Впродовж виборчої кампанії на позачергових виборах міського голови Кривого Рогу спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА  написали близько двох десятків заяв до поліції щодо порушень виборчого процесу. Наразі по жодному факту відомості не були внесені поліцією до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 Впродовж лютого-березня Громадянська мережа ОПОРА зверталася до правоохоронних органів із заявами, зокрема, щодо розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних, розміщення агітації у невстановлених законом місцях, використання адміністративного ресурсу, а також щодо перешкоджання діяльності офіційного спостерігача ОПОРИ та стосовно підробки виборчої документації.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА поцікавилися як розслідуються вищезгадані справи, однак правоохоронці наразі надали інформацію лише стосовно деяких порушень.

Зокрема, щодо адміністративних правопорушень, за словами першого заступника начальника Криворізького відділу поліції Миколи Верповського, по факту розміщення банера кандидата Олега Бойченка, що не містив вихідних даних, матеріали були передані до суду, але представник кандидата, якого двічі викликали до суду, двічі на нього не з’являвся.

Щодо недопущення спостерігача ОПОРИ до приміщення Тернівської виборчої комісії, поліція складу злочину не побачила, а щодо підробки виборчої документації, правоохоронці відомості до ЄРДР також не внесли, мотивуючи це тим, що Тернівська виборча комісія згодом скасувала цю постанову, якою внесла до складу ДВК не тих осіб, за яких голосувала. Хоча спостерігачами ОПОРИ оскаржувалась не постанова, а дії виборчої комісії  - внесення неправдивої інформації.

Щодо інших правопорушень, то за словами Миколи Верповського, розгляд цих заяв триває, але вони знаходяться за місцем підслідності – у районних в місті відділах поліції. Тож інформацію щодо того, на якому етапі перебуває розгляд, у поліції пообіцяли надати представникам Громадянської мережі ОПОРА впродовж кількох днів.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до Криворізького міськвідділу поліції із заявою про надання інформації щодо ходу розслідування інших випадків, стосовно яких спостерігачами було подано скарги.

Зазначимо, що скарги знаходяться на розгляді правоохоронців від одного-двох тижнів до 1,5 місяці. Проте, як пояснюють у поліції, заяв у них понад 150, а слідчих лише 20 чоловік.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що через непритягнення порушників виборчого законодавства до відповідальності суб’єкти виборчого процесу опиняються у нерівних умовах, адже порушникам їхні дії сходять з рук.

«Поліція не сприяє забезпеченню рівних можливостей для всіх суб’єктів виборчого процесу. Жодної особи, що вчинила порушення, до відповідальності не притягнуто і справи не розслідувалися з врахуванням термінів виборчого процесу. Принцип рівних можливостей було порушено, зважаючи на те, що деякі кандидати дотримувалися виборчого законодавства і не вдавалися до незаконних методів ведення агітації, натомість є кандидати, які дозволяли собі агітацію з порушенням закону про вибори. Відповідно, у випадках порушення правил агітації правоохоронці  мали вжити заходів щодо притягнення порушників до відповідальності, чим і сприяти дотриманню рівних можливостей для всіх учасників виборчого процесу», ‑ зазначає координатор громадського спостереження за позачерговими виборами міського голови м. Кривий Ріг.

Ще одним фактором затримки в розслідуванні порушень виборчого законодавства є дії Криворізької міської виборчої комісії.

Згідно з нормами ЗУ «Про місцеві вибори», Криворізька міська виборча комісія, мала б невідкладно направляти до поліції скарги, стосовно яких МВК прийняла відповідне рішення. Проте, як виявилось, міськвиборчком передав скарги до поліції лише напередодні виборів, 26 березня, а також 29 березня.

Голова Криворізької міської виборчої комісії Павло Гивель пояснив, що така затримка виникла через те, що скарги, начебто, вчасно не передав до правоохоронних органів колишній секретар комісії Павло Демченко.

Проте, за словами Павла Демченка, постанови були підготовлені й той факт, що вони не були передані поліції – відповідальність голови комісії.

«Згідно з пп. 1.18 та 10.5 додатку до Постанови ЦВК №228, відповідальність за організацію роботи та стан діловодства у виборчій комісії, а також за дотримання цього Порядку покладається на голову відповідної виборчої комісії. Постанова виборчої комісії вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення не пізніше ранку наступного дня після дня її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування (дня повторного голосування), у день голосування (день повторного голосування) та під час встановлення результатів голосування (результатів повторного голосування) – не пізніше ніж через чотири години після завершення засідання комісії. Постанова у цей самий строк доводиться також до відома суб’єктів процесу, яких вона стосується. Тобто він мав вжити заходів, щодо реалізації, а він не вжив. А потім 26 березня начальник поліції Валерій Лютий повідомив, що вони в цей день, 26-го березня, «від невстановленої особи» отримали конверт, в якому були відповідні постанови міської виборчої комісії,» - пояснює колишній секретар голови, член Криворізької міської виборчої комісії Павло Демченко. Також він додав, що якби виконання рішення було покладено на нього, то це було б зазначено у постанові.

За коментарями звертайтеся:

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.