За даними Державного реєстру виборців станом на 16 лютого 155 громадян тимчасово змінили місце голосування на виборах Президента в межах Львівської області. Основні причини: трудова міграція, військова служба, навчання.

Найбільше виборців, які подали заяви про тимчасову зміну місця голосування в межах своєї області, мешкають на Донеччині, Луганщині та Київщині: 3861, 964 та 797 особи відповідно. Одразу за цими трьома регіонами Одещина, де проголосувати не за виборчою адресою, але у своїй області вирішили 229 громадян. 5 позицію займає Львівська область — 155 громадян. Цей показник є достатньо високим, враховуючи що в 14 регіонах, кількість виборців, які захотіли змінити місце голосування в межах свого регіону, не перевищує ста.

16.02.2019 Lviv tablytsia danych drv

Начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської обласної державної адміністрації Зоряна Павлів пояснює, що найчастіше причиною такої тимчасової зміни місця голосування виборців стає, так звана, трудова міграція. Тобто, коли виборець має зареєстроване місце проживання (виборчу адресу) в одному населеному пункті, а, фактично, живе і працює в іншому. Тож йому зручніше проголосувати там, де живе і працює. Також, виборці змінюють місце голосування в межах області у зв'язку з навчанням в вищому навчальному закладі, службою у військовій частині, їхнім членством в окружній або дільничній виборчій комісії, розповідає Зоряна Павлів.

Представниця Державного реєстру виборців прогнозує: «У зв'язку зі зміною місця голосування, певно, найбільше будуть завантажені ті дільниці, які розташовані у Львові. Найбільша кількість людей припадатиме саме на них».

16.02.2019 Lviv interviu z Zotianoyu Pavliv

Нагадуємо, якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими обставинами громадянин не може проголосувати на виборах за виборчою адресою, він має право тимчасово змінити місце голосування. Для цього виборцю слід звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців до 25 березня включно із паспортом та заявою про тимчасову зміну місця голосування (адреси відділів ведення ДРВ у Львівській області можна знайти за посиланням). До заяви потрібно додати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Наприклад, довідку з місця роботи чи навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло за місцем, де виборець хоче проголосувати, тощо.

Цей перелік документів не є вичерпним, розповідає начальниця відділу адміністрування ДРВ у Львівській області: «Приміром, якщо жінка проживає разом з чоловіком у Львові, і хоча її виборча адреса у Стрию, вона бажає проголосувати тут, у Львові. У цьому випадку, подружжя подає свідоцтво про одруження, копії своїх паспортів, чоловік пише заяву про те, що дійсно проживає разом з дружиною за такою адресою. Державному реєстру цих документів буде достатньо. Якщо людина 31 березня буде у відрядженні, вона матиме відрядний лист, наказ чи інший документ, який доводить її  перебування у відрядженні. Якщо людина збирається до родичів на весілля, матиме принаймні квитки. Їх теж можна вважати документами, що підтверджують необхідність тимчасово змінити місце голосування, якщо обґрунтувати причини в заяві». Процедура розгляду заяви та виготовлення посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування виборця, за словами Зоряни Павлів, триває до 10 хвилин.

Більше про те, як змінити місце голосування, читайте тут. Варто зазначити, що таку процедуру необхідно пройти до 25 березня включно. А якщо буде оголошено другий тур виборів, то її доведеться повторити.

Нагадаємо також, що за даними Державного реєстру виборців станом на 31 січня 2019 у Львівській області мешкають 1 952 135 виборців. З них  38 241 з відміткою про вибуття.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: