Окружна виборча комісія №119 продовжує працювати четвертий день і розглядати скарги кандидатів, які заявляють про розбіжність у цифрах, які є на сайті Центральної виборчої комісії та їхніми підрахунками. Низка кандидатів пропонує перерахувати голоси на усіх 248 дільницях, бо вважають, що була фальсифікація результатів. Наразі доказів надано не було. 

Станом на 24 липня на 13:30 на сайті Центральної виборчої комісії зазначено, що у виборчому окрузі №119 опрацьовано 100% протоколів. Перемогу отримав кандидат від політичної партії «Європейська Солідарність» Михайло Бондар. За Бондара проголосувало 12 790 осіб. На другому місці кандидат-висуванець від політичної партії «Слуга народу» Орест Кавецький, за якого вовелиявилося 12 650 осіб. Різниця між кандидатами – 140 голосів виборців.

Впродовж усього часу приймання протоколів від дільничних виборчих комісій в ОВК №119 і внесення інформації у систему «Вибори», між двома кандидатами є запекла боротьба. Кожен по черзі обіймає то перше, то друге з мінімальним відривом. Разом з тим відбувається низка подій, а саме, 24 липня на сторінці у соціальній мережі Кавецький публікує допис, що кандидати у народні депутати по 119 виборчому окрузі Орест Кавецький, Олег Шиба, Сергій Івах, Віталій Кравчук, Микола Іщук вимагають перерахунку голосів виборців.

За інформацією ОПОРИ  у заявах, які подали кандидати у народні депутати Віталій Кравчук та Андрій Андрущенко, просять перерахувати результати на 248 дільницях. У документах вказано, що ними «встановлено невідповідність відомостей у протоколах з мокрими печатками  та у відомостях, які  викладені та оголошені під час підрахунку голосів в ОВК». Однак, жодних конкретних фактів чи додатків до заяви, які можуть підтвердити ці факти кандидати не надають.

Кандидат Орест Кавецький також подав скарги в ОВК. За його словами таких звернень – 17. Наприклад, на дільниці №460008 він просить провести повторний підрахунок голосів виборців за участі представників ДВК і представників кандидата Ореста Кавецького. Він мотивує це тим, що «проаналізувавши інформацію, отриману від моїх офіційних спостерігачів, я виявив факти незаконного голосування, що виявляється у різкому підвищенні явки виборців, відображеної у документах за короткий період часу».  Заяви також без жодних конкретних фактів та додатків з підтвердженням інцидентів.

Що має на увазі Кавецький під явкою виборців в короткий період часу, ОПОРА поцікавилася у кандидата. «Ми розуміємо, що люди в селах після церкви йдуть голосувати на вибори. Тих заяв було 17, я всіх на пам'ять не можу вивчити», - розповів кандидат у народні депутати Орест Кавецький.

На уточнююче запитання щодо конкретних фактів порушень він додав: «Ми збираємо факти. Є недовіра голові ОВК, який конкретно працює на пана Михайла Бондара, і члени ОВК. По 17 дільницях Радехівщини було з 5-6 перекидок голосів. Біля 1000 голосів сфальсифікували. Пів 12 закінчали засідання було озвучено технічний перерив, було опрацьовано 91 % протоколів, де ми йшли з розривом з Бондаром в 400 голосів, де ми були першими. Пів 4 ранку, коли все було заблоковано, коли вся охорона стояла надійшла в ЦВК інформація, що опрацьовано 96, 5%. Де ми з розривом зменшилося в 50 голосів».

У ніч з 22 на 23 липня близько 00:00 члени комісії справді проголосували за пропозицію голови, оголосити технічну перерву, оскільки не має у приміщенні представників ДВК від яких могли б приймати документи. Одразу в зал, де засідає ОВК №119 зайшли довірена особа кандидата від «Європейської Солідарності» Михайла Бондара, народний депутат 8 скликання від «Народного Фронту» Микола Величкович, учасник бойових дій Володимир Правосудов (псевдо «Штурм») і кандидат Михайло Бондар. Представники Бондара зазначили, що комісія не може оголошувати перерву і попросили звірити оригінали протоколів від ДВК із власними підрахунками. Голова ОВК, отримавши погодження дій від ЦВК, погодився показати протоколи з результатами голосування.

Поки одні члени ДВК готували протоколи для звірки, інші давали пояснення поліції щодо ситуації з оголошенням перерви у роботі окружної виборчої комісії.

До окружної виборчої комісії також приїхав із своїми представниками кандидат Орест Кавецький. Він хотів залишити в нічний час у приміщенні окружної виборчої комісії своїх представників, але правоохоронці не дозволили. Натомість, коли голова ОВК мав уже протоколи для звіряння, Бондар відповів, що «можливо не сьогодні, бо їм в штабі потрібно перерахувати голоси».

Громадянська мережа ОПОРА попросила цю ситуацію пояснити Михайла Бондара. На що він відповів: «Ми вели паралельний рахунок, бачили, які дільниці, де ми маємо плюси, де ми маємо мінуси. Ми все відслідковували. На час закриття залишалося 12 дільниць, які треба було внести. Почали члени ОВК розповсюджувати, що ми аналізуємо, що ми маємо зріз і що Бондар в кінцевому результаті програє 300 голосів. Такого не може бути, ми ведемо паралельно підрахунок і ми думали вимагати перевірки. Ми приїхали на ОВК, подивитися, що там відбувається. Я сказав, що ми повернемося в штат проаналізуємо ще 12 дільниць і чітко будемо розуміти що і як».

Зазначимо, що 22 липня також і політична партія «Слуга народу» опублікувала інформацію про оскарження результатів у різних округах, де зокрема і зазначено 119 виборчий округ на Львівщині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)