Значна кількість потенційних кандидатів і партій здійснили фальстарт виборчої кампанії, розпочавши активно рекламувати свою діяльність у ЗМІ, на носіях зовнішньої реклами, через соціальні акції та діяльність благодійних фондів задовго до офіційного старту виборчої кампанії 5 вересня, що порушує принцип рівності можливостей. З іншого боку, ЦВК із дотриманням законодавчих строків і процедур утворила 640 відповідних виборчих комісій по всій країні, окрім АР Крим і частини територій Донецької та Луганської областей. Як виявилося, типовим членом територіальної виборчої комісії є жінка 47 років, яка представляє БПП, ВО «Батьківщину», «Опозиційний блок», Радикальну партію чи «Народний фронт».

 

На старті місцевих виборів 2015: звіт за результатами громадського моніторингу ОПОРИ

 

6 вересня завершився процес формування складу територіальних виборчих комісій (ТВК), що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів. ЦВК із дотриманням законодавчих строків і процедур утворила 640 відповідних ТВК по всій Україні, окрім як у Автономній Республіці Крим, а також на частині територій Донецької та Луганської областей. 29 серпня на підставі подань Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій ЦВК встановила неможливість проведення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року до 91 місцевої ради Донецької області та 31 місцевої ради Луганської області.

Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ, відзначає: «За результатами жеребкування та розгляду подань від 6 парламентських партій найбільшу кількість представників в територіальних виборчих комісіях отримали представники «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (1730 особи), Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» (1688 осіб), «Опозиційного Блоку» (1362 особи), Радикальної партії Олега Ляшка (1315 осіб) і «Народного фронту» (1199 осіб)».

0 start mistsevykh vyboriv 1 

В абсолютних цифрах найбільшу кількість керівних посад в територіальних виборчих комісіях отримали партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (335 осіб), Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (285 осіб), «Народний Фронт» (246 осіб), «Опозиційний Блок» (227 осіб) і Радикальна Партія Олега Ляшка (197 осіб).

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут зауважує: «Співвідношення отриманих партіями керівних посад до загальної  кількості їхніх представників в ТВК в середньому складає 23% (обрахунки проводилися по 20 партіях, які отримали найбільше представництво в складі ТВК).  Партія «УДАР» отримала найбільшу кількість керівних посад у співвідношенні до її загального представництво в складі ТВК – 34%. Партія «Відродження» і «Наш Край» –  мають 32% і 31% відповідно». 

0 start mistsevykh vyboriv 2 

 

Аналізуючи якісний склад сформованих ЦВК територіальних виборчих комісій слід відмітити, що жінок у виборчих комісіях більше, ніж чоловіків: це співвідношення склало 74,5% до 25,5%. На останніх місцевих виборах цей показник складав 68% до 32%. В розрізі областей найбільшим співвідношення жінок до чоловіків є в Херсонській (82% до 18%) та Кіровоградській (80% до 20%) областях, найменше в місті Києві (55% до 45%) та Закарпатській області (58% до 42%). Переважаючою є частка жінок в керівному складі ТВК: серед голів комісій жінок 71%, серед заступників голів 69%, секретарів – 87%.  

Середній вік членів ТВК складає 47 років. У розрізі областей найменший середній вік членів ТВК у Києві (41 рік), найбільший (51 рік) -  у Херсонській області. В партійному розрізі наймолодшими в ТВК є представники партії «Громадський рух «Народний контроль» (середній вік – 40 років), найстаршими члени ТВК від партії «Нова держава» (середній вік – 58 років).  

0 start mistsevykh vyboriv 3

Значна кількість потенційних кандидатів і партій розпочали активно рекламувати свою діяльність у ЗМІ, на носіях зовнішньої реклами, через соціальні акції та діяльність благодійних фондів задовго до офіційного старту виборчої кампанії 5 вересня, що порушує принцип рівності можливостей. Також початок навчального року і спричинена цим суспільна увага до проблем дітей та молоді стали приводом для суттєвої «благодійної» активності потенційних кандидатів, зокрема на Рівненщині, Одещині, Хмельниччині, Києві та у Волинській області. Не дивлячись на те, що законодавство забороняє проведення агітації до передбачених строків, саме визначення передвиборної агітації звільняє від практичних наслідків  тих, хто розпочинає працювати із виборцями до офіційної реєстрації кандидатами. 

Громадянська мережа ОПОРА відзначає, що в умовах послаблення консолідованої суспільної уваги до виборів в окремих громадах існує перспектива посилення зловживань адміністративними ресурсами і їхнього впливу на перебіг локальних передвиборчих кампаній. Наявність різнопланових місцевих політичних інтересів, нерідко маловідомих для широкого загалу, створюватиме передумови для поєднання проявів підкупу виборців із зловживаннями адміністративним ресурсом, що проявлятиметься у використанні місцевих бюджетних коштів та ресурсів  для матеріального стимулювання виборців на підтримку окремих кандидатів і партій.

 

На старті місцевих виборів 2015: звіт за результатами громадського моніторингу ОПОРИ

 

За коментарями звертайтеся: Ольга Айвазовська, 063 617 97 50

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.