У Чернігівській області за трьома повідомленнями ОПОРИ щодо ймовірних порушень виборчого процесу поліція склала та відправила до суду 2 протоколи про адміністративні правопорушення. За ними навіть вже винесено постанови суду. Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували діяльність правоохоронних органів та судові рішення щодо порушення виборчого законодавства під час виборчої кампанії у Чернігівській області.

Впродовж січня в Чернігівській області представники ОПОРИ подали 3 заяви до правоохоронних органів з приводу розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації на білбордах з порушеннями виборчого законодавства. На рекламних щитах не було відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника, як того вимагає ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України». Три заяви про адмінпорушення протягом одного місяця – це небагато, особливо у порівнянні з іншими регіонами, однак цікавим є результати розгляду даних заяв місцевими відділами Національної поліції в різних районах області.

Так, щодо заяв, поданих у Чернігові, листами №116/124/48/10/2019 від 28.01.19 та №222/124/48/10/2019 від 01.02.2019 Чернігівський відділ поліції повідомив, що в ході перевірки встановлено розповсюджувачів зовнішньої реклами, в діях яких вбачаються ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відносно них складено адміністративні протоколи за вищевказаною статтею, а за результатами проведеної перевірки прийнято рішення відповідно до вимог чинного законодавства. Матеріали справи передано до Деснянського районного суду Чернігова.

Деснянський районний суд Чернігова, Постановою у справі №750/1301/19 зазначив, що, в протоколі про адміністративне правопорушення відсутнє посилання на місце вчинення адміністративного правопорушення, а лише зазначено загальною фразою «білборди м. Чернігова»; не зазначено час вчинення правопорушення; відсутні відомості, які б вказували, що уповноваженим органом виявлено саме агітаційний матеріал, що стосується виборчого процесу; не зазначені норми виборчого законодавства України, які було порушено, зокрема не вказано, які саме вихідні дані мали бути на таких друкованих матеріалах, у зв'язку чим матеріали підлягають поверненню для належного оформлення.

У справі №750/1184/19 матеріали про адміністративне правопорушення передбачене ч. 2 ст. 212-13 КупАП, також повернули на доопрацювання. Це пов’язано з тим, що протокол про адміністративне правопорушення серії ГР №103068 від 23.01.2019 не відповідає вимогам ст. 256 КУпАП, оскільки у протоколі не конкретизовано викладено суть правопорушення, зокрема: не вказано час, спосіб розповсюдження агітаційних матеріалів та в ході якого виборчого процесу, не зазначено свідків правопорушення, їх анкетні та адресні дані.

Цікавою є ситуація щодо розгляду звернення до Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області з приводу аналогічного порушення – розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації на білбордах без необхідних вихідних даних. За результатами перевірки заявника повідомлено, що ознаки кримінального правопорушення відсутні, та розгляд матеріалів працівниками Прилуцького ВП ГУНП закінчено.

За результатами аналізу розгляду порушень, пов’язаних із виборчим процесом на Чернігівщині, можна констатувати, що недосконале оформлення адміністративних протоколів поліцією стало причиною того, що справи по суті судом не розглядалися. Крім того, відсутній єдиний підхід до застосовування норм Закону України «Про вибори Президента України».

Представники ОПОРИ готові поділитися своїм досвідом у сфері виборчих правопорушень задля ефективного реагування та притягнення винних осіб до відповідальності.

Всього, за інформацією Головного управління національної поліції у Чернігівській області, станом на 25 лютого поліція отримала 78 повідомлень про ймовірне порушення виборчого законодавства. Відносно 2 фактів представниками поліції складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення. Відкрито десять кримінальних проваджень. Щодо інших випадків інформація не підтвердилася.

 
Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області


Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project