Окружна виборча комісія округу №164 Тернопільської області одна з перших в Україні завершила прийняття протоколів від дільничних виборчих комісій про результати підрахунку голосів виборців 21 квітня. Про організацію роботи цієї та інших ОВК області, про типові та не типові помилки у протоколах ДВК дізнавалися спостерігачі ОПОРИ.

В окрузі №164 знаходяться 308 виборчих дільниці. Цей округ з центром в місті Збараж, за кількістю дільниць, найбільший в Тернопільській області і в трійці найбільших округів України. Тим не менш, ОВК №164 до 5 години ранку 22 квітня вже прийняла всі протоколи ДВК та Центральна виборча комісія завершила опрацювання електронних протоколів з цього округу.

23 квітня голова та два члени ОВК №164 здали Центральній виборчій комісії підсумковий протокол про результати підрахунку голосів виборців у межах відповідного округу в день повторного голосування і перші примірники протоколів ДВК.

ОПОРА розпитала у голови ОВК №164 Віталія Круцька про процес прийняття протоколів ДВК їхньої комісією та попросила поділитися лайфхаками в організації цього процесу. Він розповів, що така продуктивність була зумовлена низкою факторів і значна частина роботи була проведена напередодні дня голосування, на навчальному семінарі для членів дільничних виборчих комісій.

«Ми націлювали дільничні виборчі комісії, що відразу після підрахунку голосів вони невідкладно все пакують і транспортують до ОВК», - сказав Віталій Круцько. Він пояснив, що часто ДВК, порахувавши швидше бюлетені, все ж чекають до 24 години, щоб отримати оплату за дві доби роботи. З його слів стало зрозуміло, що ОВК роз’яснила членам ДВК, що вони можуть раніше здати протоколи, а тоді повернутися на дільниці і завершити інші процедури, такі як погашення невикористаних протоколів. «Таким чином о 20 годині 40 хвилин до ОВК приїхали вже перші комісії із маленьких дільниць», - додав голова ОВК.

Також, опираючись на досвід з першого туру виборів і знаючи, які типові помилки робили ДВК в своїх протоколах, ОВК №164 на навчанні для членів ДВК на основі зразка протоколу пояснила кожен його пункт. Загалом на цій ОВК, за словами її голови, нараховується до 8 уточнених протоколів.

«Минулого разу було багато комісій, які їхали на уточнення через помилки в протоколі. Вони плутали бюлетені, які визнані не дійсними і ті, які не підлягають врахуванню. Також чомусь не розрізняли кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці і кількість виборців, що взяли участь у голосуванні в приміщенні для голосування», - зауважив Віталій Круцько.

Щодо унікальних випадків під час прийому протоколів ДВК окружними виборчими комісіями, то голова округу №163 Наталія Пікіна розповіла спостерігачам ОПОРИ про те, що в протоколі однієї ДВК у графі «заступник голови» були вписані прізвище та ім’я, хоча у керівному складі утворених ДВК для проведення повторного голосування такої посади не було. ЦВК призначала лише голову комісії та секретаря.

Спостерігачі ОПОРИ в окрузі №166 стали свідками ситуації під час передачі протоколів до ОВК, коли одна ДВК допустила помилку в своєму протоколі і члени ОВК зобов’язали скласти «Уточнений». На що члени ДВК повідомили, що вже погасили решту невикористаних протоколів. Пізніше голова ОВК №166 Венерія Решетинська сказала спостерігачці ОПОРИ, що ситуацію вдалося вирішити, оскільки не всі бланки невикористаних протоколів були погашені на цій дільниці і ДВК склала протокол із відміткою «Уточнений».

ОПОРА нагадує, що 22 квітня Центральна виборча комісія завершила опрацювання електронних протоколів окружних виборчих комісій Тернопільської області. Кандидатом, який набрав більшу кількість голосів в регіоні, є Володимир Зеленський. Він переміг Петра Порошенка з відривом меншим 4% голосів.

Володимир Зеленський лідирує у трьох територіальних виборчих округах області №164,166 і 167. За нього в окрузі №164 проголосували близько 56,1% виборців, в окрузі №166 – 51,2% і в окрузі №167 – 53,6%. В двох інших округах переміг Петро Порошенко. 49,3% виборців округу №163 і 51,7% округу №165 віддали свій голос за чинного Президента.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)