З 6 до 9 жовтня в Києві пройшов другий етап навчання 35 кандидатів на посади громадських омбудсменів із захисту виборчих прав. Воно проходить у рамках проекту «Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», що фінансується Європейським Союзом.

Цього разу програма навчання була розрахована на 4 дні, але з ранку до пізнього вечора. Такий інтенсивний темп учасники перенесли гідно й використали весь робочий час дуже продуктивно.

Під час вітальної промови аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев підкреслив, що успішність цієї мережі захисників виборів буде залежати від кожного. «ОПОРІ, на мою думку, вдалося знайти і об’єднати компетентних і добре підготовлених людей, які можуть професійно сприяти захисту виборчих прав громадян.  Важливо, щоб нам спільно вдалося побудувати цілісну і комплексну програму діяльності в інтересах чесного і справжнього виборчого процесу в Україні. Вже є добрий початок, але успішність мережі громадських омбудсменів буде залежати від кожного з нас.  Окремо хочу сказати, що ця програма має стати прикладом для суб’єктів виборчого процесу. Вони теж мають думати про кадрове і змістовне забезпечення діяльності із захисту власних законних інтересів. На жаль, дуже часто кандидати самоусуваються від системної роботи зі збору і доведення порушень законодавства. Кожен повинен намагатися удосконалити виборчий процес, перебуваючи на своїй позиції», – наголосив він.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv kliuzhev

Як відзначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, до другого етапу Школи учасники перетворились з окремих кандидатів на команду. «Для мене характерною рисою другого етапу Школи стало те, що стало відчутно що перед нами не просто різні за своїм бекграундом кандидати з окремих регіонів, а  сформована команда, члени якої з однаковим завзяттям як сміються над жартами та дискутують один з одним, так і готові  до  взаємного захисту та допомоги. Наші завзяті обговорення типів порушень продемонстрували, що захист виборів та чесність їх проведення є для учасників Школи не простою декларацією, а справжньою цінністю. І незважаючи на те, чи будуть вони обрані громадськими омбудсменами, чи ні – вони захищатимуть цю цінність рівності і свободи волевиявлення», – зауважила вона.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv kociuruba

Перший день Школи був наповнений теорією та практикою з комунікаційної тематики. Майбутні омбудсмени слухали лайфхаки по спілкуванню зі ЗМІ від генерального директора інформаційної агенції «Інтерфакс-Україна» Олександра Мартиненка.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv martynenko

Крім того вони вчилися не боятись камер та відповідати на провокативні запитання разом зі знімальною групою hromadske.ua у складі журналістки Наталки Пономарів та оператора Олександра Морозиса.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv ponomariv ta morozys

Ще один блок обговорення був про те, як доцільніше формулювати тексти для постів у соціальних мережах з комунікаційною менеджеркою Громадянської мережі ОПОРА Катериною Жемчужниковою.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv zhemchuzhnykova

А ввечері експерт Громадянської мережі ОПОРА з CivicTech Юрій Лісовський розповідав про відкриті дані, сервіси ОПОРИ та основи цифрової безпеки.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv lisovskyj

Як вважає кандидат у виборчі омбудсмени з Кропивницького, це навчання сприяло кращому розумінню ролі захисників виборчих прав у регіонах. «Омбудсмен перебуває на варті не лише прав людини, а й здорового глузду і людської гідності. Омбудсмен з виборчих прав – гарантує сподівання суспільства на чесний і прозорий виборчий процес. Усвідомивши свою особисту відповідальність, незаангажованість та досвід діяльності у сфері прав людини, я переконаний у необхідності такого інституту в демократичному суспільстві і готовий сприяти його започаткуванню», – зазначив він.

Впродовж всього другого дня був огляд теоретичної частини щодо кримінальних правопорушень на виборах та відповідальності за них. Також учасники Школи на конкретних прикладах з попередніх виборчих кампаній вчились кваліфікувати ці порушення за тими чи іншими статтями Кримінального кодексу України. В усіх тонкощах та деталях їм допомагав розбиратись доцент Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Луцик. А завершився такий вкрай важливий та складний день переглядом кіно про політичні технолонгії та важливість комунікаційної складової в них.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv lucyk

Учасниця Школи та кандидатка в омбудсмени з Києва вважає, що розбудова мережі громадського контролю за виборчими процесами сприятиме демократичним змінам у країні. «Недостатньо зробити свідомий вибір під час виборів, які відбуваються не завжди на демократичних та прозорих засадах. Розбудова мережі громадського контролю за проведенням виборів, зокрема залученням до моніторингу за виборчим процесом та захисту виборчих прав, вселяє надію на підвищення рівня демократії та дотримання основних її принципів. Незаангажованість омбудсмена – запорука якісного виконання завдання щодо захисту прав усіх суб’єктів виборчого процесу. Місія омбудсменів полягає у здійсненні спостереження за проведенням виборів та дотриманням умов для їх прозорості, фіксації порушень та здійсненні моніторингу за доведенням до суду справ для відновлення справедливості та притягненню винних до відповідальності за скоєні злочини. Сьогодні вкрай гостро постало питання прозорості виборчого процесу. Омбудсмени із захисту виборчих прав покликані не лише захищати, але й стати фундаментальною основою мережі громадського контролю у побудові демократичного та прозорого виборчого процесу. Я долучаюся до цього процесу з метою стати частиною небайдужих людей, що прагнуть змін, втілюючи їх в реальність», – підкреслює вона.

Третій день розпочався з дискусії про роль парламенту в дотриманні прав людини в Україні з народним депутатом Русланом Сидоровичем у Верховній Раді. Після чого учасники пройшлися будівлею українського парламенту з екскурсією.

 

Закінчився навчальний день обговоренням досвіду адвокаційних кампаній та ключових викликів судового захисту прав громадян в Україні з експерткою Благодійного фонду «Право на захист» Еліною Шишкіною.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv shyshkina

Також дискутували щодо прозорості бюджетного фінансування партій з аналітиком Громадського руху «Чесно» Ігорем Фещенком.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv feshchenko

«За цінностями та внутрішнім переконанням я є правозахисником і певен, що тільки в суспільстві, яке живе під гаслом «Права людини – понад усе!», людина має змогу на реалізацію своїх законних інтересів і гідне життя. А оскільки ті, хто приймають закони і мусять гарантувати їх дотримання – обираються під час виборів, то задача виборців – робити свій вибір свідомо, аби потім «не було нестерпно боляче» за втрачені роки. А задача виборчого омбудсмена – не дивлячись на особи порушників виборчого законодавства, долати будь-які «барикади» разом із представниками громадянського суспільства задля того, аби вибори пройшли максимально чесно», – поділився своїми думками кандидат в омбудсмени з Харков.

Завершувалась Школа дуже практичним днем. Учасники мали змогу поспілкуватися з представником Головного слідчого управління Національної поліції Анатолієм Байдащуком щодо співпраці громадськості з правоохоронними органами, а також розібрати на прикладах та ситуаціях особливості збору та фіксації доказів виборчих порушень.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv bajdashuk

Крім того, частину дня присвятили складанню процесуальних документів (актів, скарг і позовних заяв) у виборчих спорах у супроводі адвоката Андрія Кавчука, а також рольовим іграм та розігруванню ситуацій на імітованій дільниці під час дня голосування.

2018 10 06 shkola ombudsmeniv kavchuk

«Я є практикуючим адвокатом і правозахист для мене – це філософія, робота та стиль життя. Кожен громадянин нашої країни має право вільно здійснити свій вибір під час виборів, а завданням омбудсмена є захист такого права та попередження його порушення з боку третіх осіб, у тому числі інших учасників виборчого процесу. Посада громадського омбудсмена з виборчих прав для мене є реальною можливістю долучитись до якісних змін у нашій країні, суспільстві, свідомості громадян щодо важливості їх вибору, а також можливістю стати частиною потужної громадської сили, яка реалізовує демократичні цінності в суспільстві. Розуміючи усю важливість цієї місії, дякую за довіру та надані можливості», – зазначила кандидатка на посаду омбудсменки з Дніпра.

На завершення Школи партнери Громадянської мережі ОПОРА з підготовки навчальної програми – Український католицький університет – записали для майбутніх виборчих омбудсменів відеозвернення. У ньому український правозахисник, організатор амністерського руху в Україні, член-засновник української Гельсінської групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович  нагадує майбутнім захисникам виборчих прав про моральні засади їхньої діяльності.

Тепер на учасників очікує ряд домашніх завдань. Після їх виконання відбудеться загальне оцінювання кожної кандидатури. 25 кандидатів, які найуспішніше складуть оцінювання, після проходження навчання будуть з січня 2019 року інституціоналізовані в громадських омбудсменів у кожному з 24 регіонів України та місті Києві.

«Завершилася «Школа громадських омбудсменів із захисту виборчих прав». Підводячи підсумки, можу сказати, що на сьогодні вже маємо гарні результати для подальшої діяльності. В листопаді оголосимо хто ж саме буде представляти інтереси громадян із захисту виборчих прав у кожній області. Поки учасники робитимуть домашні завдання та складатимуть тест, ми сформуємо інструкції та кодекс честі громадських омбудсменів із захисту виборчих прав. Щиро дякую учасникам за відданість своїй справі і довірі до нас», – додала координаторка мережі громадських омбудсменів із захисту виборчих прав.

Активна фаза діяльності омбудсменів припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Вона базуватиметься на Кодексі поведінки, який буде розроблено ОПОРОЮ спільно з Українським католицьким університетом. Цей Кодекс включатиме, насамперед, гарантії безсторонності та політичної незаангажованості омбудсменів, а також висвітлюватиме основні функції та процедури їхньої діяльності.

Нагадаємо, що у рамках проекту Громадянська мережа ОПОРА підписала з Уповноваженою з прав людини офіційний Меморандум про співпрацю. Метою документа є координація зусиль із захисту виборчих прав та свобод громадян.

Детальніше про те, що робитимуть громадські омбудсмени у регіонах, читайте тут.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project