Районні газети, засновниками яких є районні ради й державні адміністрації районів, що входять до одномандатного округу № 189 з центром у Красилові, демонструють необізнаність щодо розміщення матеріалів політичної реклами. Лише 9 жовтня редакторів комунальних газет області запросили на обласний семінар з питань висвітлення виборчої кампанії. А матеріали політичної реклами вони почали друкувати за два-три тижні до того.

Впадає в очі «джинса». Найактивніше такі матеріали поширюють кандидати у народні депутати України Тетяна Василик, Сергій Іващук, Андрій Шинькович, Ігор Сабій.

Так, 25-26 вересня матеріал під заголовком «Революцію Гідності здійснив український народ на чолі зі «Свободою» опублікували «Зоря Надгориння» (Ізяславський район), «Життя Теофіпольщини» (Теофіпольський район), «Красилівський вісник» (Красилівський район), Життя і слово» (Білогірський район) і «Нетішинський вісник» (місто Нетішин). Так само різними газетами пройшли інтерв’ю з Тетяною Василик (самовисування) «Майбутнє нації – в руках матерів» та «З села починається Україна», а також її стаття «Милосердя має йти від щирого серця».

xm Djynsa na OVO 189 Vasylyk1 

xm Djynsa na OVO 189 Vasylyk2

«… найголовніше нині – відновлення миру і порядку в країні. А вже потім – завершення євроінтеграції, подальший розвиток сільського господарства, атомної енергетики і підвищення добробуту людей. Це все і є головними постулатами моєї програми», - говорить Тетяна Василик у другому зі своїх інтерв’ю, заверстаному в чотирьох газетах на півполоси, мимоволі вказуючи на малозначимість усього сказаного в обох газетних діалогах. У своїй же статті начальник відділу інформаційної та соціальної політики агрокорпорації «Сварог Вест Груп» (Шепетівський район) і директор благодійного фонду «Зміцнення громад» (раду благодійників у якому очолює народний депутат України від ОВО № 190 Сергій Буряк) Тетяна Василик зазначає: «… найскладніше і найцікавіше – поїздки автостопом по селах з метою вивчення проблем громад, залучення їх до роботи, спільного написання проектів і їх реалізації».

У трьох із цих газет (крім білогірської «Життя та слово») опубліковано агітаційну статтю Олександра Буханевича (самовисування) «Як провести швидкі та успішні реформи?». Колишній голова Хмельницької облдержадміністрації та перший заступник голови Державної податкової адміністрації (того ж Сергія Буряка) пропонує три напрями: дебюрократизацію, економічну лібералізацію і перезавантаження силових структур та юстиції. «Чи можна робити це все у нас? Де повно корупціонерів та нечистих на руку можновладців на всіх рівнях – від села до столиці. Можна і вкрай потрібно. Досвід показує, що ліберальні реформи по всьому світу проводились завдяки досвідченим практикам, які не один рік працювали у системі державного управління», - переконує Олександр Буханевич. Також у цих трьох виданнях – інтерв’ю з народним депутатом України по округу № 189 Ігорем Сабієм (висунутий ВО «Свобода») «Разом, усією нацією – саме так переможемо».

Мають місце дослівні паралельні публікації в газетах статей «До перемог має вести Герой» (про Героя України, кандидата-самовисуванця Василя Петринюка), «Тільки в єдності наша сила і перемога» (про самовисуванця Андрія Шиньковича), інтерв’ю з командиром добровольчого батальйону «Миротворець» Андрієм Тетеруком, іміджеві статті «Референдум про вступ до НАТО – це наша відповідь і Путіну, і Європі, й українській владі» (від ВО «Батьківщина») й «Україна отримала шанс на очищення влади (від партії «Народний фронт»).

xm Djynsa na OVO 189 Heroj 

xm Djynsa na OVO 189 Sabij

xm Djynsa na OVO 189 Julja

Всі ці матеріали мають зміст, який спонукає голосувати за певного кандидата чи партію і, згідно з частиною 3 статті 68 Закону «Про вибори народних депутатів України», є політичною рекламою. Проте всупереч вимогам частини 17 статті 74 Закону ці матеріали не відокремлені від інших і не означені як такі. Здебільшого редакції цнотливо накривають їх рубрикою «Вибори-2014». Але вона нейтральна й під нею може вестися як загальне інформаційне забезпечення, що підпадає під законодавстро про соціальну рекламу (стаття 64), так і спеціальне інформування, що фінансується Центральною чи окружними виборчими комісіями або з власної ініціативи (стаття 65).

Та от «Нетішинський вісник» виводить політичну рекламу навіть із-під такої рубрики й верстає їх під рубриками «Політикум», «Добрі справи» чи без рубрик взагалі. Так само рубрики «Політична реклама» уникають в білогірському «Житті і слові», а в «Житті Теофіпольшини» й рубрики «Вибори-2014» не зустрінеш. Хоча майже кожна полоса, наприклад, № 82-83 за 9 жовтня якщо не повністю то упереміш із редакційними матеріалами заверстана політичною агітацією.

xm Djynsa na OVO 189 bez rubryk xm Djynsa na OVO 189 slovo

На новинній полосі «Життя Теофіпольщини» під колонтитулом «На пульсі сьогодення» лише дві коротких замітки з життя району. Решту сторінки займають кореспонденції «Сергій Тгіпко: «Удар по бізнесу економіку не врятує» та «У Порошенка виходить «по-старому». У ній ідеться: «Під час президентських виборів Петро Порошенко з рекламних плакатів закликав жити по-новому. Але судячи зі списку, який він веде до парламенту, жити по-новому нам доведеться зі старими політиками». Цілу полосу «За такими – майбутнє» виділено під політичну рекламу кандидата-самовисуванця Сергія Іващука – генерального директора агрофірми «Перлина Поділля» (Білогірський район). Розповідь про Сергія Іващука під однаковим заголовком «Молодість, досвід і патріотизм» - в ізяславській районці «Зоря Надгориння» зайняла лише пів полоси.

Так само полосу «Задля кращого майбутнього» газета присвятила громадській організації «За конкретні справи», завдяки якій матеріальні ресурси у свою виборчу кампанію вкладають засновник мережі гіпермаркетів «Епіцентр К» Олександр Герега (округ № 192) та один із керівників мережі Андрій Шинькович. Такий же матеріал без означення політичної реклами опубліковано «Зорею Надгориння» 9 жовтня.

xm Djynsa na OVO 189 Ivashtshuk

«Нетішинський Вісник» іміджевий матеріал про Сергія Іващука теж заверстав на півполоси, замаскувавши його як привітання кандидата з днем міста – «З сердечним вітанням із Білогір’я». у матеріалі він виділяється над усіма членами делегації гостей із сусіднього району. «Я виступаю за докорінні зміни в нашій державі. Мій девіз: «Нові люди – нова країна». Я вважаю, що систему можуть змінити тільки нові люди», - одна з декількох цитат виступу кандидата.

Білогірська газета «Життя і слово» виділила під агітаційну кореспонденцію про Сергія Іващука першу полосу. В матеріалі без усяких рубрик «Простягнута рука допомоги» детально розповідається про придбання бронежилета для бійця АТО Василя бугая та виділення пального для автомобіля, аби рідні могли його завезти на Донбас. Крім того, газета пише буквально про кожний крок у районі кандидата Андрія Шиньковича, який залучає для району ресурси через громадську організацію «За конкретні справи». 26 вересня на кольоровій полосі «Люди і події» розповідається про це у матеріалі «З конкретними справами на Білогірщину», а 3 жовтня – у матеріалі «Домашнє завдання для депутата». Кандидату авансом дається мандат.

xm Djynsa na OVO 189 Shynkovytsh xm Djynsa na OVO 189 Shynkovytsh1

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.