Громадянська мережа ОПОРА на основі статистично обгрунтованої кількості виборчих дільниць продовжує стежити за якістю дотримання виборчих процедур на позачергових виборах харківського міського голови та проміжних виборах народних депутатів України в ОВО №184 (Херсонська обл.) та ОВО №197 (Черкаська обл.)

Спостерігачі ОПОРИ констатують відсутність масових порушень виборчих процедур з боку членів ДВК та інших суб’єктів виборчого процесу у період між 16:00 та 20:00. Окремі інциденти стосувалися типових для сьогоднішнього дня голосування порушень, але їх інтенсивність була низькою. ОПОРА відзначає відсутність черг виборців у приміщеннях для голосування на момент закриття дільниць у двох округах та місті Харкові.

Позачергові вибори харківського міського голови

У період від 16:00 до 20:00 на виборчих дільницях Харкова порушення виборчого законодавства були поодинокими. Факти демонстрації виборцями заповнених бюлетенів, інциденти з видачею бюлетенів без належних документів або інших законних підстав, фотографування виборчих бюлетенів були виявлені на 1,37% виборчих дільниць. На жодній із дільниць у цей період не зафіксовано незаконного вкидання виборчих бюлетенів. 

Спостерігачі ОПОРИ оцінили наявність черг виборців, які перебували в приміщенні для голосування на момент закриття і, відповідно до законодавства, мали право отримати виборчі бюлетені. На 100% виборчих дільниць, охоплених спостереженням, таких черг не було.

Проміжні вибори народних депутатів України в ОВО №184 та №197

Факти демонстрації виборцями заповнених виборчих бюлетенів зафіксовані на 0,74% дільниць в ОВО №197 (Черкаська обл.). Такої ж інтенсивності були порушення щодо фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів (0,74% дільниць). Більш актуальними для округу в цей проміжок часу були порушення порядку видачі і отримання виборчих бюлетенів — 2,96% дільниць.

Між 16:00 і 20:00 на виборчих дільницях ОВО №184 Херсонської області інтенсивність порушень виборчих процедур була низькою. У цей період не було виявлено спроб незаконного отримання виборчих бюлетенів. Натомість на 1,37% дільниць виборці намагалися демонструвати свої заповнені бюлетені.

В обох округах не зафіксовано інцидентів із ознаками незаконного вкидання бюлетенів до скриньки для голосування (пачками).

За даними спостерігачів, на жодній виборчій дільниці ОВО №184 та №197 на момент завершення голосування не було черг виборців, які б перебували у приміщенні для голосування. 

ОПОРА закликає членів ДВК та інших суб’єктів виборчого процесу забезпечити належні умови для спостереження за підрахунком голосів, уникаючи будь-яких перешкоджань законній діяльності спостерігачів.

Максимальна похибка дослідження для виборів в Харкові становить 3,6%, для проміжних виборів народного депутата в ОВО №184 (Херсонська обл.) — 3,8%, в ОВО №197 (Черкаська обл.) дослідження охоплює спостереженням повністю всі дільниці округу.