За даними ОПОРИ, які були отримані зі статистично репрезентативної кількості виборчих дільниць, 85,6% ДВК розпочали підготовчі засідання не раніше як за 45 хвилин до початку голосування, забезпечуючи спостерігачам та іншим суб’єктам виборчого процесу можливість контролювати процедури підготовки виборчих дільниць до початку голосування. Раніше 07:15 розпочали підготовчі засідання 14,4% ДВК. Недотримання ДВК законодавчих вимог щодо належного часу для проведення підготовчих засідань у день голосування негативно впливає на можливості суб’єктів виборчого процесу фіксувати кількість виборчих бюлетенів на дільниці, оглядати виборчі скриньки та підписувати контрольний лист, які опускаються до відповідних скриньок.

2017 OTG Graph 2 UKR

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували наявність належного кворуму під час проведення членами ДВК підготовчого засідання. На 100% виборчих дільниць, які включені до репрезентативної вибірки ОПОРИ,  у підготовчому засіданні взяли участь більше половини членів ДВК від складу відповідної комісії. Майже 6% ДВК не вели протокол підготовчого засідання ДВК.

Зафіксовано відкриття  1,7% виборчих дільниць пізніше 08 год., що було пов’язано із проблемами в організації голосування. Натомість 98,3% виборчих дільниць відкрилися вчасно.

Спостерігачі на 98,3% виборчих дільниць мали можливість повноцінно спостерігати за підготовчими засіданнями ДВК та початком голосування, у поодиноких випадках ці можливості були обмежені.

Із моменту відкриття виборчих дільниць до спостерігачів ОПОРИ надходить інформація про помилки у текстах виборчих бюлетенів або факти їхнього неналежного виготовлення (Житомирська, Херсонська, Харківська, Черкаська обл.). Спостерігачі ОПОРИ активно слідкують за вирішенням проблем із виборчими бюлетенями і будуть деталізовано інформувати ЗМІ після перевірки відповідних фактів. Крім цього, деякі ТВК були змушені передруковувати виборчі бюлетені безпосередньо перед днем голосування (наприклад, у Карашинській ОТГ Корсунь-Шевченківського району Черкаської області).

Наявність помилок у виборчих бюлетенях щодо зареєстрованих кандидатів може негативно вплинути на загальну легітимність виборів.

Окремі ДВК, як засвідчують спостерігачі ОПОРИ, неналежним чином забезпечували охорону виборчих бюлетенів до початку голосування. Напередодні дня голосування спостерігачі повідомляли про недостатньо ефективну комунікацію поліції та ТВК з питань охорони виборчих бюлетенів.

Graph 3 Gif UKR