної комісії видаватимуть виборцям по чотири бюлетені, бо ми будемо обирати міського (сільського або селищного) голову, депутатів відповідної місцевої ради, депутатів районних та обласних рад. Зовнішній вигляд цих 4 бюлетенів буде різним. Очільників населених пунктів обиратимемо із запропонованих прізвищ, у маленьких населених пунктах із кількістю виборців до 10 тисяч так само поіменно голосуватимемо за депутатів до рад. А до районних та обласних рад отримаємо бюлетені, де треба спочатку підтримати партію в лівій частині бюлетеня, а в правій частині бюлетеня обрати кандидата від цієї партії та вписати його номер, аби допомогти йому або їй обігнати своїх однопартійців у списку та збільшити шанси потрапити до ради. Такі ж двокрокові бюлетені отримають для голосування за міську чи сільську раду виборці, які мешкають в населеному пункті із кількістю виборців 10 тисяч і більше.

Хто зможе балотуватись на цих виборах? До скількох рад одразу може балотуватись одна і та ж людина? Скільки округів буде? Як кандидат може "обігнати" своїх однопартійців у списку? За яких умов відбуватиметься другий тур виборів очільників населених пунктів? Як відбуватимуться вибори до районних рад за нових районів? Чому треба голосувати і за партію, і за кандидата в одному бюлетені? Як виглядатиме новий бюлетень? Чи зможуть проголосувати на місцевих виборах люди, місце проживання яких не збігається з місцем їхньої реєстрації (ВПО, внутрішні трудові мігранти, люди без "прописки")?

Відповіді на всі ці запитання знайдете у восьмому випуску програми «Вибори навиворіт». Дивіться телевізійну прем’єру 29 липня о 22:15 в ефірі hromadske.ua, а 30 липня о 17:15 в ефірі 24 каналу. Онлайн-прем'єра на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Громадянської мережі ОПОРА відбудеться 30 липня о 19:30.

Ведучі – журналісти Наталка Пономарів та Андрій Сайчук. Запрошений експерт – аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут.

Нагадаємо, це вже третій сезон циклу інформаційно-просвітницьких програм про вибори Громадянської мережі ОПОРА. В першому сезоні ми говорили про питання можливості реалізації права голосу, «фейків» на виборах – від псевдоспостерігачів до кандидатів із ознаками технічності, адмінресурсу, підкупу виборців, особистого «піару» політиків на заходах, що були здійснені за кошти державних субвенцій з бюджету, порушення в день голосування, популізму у виборчих програмах, цифрової безпеки на виборах. Другий сезон розкрив особливості дострокових парламентських виборів, як працюють виборчі системи з відкритими та закритими списками, звідки беруться гроші на розміщення реклами, як відбувається кампанія у мажоритарних округах, як формується коаліція. Загалом два сезони програми на обидвох телеканалах-партнерах протягом двох виборчих кампаній подивилось 12 млн глядачів.

Усі сезони програми «Вибори навиворіт» підготовлені завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та можуть не відображати позицію USAID чи Уряду США.