1 вересня у День знань потенційний кандидат у депутати на місцевих виборах-2015 Володимир Ковальчук відвідав Здолбунівські ЗОШ №2, №6 та №7. Під час урочистої лінійки у Здолбунівській ЗОШ №2 (гімназія) потенційний кандидат подарував закладу проектор, а ЗОШ № 7 - принтер «3 в 1».

До моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи реєстрації кандидата на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії зі сторони потенційних кандидатів є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону. Проте, після офіційної реєстрації кандидата такі дії з його сторони будуть мати ознаки підкупу виборців.

Відповідно до ч.4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Нагадаємо, що в Україні введена кримінальна відповідальність за підкуп виборців. Відповідно до ч.3 ст. 160 ККУ здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Того ж дня, 1 вересня, рівненські ЗМІ «Рівне Вечірнє» та «ОГО» на власних веб-сайтах опублікували два ідентичних за змістом та назвою матеріали про цю подію. Матеріал на сайті газети «Рівне Вечірнє» підписано Максимом Ющишиним, а на сайті газети «ОГО» – «Спеціально для OGO.ua». Згідно ч. 3 ст.9 ЗУ «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Оскільки, у «Рівне Вечірнє» та «ОГО» вищезгадані матеріали не були марковані як «реклама», то такі матеріали можна вважати «джинсою» (прихована реклама, замовні матеріали, які видаються за звичайні журналістські матеріали).

Стаття на сайті газети "ОГО":

2 09 OGO

2 09 OGO2

Стаття на сайті газети "Рівне вечірнє":

2 09 Rivno vechirne

2 09 Rivno vechirne2

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що зі стартом виборчої компанії, яка відповідно до закону про місцеві вибори офіційно розпочинається 5 вересня, усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі (ч.8 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори»).

Нагадаємо, що напередодні 1 вересня ОПОРА повідомляла, що Володимир Ковальчук вже відзначився «благодійністю». Через громадську приймальню потенційного кандидата мешканці міста Здолбунова, які є батьками школярів та студентів, могли отримати допомогу до першого вересня. Для цього, потрібно було прийти до приймальні, назвати своє прізвище та контактний телефон, вказати у якому класі вчиться дитина, а також зазначити необхідну кількість та перелік шкільного приладдя та канцтоварів. Далі з приймальні обіцяли зателефонувати та сказати коли і де забрати допомогу.

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.