Громадянська мережа ОПОРА у партнерстві з IFES запросила народних депутатів, експертів і громадських активістів обговорити проблему ефективності законодавства та роботи правоохоронних органів щодо розслідування і притягнення до відповідальності порушників виборчих прав громадян на парламентських виборах 2014 р. під час публічного обговорення «Чи покарані фальсифікатори парламентських виборів 2014?» у Києві 9 вересня. Учасники заходу визнали, що закриття 77% кримінальних проваджень, та лише близько 5% проваджень, які дійшли до суду, не відповідає як масштабам порушень законодавства, так і очікуванням суспільства щодо ефективної діяльності правоохоронних органів.

Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм ОПОРИ, відмітила: «Станом на кінець серпня 2015 р. лише близько 5% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян на парламентських виборах 2014 р. дійшло до суду, а понад 77% - закрито через відсутність складу кримінального правопорушення. На даний час, у жодному кримінальному провадженні щодо підкупу виборців (всього 37 таких проваджень) не було пред’явлено обвинувачення та покарано організаторів схем підкупу, чи осіб, на користь яких організовувалися злочинні «піраміди підкупу» чи планувалося запускати «каруселі».

Денис Ковриженко, радник з юридичних питань IFES, зауважив, що закриття 77% кримінальних проваджень не відповідає як масштабами порушень законодавства, так і очікуванням суспільства щодо ефективної діяльності правоохоронних органів.

Як відзначив Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА: «Фігурантами судових процесів, які стосувалися злочинів проти виборчих прав громадян на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р. всього стали 14 осіб. Набагато більше ніж у випадку із злочинами проти виборчих прав громадян  зафіксовано вироків,  пов’язаних із розслідуванням фінансових зловживань членів виборчих комісій під час позачергових парламентських виборів (90 вироків)».

Народний депутат Олександр Черненко (член Комітету ВРУ з питань правової політики і правосуддя) повідомив, що буде наполягати, щоб законопроект про удосконалення кваліфікації підкупу. був внесений і розглянутий у Верховній Раді України найближчим часом.

Ольга Коцюруба, експерт Громадянської мережі ОПОРА, зауважила: «Найчастіше суди призначали міру покарання у вигляді штрафу (мінімальний - 1700 грн., максимальний - 6800 грн.), що поєднувалося із позбавленням права обіймати посади, пов'язані з діяльністю у виборчих комісіях до органів державної та місцевої влади строком на 2 роки. Дещо рідше - покаранням на 5 років позбавлення волі з позбавленням права займатися діяльністю, пов'язаною з виборчим процесом строком на 2 роки або права обіймати посади в дільничних виборчих комісіях».

ОПОРА також провела моніторинг кримінальних проваджень щодо притягнення до відповідальності організаторів незаконних «референдумів» 11 травня 2014 р. у Донецькій і Луганській областях. В Єдиному державному реєстрі судових рішень відображено 9 вироків, що стосуються притягнення до відповідальності за організацію та проведення таких «псевдо-референдумів», а охоплення притягнених до відповідальності осіб, що порівняно із кількістю утворених навесні 2014 року «псевдовиборчих комісій» є критично малим.

Парламентар Сергій Лещенко (член Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції) закликав не тільки законодавчо, але й методами публічних акцій та мітингів громадськості впливати діяльність правоохоронних органів, яка, у даному випадку є незадовільною.

Відзначимо, що актуальними в цілому по країні залишається 52 кримінальних провадження щодо злочинів проти виборчих прав громадян на парламентських виборах 2014 р., розслідування яких досі триває.  Найбільше таких проваджень зафіксовано в Донецькій обл. (26), Києві (13), Київській області (5).

За підсумками моніторингу ОПОРИ у партнерстві з IFES повноважним органам влади та Верховній Раді України рекомендовано:

  • Внести зміни до Кримінального кодексу України щодо уточнення формулювання статей про підкуп виборців і надання неправомірної вигоди суб’єктам виборчого процесу або референдуму;
  • Внести зміни до Кримінального кодексу України для встановлення додаткове покарання у вигляді позбавлення права займати посади у виборчих комісіях за ст. 55 ККУ до зняття судимості (зараз діє норма про строк від 1 до 3 років).
  • Внести зміни до Кримінального кодексу України та ЗУ «Про звернення громадян», якими  передбачити необхідність особливого порядку розгляду та відповіді на звернення громадян для органів, наділених слідчими функціями.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА— це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.