Напередодні виборів кожне свято для кандидатів – привід ще раз нагадати про себе виборцям. Хтось використовує нагоду безпосередньо для агітації, а хтось – для власного піару. Не став винятком і День захисника України, про що, зокрема, свідчать сторінки в мережі Facebook кандидатів у депутати Київської міської ради.

Аналізуючи дописи кандидатів у депутати Київради, які вони розмістили у Facebook з нагоди Дня захисника України, який святкуємо в день релігійного свята Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем українського козацтва, можемо виокремити кілька типів активностей: власне агітація; свята для дітей, що супроводжувалися агітацією; допомога воїнам і вшанування пам’яті полеглих (з обов’язковим афішуванням назв добросердих політичних сил чи хоча б транслюванням їхніх упізнаваних гасел) і, нарешті,  поширення вітальних листівок з партійними логотипами.

Безпосередньо для агітації використала свято кандидатка в депутати від партії «УДАР» Наталія Джулай: «А ми з командою зустрічаємося з людьми, вітаємо зі святами, спілкуємося, фіксуємо проблеми та маємо надію і віру на те, що все подолаємо та вирішимо!» – написала вона на своїй сторінці в Facebook. На фото, які оприлюднила кандидатка, видно партійну символіку на кульках, банері, масці. Крім того, у дописі використано пов’язані з виборами хештеги: #ОбираєшКличкаВіталія_підтримайУДАР_та_ДжулайНаталію, #Кличко_мер #Удар #Удар_Поділ, #Команда_Кличка.

Свята для дітей завжди були популярними – як в кандидатів, так і у виборців. І хоча очевидним є той факт, що діти не обирають, багато кандидатів докладають зусиль, щоб добрим ставленням до малечі (а ще солодкою ватою, повітряними кульками та аніматорами) заслужити напередодні виборів додаткові бали в очах їхніх батьків та інших родичів.

Так, до прикладу, в Солом’янському районі Києва кандидат у депутати міської ради від партії «Слуга народу» Олександр Степенко святкував День козацтва в сквері Мартиросяна. «Разом з малечою та мешканцями нашої Солом’янки ми влаштували свято з атракціонами, конкурсами та солодкою ватою. Отримав велике задоволення від зустрічі та особистого спілкування з всіма хто долучився до свята!» – написав кандидат на своїй сторінці в Facebook.

На відео та фото, які оприлюднив Олександр Степенко, видно, що кандидат власноруч робить солодку вату для дітей. Однак у сквері не лише святкували, але й агітували, про що свідчать листівки кандидата та екран із його зображенням і номером у виборчому бюлетені, які також добре видно на світлинах.

Фото зі сторінки у Facebook Олександра Степенка

Ганна Федорець, яка балотується до Київради від партії «Перемога Пальчевського», День захисника України святкувала у Парку партизанської слави в брендованому партійною символікою одязі. Як видно з фото на сторінці Ганни Федорець, вона побувала на дитячому святі, де малюків розважала аніматорка. «Чудове свято  присвячене Дню Покрова та Дню Захистиника України залишило нам не тільки ці чудові фото, але й незабутні емоції! Дякую всім хто прийшов  та розділив це свято!» – поділилася емоціями кандидатка.

Кандидат у депутати Київради від партії «Голос» Вадим Васильчук розмістив на своїй сторінці відео святкування, ймовірно, організованого самим кандидатом, у Дарницькому районі. Здебільшого розваги зацікавили дітей. Про це свідчить ролик, в якому помітно багато партійної символіки (банери кандидата в оформленні сцени, сумка з логотипом, брендовані фото). Завершується ролик агітаційною заставкою.

Власне, такого способу сподобатися виборцю немає в переліку законодавчих заборон, та все ж слід нагадати кандидатам про норму виборчого законодавства, яка забороняє надання виборцям товарів і послуг, що супроводжується агітацією. Бо тоді вже йтиметься про підкуп виборців.

Ще один формат активностей з нагоди свята, який зафіксувала ОПОРА, – політичний піар.  Деякі з кандидатів цього дня ще раз нагадали про себе та політичну силу, яку представляють: хтось розповів про свої добрі справи, а хтось просто поширив вітальну листівку з партійним логотипом.

Кандидатка у депутати Київради від партії «УДАР» Ольга Валєєва 14 жовтня прозвітувала на своїй сторінці у Facebook про поїздку на Схід. «Від фонду «Солом'янський» та команди «Удар» Віталія Кличка передали трохи речей для покращення умов життя на передовій. Скоро підуть дощі та стане холодно тому така допомога не завадить», – зазначила Ольга Валєєва, а також виклала кілька фото, що рясніли партійною символікою.

Заступник голови КМДА Вячеслав Непоп, який також балотується у депутати Київської міської ради від партії «УДАР», у День захисника України відвідав «підшефну» благодійному фонду «Солом'янський» 101 ОБрО ГШ ЗСУ. Переказав хлопцям і дівчатам вітання від мера Віталія Кличка і привітав від себе особисто». А відтак використав візит до військових для агітаційного ролика партії «УДАР», у якому, зокрема, зазначив: «Ще з 2014 року столична влада, мер Києва та я особисто, підтримували наших військових та їх родини і досьогодні підтримуємо атовців матеріальною допомогою. Разом з вами ми вшанували пам’ять загиблих вашої бригади, побудувавши меморіальний комплекс «Алея слави 101 бригади».

У цьому випадку згадування посадовцем і одночасно кандидатом досягнень столичної влади для політичної реклами напередодні виборів може мати ознаки застосування адміністративного ресурсу, позаяк кандидатам, які займають посади в органах виконавчої влади, заборонено використовувати для агітації ресурси за місцем роботи. Така заборона визначена у частині 12 статті 57 Виборчого кодексу України.

Кандидатка в депутати до Київської міської ради Ольга Краско поширила допис зі сторінки користувача Олексія Петрова про те, що вона «вирішила діяти з користю не тільки для передвиборчого процесу, а у першу чергу з користю для тих, хто вже сьомий рік тримає небо для країни!» Сама ж кандидатка написала: «Плетемо покрова для наших захисників, передаємо частинку тепла і любові нашим хлопцям на фронт».

Низка інших кандидатів, на чиїх сторінках у Facebook ОПОРА виявила згадки про свято, були небагатослівними. Наприклад, чинний депутат Київської міської ради та кандидат у депутати цієї ради від партії «Європейська солідарність» Тарас Криворучко розмістив з нагоди свята на своїй Facebook-сторінці вітальну листівку з партійною символікою. Так само листівкою, але використавши партійне гасло в хештегу до допису (#завжди_з_киянами), привітав киян у соцмережі кандидат від партії «УДАР» Віктор Брагінський. Депутатка і кандидатка від партії «Єдність Олександра Омельченка» Ольга Веремеєнко також поширила листівку з партійною символікою.

Загалом використання святкових дат як приводів для агітації та піару – явище поширене, зокрема й з-поміж кандидатів до Київради. Утім важливо, щоб усі акції та ініціативи кандидатів з нагоди визначних дат відбувалися з дотриманням виборчого законодавства та принципів рівних і чесних виборів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.