З середини січня до середини лютого представники ОПОРИ 11 разів фіксували факти з ознаками порушення виборчого законодавства, зокрема, розміщення агітації, яка не містить вихідних даних. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганського регіону.

Так, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області  протягом останнього тижня подав до поліції Сєвєродонецька та Кремінної 9 заяв про ймовірне порушення закону України «Про вибори Президента України», статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення.

Під час моніторингу агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України спостерігачами було виявлено 7 білбордів чинного Президента Петра Порошенка без вихідних даних, а саме: «Цей день увійшов в історію», «Сильна армія – запорука миру», «Армія! Мова! Віра! Ми йдемо своїм шляхом». Вони не містили жодних відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, осіб, відповідальних за випуск та замовника. З аналогічним ймовірним порушенням було зафіксовано білборд Євгенія Мураєва «Наша правда, наша сила, наш час».

Отже, у Сєвєродонецьку було виявлено 7 білбордів із ознаками порушень, у Кремінній – 2 білборди  із агітацією за чинного Президента, а також 1 борд Євгенія Мураєва також у Кремінній.

У заяві до поліції виборчий омбудсмен попросив правоохоронні органи розібратися із вказаними фактами, встановити осіб, винних у вчиненні правопорушень, скласти адміністративні протоколи відносно них, які мають бути надіслані до суду для накладання на порушників адміністративних стягнень.

Нагадаємо, що раніше спостерігачі ОПОРИ вже виявляли 1 факт, що може мати ознаки порушення законодавства відносно якого також склали звернення до правоохоронців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.