20 липня у Херсонському окружному адміністративному суді розглядалися позовні заяви від кандидатів в народні депутати на проміжних виборах до Верховної Ради України у виборчому окрузі №183. Кандидати скаржились на неправомірні дії виборчих комісій, а саме, переривання голосування через перевірки правоохоронними органами повідомлень про мінування приміщень виборчих дільниць.

ОПОРА повідомляла раніше, що кандидати висловлювали невдоволення тим, що процес голосування переривався, ДВК залишали приміщення на час перевірки поліцією на наявність вибухівки, залишаючи при цьому бюлетені та списки виборців без нагляду.

Як Андрій Путілов (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), так і Михайло Опанащенко (партія «Відродження») вважають, що це могло спричинити викривлення результатів голосування. Обидва заявляли про подання відповідних позовів до суду.

Херсонський окружний адміністративний суд, розглянувши, позов Андрія Путілова, виніс Постанову, в якій зазначено, «що дійсно Законом України «про вибори народних депутатів» не передбачено перерви підчас голосування. Проте, цей захід є пропорційним меті його застосування, а саме, запобіганню загрози життю та здоров’ю як членів дільничної виборчої комісії, так і громадян, які здійснювали голосування. Будь-яких скарг від громадян щодо порушення їхнього волевиявлення та інших доказів, які б підтвердили, що під час перерви були здійснені дії, що вплинули на підсумки голосування, не встановлені».  За таких обставин колегія суддів відмовила у задоволенні адміністративного позову в повному обсязі (справа №821/997/16).

При розгляді справи за позовом  від Михайла Опанащенка, було встановлено, що як позивач вказана довірена особа кандидата в народні депутати України, а не сам кандидат. А згідно з переліком осіб, визначених у ст. 12 Закону України «Про вибори народних депутатів», які мають право звертатися з відповідним позовом до суду відносно оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, довірена особа не зазначена. У зв’язку з цим, особа, яка звернулась з позовом, не наділена такими повноваженнями, суд закрив провадження у справі № 821/994/16.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.