Позачергові президентські вибори пройшли в Донецькій області у безпрецедентній для України ситуації. Злочинні угруповання, що діють на території регіону, неодноразово брали членів виборчих комісій у заручники та застосовували до них насильство. Але, незважаючи на неодноразові приниження та погрози життю, останні героїчно продовжували працювати для того, щоб мешканці Донбасу змогли реалізувати своє конституційне право на вибір.

 

«Самовіддані дії членів комісій на Донбасі дозволили понад 100 тис. жителів регіону взяти участь у голосуванні та визначити подальший вектор розвитку країни. Завдяки роботі членів виборчих комісій були зруйновані плани злочинців щодо політичної делегітимації українських виборів, що мали за мету тотальний зрив голосування у певних регіонах країни. Ми закликаємо ЦВК, Кабінет Міністрів України та Верховну Раду України підтримати членів виборчих комісій, які організували голосування фактично в умовах воєнного стану», — заявив Сергій Ткаченко, голова правління Донецької обласної організації «Комітет виборців України».

На думку Громадянської Мережі ОПОРА та Комітету виборців України, заходи з підтримки членів комісій повинні містити:

— офіційне визнання особливої ролі членів виборчих комісій проблемних регіонів щодо забезпечення чесних і демократичних виборів (включно із прийняттям окремої постанови Верховної Ради України);

— повну оплату роботи членів окружних і дільничних виборчих комісій, незважаючи на можливі невідповідності формального характеру;

— компенсації та матеріальну допомогу членам виборчих комісій, які потерпіли від насильницьких дій злочинних угрупувань;

— забезпечення реальної допомоги членам виборчих комісій, які через свою громадянську позицію були змушені залишити місця постійного проживання;

— проведення масштабних розслідувань злочинів, скоєних проти членів виборчих комісій, залучення винних до кримінальної відповідальності.

Про те, у яких важких умовах доводилося організовувати та проводити вибори на Донеччині, спостерігачам ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА у Донецьку розповіли очевидці подій — члени окружних виборчих комісій.

Валерій Дударенко, голова ОВК № 41 у  м. Донецьк: «У мене була мета — провести вибори в окрузі. Я вважав, що це мій громадянський обов'язок і робив це не тому, що підтримував певну політичну силу. Я віддав роботі у комісії місяць свого життя, і те, що мені не дали організувати вибори, для мене є великим ударом. Я вважаю, що держава повинна була захистити нас. Адже ми – звичайні мирні громадяни, які просто працювали у виборчих комісіях. Чому урядові структури не гарантували нашу безпеку? А якщо не змогли, то чому не визнали, що в деяких округах вибори провести неможливо? Логічно було їх просто скасувати і не підставляти членів комісій під дула автоматів. Нас залишили один на один із терористами. У них було завдання будь-якою ціною зірвати вибори, і вони не гребували використовувати методи терору проти членів комісій. Коли до моєї ОВК за кілька днів до виборів прийшли до зубів озброєні люди, я намагався вести з ними переговори. Я питав їх, чому громадяни України, які хочуть проголосувати на виборах, не можуть цього зробити, тоді як прихильники так званої «ДНР» безперешкодно змогли провести свій «референдум». Я прохав їх надати нам можливість організувати волевиявлення, щоб зрозуміти, якою підтримкою користується «ДНР» серед мешканців Донбасу. Це було б чесно, але мене ніхто не слухав. Завдання у них було інше».

Окружну виборчу комісію № 41 бойовики так званої «ДНР» розігнали 22 травня. Вони погрожували членам комісії, брали у заручники системного адміністратора, викрали всю документацію та частину оргтехніки. Незважаючи на це, Валерій збирався у день виборів запустити комісію та кілька дільниць для голосування. Але зробити це технічно виявилося неможливим. Крім того, деякі члени комісії відмовилися працювати у день виборів через питання особистої безпеки.

Софія Успішна, член ОВК № 48, м. Краматорськ: «На засідання комісії ми ходили, як на «ешафот»: працювали під дулами автоматів та снайперських гвинтівок. З першого дня роботи окружної комісії нас оголосили зрадниками «ДНР». На думку бойовиків, ми займалися злочинною діяльністю, нас почали тероризувати. Відчуваючи страх у такій ситуації, ми, тим не менше, не збиралися відступати. Хтось мав організувати вибори у нашому місті. Громадяни повинні мати можливість проголосувати, це їх законне право. Але, на жаль, бандити виявилися сильнішими за нас. Після першого нападу на комісію і викрадення голови ми ще були здатні працювати. Але другий візит терористів комісія не пережила. Бандити забрали всю документацію, техніку, навіть сміття! Голову комісії на цей раз протримали у полоні більше доби. Бойовики погрожували нам, але до цього ми вже звикли. По-справжньому стало страшно, коли вони почали погрожувати нашим родинам. Через це нам довелося припинити роботу комісії. Нас нікому було захистити, проти нас була міська міліція та місцева влада. Вони цілком свідомо позбавили жителів Краматорська права обирати владу своєї держави».

Окружна комісія № 48 припинила своє існування 14 травня після нападу озброєних людей, які представляли «ДНР». Бойовики розгромили приміщення, вивезли всю техніку та забрали печатку ОВК. У цих умовах члени комісії більше не могли продовжувати працювати. Через конфлікт із представниками так званої «ДНР» Софії Успішній разом із родиною довелося залишити Краматорськ. Зараз вона мешкає в іншому місті.

Член ОВК № 53, Єнакієве (прим. - ім'я приховане у цілях безпеки): «Наша комісія жодного разу не зібралася у приміщенні, яке спеціально було надане для ОВК. Будівля міськради була захоплена представниками «ДНР» до того, як наша комісія почала працювати. Ми, по суті, проводили підпільну діяльність, організовували вибори у партизанських умовах. Засідання проходили у різних місцях, інформацію про що ми ретельно приховували. Разом з цим у день виборів ми були готові провести голосування, кілька дільниць мали змогу відкритися, незважаючи на те, що багато з них знаходилися під контролем активістів «ДНР». На жаль, нам не вдалося провести вибори в окрузі. Ми до останньої хвилини чекали бюлетені, але їх так і не привезли. Зараз «ДНРівці» оголосили нас зрадниками. Вони вважають, що ми продалися так званій «київській хунті». Але ми ще жодної копійки не отримали від держави за виконану роботу. Більш того, займаючись організацією виборів у таких умовах, ми більше думали про безпеку членів дільничних комісій, аніж про гроші. Наша окружна комісія працювала для того, щоб мешканці міста змогли взяти участь у виборах і висловити своє волевиявлення. Іншої мотивації в нас не було».

Сергій Ткаченко переконаний: «Враховуючи ці обставини, держава зобов'язана відзначити громадянську позицію членів виборчих комісій, підтримати їх морально і надати реальну допомогу. Українська держава стане сильною тільки тоді, коли вона навчиться будь-які проблеми перетворювати на перемоги. Консолідація держави і суспільства навколо героїчних людей, які боролися за конституційні права своїх співгромадян повинна стати нашою спільною перемогою».

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16
 
Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».