1.  Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

15 березня 2014 р. новим головою замість оголошеного у розшук С. Тулуба став заслужений економіст України, уродженець Одещини Юрій Олегович Ткаченко. Новий голова у 2006-2010 рр. був депутатомЧеркаської обласної радиV скликання від Політичної партії «Наша Україна». Загалом, кадрові переформатування у РДА області ще далекі від завершення. 17 квітня 2014 р. було призначено лише 6 нових голів РДА, 11 РДА досі залишаються без керівництва, 3 РДА очолюють чинні керівники, які є представниками ПАРТІЇ РЕГІОНІВ (Див. табл. 1)

У лютому 2014 р. депутати Черкаської обласної ради обрали нового голову – Коваленко Валентину Михайлівну, яка є безпартійною, але у 2006-2010 рр. входила до фракції ВО «Батьківщина» у Черкаській облраді. Серед головуючих у районних радах області значних змін не відбулося, окрім того, що у 3 районних радах місцеві депутати ще не обрали нових голів. Низка міст обласного підпорядкування Черкаської області – Черкаси, Умань, Канів, – чекають на вибори нових міських голів у травні 2014 р.

2.  Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Після подій Євромайдану суттєво зросла роль опозиційних партій у місцевій політиці. Правляча ПАРТІЯ РЕГІОНІВ у більшості рад розпустила свої фракції, також багато депутатів вийшли із партії. Окрім цього, у відставку подала низка голів районних адміністрацій та частина з них ще й вийшли із ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. У багатьох місцевих радах було обрано голів від опозиційних партій.

3.  Наявність нових громадських ініціатив і політичних сил

Наприкінці лютого 2014 року у м. Черкаси заявилися такі ініціативи та громадські рухи: Самооборона Майдану, Автомайдан та Правий сектор. Також протягом подій на Майдані значно посилила свої позиції партія Демократичний альянс. Найімовірніше, черкаська Самооборона та Автомайдан не будуть брати безпосередньої участі у виборчих перегонах у якості суб’єктів виборчого процесу. Є вірогідність, що ці рухи будуть надавати публічну підтримку чи виявляти прихильність до одного із учасників виборчих перегонів.

Демократичний альянс з високою вірогідностю планує брати участь у виборчих перегонах і Президента України, й інших виборах до органів місцевого самоврядування та парламенту. Правий сектор на всеукраїнському рівні заявив, що вони планують реєструвати партію, а їхній лідер Дмитро Ярош буде балотуватися в Президенти. Таким чином, очікується активне формування місцевих виборчих штабів для участі цієї сили у президентських перегонах.

4.  Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади

Станом на кінець квітня 2014 р. у Черкаській області була здійснена низка кадрових перестановок у силових структурах. Після свого призначення Арсен Аваков звільнив тодішнього очільника МВС Черкаської області Володимира Ліпандіна і призначив на його місце Леоніда Бойка. Проте через сильний тиск громадськості та місцевих представників парламентських партій Леоніда Бойка було вимушено звільнено з посади. 20 березня 2014 р. відбулося призначення на цю посаду Владислава Пустовара. Заступник в.о. Міністра внутрішніх справ, який представив нового керівника особовому складу, зазначив, що це призначення відбулося згідно з останніми вимогами керівництва МВС та за погодженням з громадськістю.

В.о. Генерального прокурора України Олег Махніцький разом із всіма очільниками обласних прокуратур звільнив із посади і прокурора Черкаської області Геннадія Дем’яненка. Новим очільником обласної прокуратури 18 березня став кандидат юридичних наук, старший радник юстиції Віктор Миколенко.

3 квітня 2014 р. новим керівником СБУ області був призначений Олег Котляр.

17 квітня в апеляційному суді Черкаської області відбулося таємне голосування за нового керівника. Голосуванню передувало обговорення кандидатур «за закритими дверима» і без участі громадськості. Як результат, більшість суддів проголосувала за попереднього керівника Володимира Бабенка, який очолював цей суд з 2012 р. та був усунутий з посади 8 квітня 2014 р.

5.  Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

У Верховній Раді України наразі працюють 7 депутатів-мажоритарників, які були обрані у виборчих округах Черкащини та, як мінімум, двоє депутатів, що проживають або є уродженцями Черкаської області. У результаті подій на Євромайдані, 4 депутатів вийшли з фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, але, за даними офіційного сайту ВРУ, троє з них не покинули лав колишньої провладної партії. Наразі троє депутатів від Черкащини є  членами депутатської групи «Суверенна європейська Україна» (В. Тимошенко, М. Поплавський, В. Зубик), троє – депутатської групи «Економічний розвиток» (Г. Бобов, В. Ничипоренко, А. Яценко), Е. Леонов входить до лав фракції ВО «Свобода», Л. Даценко – фракції ВО «Батьківщина». Уродженець Черкащини А. Гриценко у результаті конфлікту з керівництвом фракції ВО «Батьківщина» вийшов з її лав 4 лютого 2014 р.  (Див. табл. 2).

6.   Наявність у регіоні конфліктів (політичних, економічних, соціальних, військових), які можуть мати вплив на перебіг виборчої кампанії

У Черкаському регіоні не зафіксовано політичних, економічних, соціальних чи військових конфліктів, які б могли вплинути на перебіг виборчої кампанії.

7.  Структура медіа-ринку в області і як змінився інформаційний простір регіону після подій Євромайдану

Інформаційний простір Черкащини складається із двох територій впливу – місто Черкаси та решта частина області. У м. Черкаси в інформаційному полі вагомий вплив мають Інтернет-ЗМІ, а от у решті області інформаційний простір формують традиційні друковані видання та телебачення. (Див. табл. 3).

Після подій на Майдані та виїзду з області очільника Черкаської ОДА Сергія Тулуба, обласне комунальне телебачення ОДТРК «Рось» різко змінило свою риторику і почало транслювати реальні події у країні. Така ж ситуація і з рештою комунальних ЗМІ. Таким чином, доки не сформована нова обласна влада і влада в районах області, комунальні ЗМІ подають відносно незаангажовану інформацію. У м. Черкаси вплив мають комунальні ЗМІ Черкаської міської ради: інформаційний вісник «Місто» та журнал «Живи в Черкасах». Суттєвим чинником, який стимулює комунальні ЗМІ до різнопланової і різнотематичної подачі, є конкуренція з достатньою кількістю приватних медіа.

Найавторитетнішою приватною ТРК є «Вікка», яка вже довгий період утримує більшу частину черкаської аудиторії, забезпечуючи цілодобове щоденне мовлення і покриваючи територію усієї Черкаської області. Аналогова система покриває 72 % Черкаської області. Цифрова система покриває 100 % Черкаської області. Власник – ТОВ «Денді-плюс» керівником якого є М. Бродський. Окрім цього, є велика вірогідність повернення на медіа-ринок м. Черкаси місцевого телеканалу «Антенна», який на тривалий період перервав своє мовлення. Власником цього телеканалу є депутат Черкаської міської ради від Політичної партії «Екологія та соціальний захист» Валерій Воротник.

Серед впливових некомунальних друкованих ЗМІ можна назвати газети «Вечірні Черкаси», «Прес-центр», «Акцент», «Молодь Черкащини» і «Нова молодь Черкащини». Усі названі видання не мають чіткої політичної приналежності.

8.  Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону

Гучних скандалів чи фактів, пов’язаних зі зміною структури власності бізнес-груп чи рейдерства у Черкаській області після подій Євромайдану не спостерігалося.

9.  Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) місцевої владної еліти

25 лютого 2014 р. Прокуратура відкрила кримінальне провадження проти екс-голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба за фактом заволодіння держмайном в особливо великих розмірах. На цей час він оголошений у розшук.