Передвиборча боротьба за пост Одеського міського голови розпочалася активно та у квітні 2014 р. супроводжувалася низкою порушень. Основною тенденцією місцевих виборів у Одесі стала передчасна агітація потенційними кандидатами, які на той час ще не пройшли процедуру офіційної реєстрації. Разом з тим, були зафіксовані випадки псування агітаційних білбордів кандидатів, появи друкованої продукції з ознаками чорного PR, неявного підкупу виборців, участі у агітаційних заходах працівників бюджетних сфер і чиновників. Окрім того, мало місце непрозоре формування складу районних ТВК в місті Одеса, організоване міською територіальною виборчою комісією.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

Склад Одеської міської територіальної виборчої комісії залишився практично без змін з 2010 року. Члена комісії від Української партії В. Чегодаєва замінили Ю. Борщенком, який у 2010 р. був довіреною особою Є. Гурвіца, кандидата на пост міського голови. Члена комісії від «Батьківщини» І. Гинку замінили на К. Гусарову, до того ж з комісії пішов О. Жильцов від партії «Реформи і порядок», якого не було замінено новим членом комісії від цієї політичної сили. Таким чином, склад комісії зменшився з 18 до 17 осіб, а змінилися лише два її члени. Загалом, до складу комісії входять по 3 члени комісії від ПАРТІЇ РЕГІОНІВ (зокрема голова комісії О. Ахмеров), Комуністичної партії України (в тому числі секретар комісії В. Карташова), Народної Партії та Політичної партії «Європейська партія України», а також по 1 представнику від Української соціал-демократичної партії (заступник голови комісії), Української партії, політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», СДПУ(о) та Прогресивної соціалістичної партії України. Прикметно, що голова комісії та її секретар на виборах 2012 р. були довіреними особами тоді ще кандидата в народні депутати Геннадія Труханова, який зараз балотується на посаду міського голови Одеси.

18 квітня 2014 р. міська територіальна виборча комісія непрозоро сформувала склад районних ТВК в місті Одеса. Під час проведення жеребкування з формування районних в місті Одеса ТВК номери були поміщені в конверти, які просвічувались, самі конверти відрізнялися один від одного, листи, з яких зачитувалися імена «переможців» не були оприлюднені, а на вимогу присутніх на засіданні представників ЗМІ показати документи, голова комісії О. Ахмеров відповів відмовою. У той самий час на засідання міської ТВК допускаються усі особи, які мають на це право згідно із законодавством, про засідання ТВК повідомляється на сайті Одеської міської ради, там же публікуються постанови ТВК.

Органи місцевого самоврядування достатньо ефективно виконують свої обов’язки під час організації виборів.

Активність кандидатів та ведення передвиборчої агітації

Передвиборча діяльність низки претендентів на посаду мера Одеси розпочалася з порушення термінів, передбачених законодавством на проведення агітації, іншими словами, ще до того, як вони були зареєстровані офіційними учасниками виборів. Окрім того, були зафіксовані поодинокі випадки інших порушень виборчого законодавства. Найбільшу агітаційну активність протягом квітня проявили Г. Труханов та Г. Чекіта.

Г. Труханов розпочав активну агітаційну кампанію задовго до своєї офіційної  реєстрації кандидатом. Зокрема, від його імені розповсюджувалися листівки, розміщено багато білбордів, є агітаційні намети, в яких проводився збір підписів на підтримку «кандидата в мери Геннадія Труханова», який на той час такого статусу ще не мав. Окрім того, Г. Труханов активно проводить зустрічі з виборцями, а також використовує власні медіа-ресурси – телеканали «Глас» та «Страна Советов», Інтернет-видання «Одессит». Ці медіа-ресурси практично перестали інформувати про поточні події міста та області та присвячують майже усі інформаційні випуски висвітленню діяльності Г. Труханова.

21 квітня відбувся мітинг, на якому Г. Труханов оголосив про своє висунення на пост міського голови. За інформацією багатьох місцевих ЗМІ, більшість учасників мітингу були працівниками комунальних і бюджетних установ та брали участь у цьому заході у примусовому порядку. Як доказ може розглядатися факт того, що на мітингу голова Приморської адміністрації виконавчого комітету Одеської міської ради С. Осауленко зі сцени активно агітувала за Г. Труханова, позиціонуючи себе саме як посадовця, а самих учасників заходу привозили централізовано на автобусах, було розбито на невеликі групки, керівники яких перевіряли учасників за списками. Окрім того, Г. Труханов відкрив як мінімум три нові приймальні в місті, у яких виборцям надають офтальмологічні консультації та дарують окуляри, що може розцінюватись як непрямий підкуп виборців.

Г. Чекіта також активно розміщував свої білборди і проводив зустрічі із виборцями. При цьому, ще задовго до своєї реєстрації політик замовив на 7 телеканалі двохвилинний агітаційний ролик. Вадим Чорний розмістив свою агітацію на міських маршрутних таксі. С. Фабрікант ще до того, як була зареєстрована кандидатом на посаду міського голови,  на білбордах розмістила привітання одеситам з Днем визволення міста. Е. Гурвіц використовує підконтрольні йому медіа-ресурси телеканал «Круг» та Інтернет-портал «Взгляд из Одессы» для висвітлення дій нинішнього керівництва міста та нагадування позитивних аспектів діяльності Е. Гурвіца під час його роботи на посаді Одеського міського голови.

Інші кандидати на пост міського голови ще не розгорнули повноцінну агітаційну діяльність.

Активну роботу ведуть виборчі штаби Г. Труханова та Е. Гурвіца. Штаб Г. Труханова очолює О. Іщенко (керівник юридичного департаменту Одеської міської ради) та І. Чижевський (депутат обласної ради). Більшість агітаційного активу цього кандидата складають активісти підконтрольних міських громадських організацій, в тому числі й ветеранських. Штаб Е. Гурвіца очолює А. Юсов, голова одеського осередку партії «УДАР». Актив штабу складається з активістів партії в Одесі.

Повноцінного доступу до адміністративного ресурсу не має жоден з кандидатів. Зокрема, вже дві спроби переобрати секретаря міської ради, пов’язаного з Г. Трухановим, провалилися. Переобрання секретаря міської ради буде означати втрату впливу кандидата Г. Труханова у Одеській міській раді.

У Одесі мали місце й деякі факти передвиборчої контрагітації. Деякі білборди Г. Труханова подекуди вимащені у фарбі. З’явилися дописи на парканах, які асоціюють вибір «за» Г. Труханова з проросійським вибором. В Суворівському районі м. Одеса від імені Союзу Анархістів розповсюджуються листівки з «чорним» PR проти Е. Гурвіца.

Більшість одеських ЗМІ поки що зберігає відносну збалансованість у висвітленні місцевої виборчої кампанії. На противагу, медіа-ресурси, пов’язані з Г. Трухановим, ведуть відкриту агітацію за цього кандидата, а ЗМІ, пов’язані з Е. Гурвіцем, висвітлюють останнього лише в позитивній тональності на протиставленні з діючими очільниками міста.